19. august 2011 kl. 00.00
Investeringsbeviser til lavpris: Sådan kommer du i gang med ETF'er
Omkostninger er enhver investors fjende. ETF'er er investeringsbeviser med lave omkostninger. Investerer du pensionsmidler, eller bliver du beskattet efter virksomhedsordningen, så bør du interessere dig for ETF'er.
Af Kim Birkkjær Lund
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk

 
 


Uden for Danmark kaster investorerne sig i hobetal over det internationale, billige svar på investeringsforeninger: exchange-traded funds.
 
ETF'er, som de kaldes, er på mindre end 10 år vokset fra 45 mia. investerede dollars til over 1.500 mia. investerede dollars, og det giver dig nye muligheder. Fordelene er billige omkostninger og mulighed for at investere i områder, der ellers er svært tilgængelige eller helt umulige for den private investor. En ulempe er, at danske skatteregler kan gøre ETF'er for dyre, hvis du investerer for frie midler.
 
Læs her, hvordan du kommer i gang med ETF'er. Guiden er udarbejdet i samarbejde med partner, cand.merc. Peter Rixen fra Coin Fondsmæglerselskab.
 
Hvorfor gå i gang med ETF'er?
ETF'er tilbyder dig en billig og sikker måde at sprede risikoen i dine investeringer. Hvis du gerne vil supplere dine danske aktier med internationale aktier, så giver ETF'er dig mulighed at følge et (hvilket som helst) aktieindeks. Hvis du vil supplere dine aktier med obligationer, kan du eksempelvis vælge ETF'er baseret på europæiske eller tyske statsobligationer med stort set ingen omkostninger (hvilket ikke er uvæsentligt, når renten er lav) og på den måde få en ekstrem billig dækning.
Hvis du er mere risikovillig, kan du vælge ETF'er, der er baseret på virksomhedsobligationer eller emerging markets-obligationer. Endelig har du mulighed for at investere i råvarer eller valutaer, men så bevæger du dig over i svært gennemskuelige produkter, der mest henvender sig til professionelle investorer.
 

 
INDEN DU GÅR I GANG
 
Tjek din bank
Hvad koster det dig at handle ETF'er og ikke mindst, hvad koster det dig at have dem i depot. Flere banker tager sig godt betalt for at opbevare dine ETF'er. Peter Rixen fra fondsmæglerselskabet Coin har set eksempler på omkostninger helt op en procent for at have ETF'er i depot. Vælg et pengeinstitut, hvor det er billigt at handle, og hvor det er gratis at få dem opbevaret.
 
Pas på skatten
ETF'er er ofte for dyre i skat, hvis du investerer for frie midler, for så beskattes ETF'erne som kapitalindkomst, og du vil blive beskattet af ikke-realiserede gevinster. Hvis du investerer for pensionsmidler, er der ingen grund til bekymring. ETF'erne beskattes så som andre værdipapirer med 15 procent af afkastet.
 
Virksomhedsskatteordningen
Har du en personligt ejet virksomhed under virksomhedsskatteordningen, er ETF'erne særligt interessante, da du i virksomhedsskatteordningen kun kan have lagerbeskattede produkter.
 

 
SÅDAN VÆLGER DU DINE ETF'ER
 
Omkostninger
Omkostningernes betydning for resultatet af din investering kan ikke overvurderes ved langsigtede investeringer. Med renters rente bliver en procent i forskel til rigtig mange penge på en 20-årig horisont. Selv om ETF'er generelt er billige i administrationsomkostninger, så kan der være store forskelle. Så tjek altid omkostningerne og find ETF'er med lave omkostninger. Omkostningerne opgøres som "total expense ratio" (TER).
 
Forskelle i købs- og salgspriser
Forskellen mellem købs- og salgskurser, også kaldet spread, viser dig noget om, hvor meget en ETF bliver handlet (likviditet). En lille forskel i købs- og salgspris betyder normalt stor omsætning, og at du hurtigt og nemt kan komme af med den. Spreadet er også en vigtig omkostning ved mere kortsigtede investeringer.
 
Valutarisiko
Køber du ETF'er i euro, er valutarisikoen minimal. Men handler du i pund, dollar eller anden valuta, så løber du også en kursrisiko. Værd dog opmærksom på, at du ofte vil have en valutarisiko selv om du handler en ETF i euro. Hvis det underliggende indeks eksempelvis er i amerikanske dollar, vil dit afkast også afhænge af udviklingen i valutaen. Det gør sig dog også gældende på de traditionelle danske investeringsforeninger. Der findes visse ETF'er, der har afdækket denne valutarisiko.
 
Hvor bliver ETF'en handlet?
Fondsbørsen i København, Nasdaq OMX, annoncerede i januar, at den ville introducere ETF'er inden sommerferien. Den deadline holdt ikke, fordi det ikke har været muligt at få udbyderne til at sælge deres produkter i København, oplyser Nasdaq OMX. Nasdaq OMX forventer dog stadig, at det vil blive muligt at købe ETF'er på børsen i København i 2011. Så foreløbig er du henvist til de udenlandske børser, hvis du vil handle ETF'er.
 
Europæiske børser giver større sikkerhed
Handler du på børserne i EU som Frankfurt, London eller Stockholm, så er ETF'erne UCITS-reguleret. UCITS er EU's regulering af kollektive investeringer og dermed det regelsæt, der også gælder for danske investeringsbeviser. Hvis du handler i New York, er du ikke sikret af UCITS, og vælger du mere eksotiske steder, som eksempelvis Seoul, kan der eventuelt også være lokale omkostninger ud over kurtagen.
 
Enorme forskelle på risikoen
Nogle ETF'er er "lige ud ad landevejen"-produkter. De køber og ejer de papirer, de dækker.
 
Andre er såkaldte swap-produkter eller syntetiske produkter. Her køber ETF'en ikke de underliggende papirer, men indgår "væddemål" om kursudviklingen. Det betyder, at der er en modpartsrisiko (en risiko for at modparten ikke kan betale). Det er der også ved de ETF'er, hvor aktierne bliver købt, men hvor man supplerer indtægterne ved at låne aktierne ud.
 
Igen gælder det, at hvis man holder sig til UCITS-regulerede ETF'er, så er risikoen begrænset.
 

 
EKSEMPLER PÅ ETF'er
 
Der findes utallige ETF'er på markedet, men et godt sted at starte kan være iShares, der har en glimrende dansk hjemmeside, hvor du kan læse om de enkelte produkter. Herunder tre konkrete eksempler på ETF'er inden for forskellige områder. Eksemplerne er ikke anbefalinger af disse ETF'er.
 
Statsobligationer
Hvis du fortrinsvis har aktier i din portefølje og du gerne vil sprede din risiko, så er stærke europæiske statsobligationer en mulighed. iSharesEuro Government Bond 7-10 består af 35 procent franske statsobligationer og 65 procent tyske. Siden oprettelsen i december 2006 har den givet et årligt afkast på 5,82 procent, Administrationsomkostninger er (TER) på 0,2 procent.
 
Aktier fra hele verden
Er formålet at supplere dine danske aktier med de største internationale selskaber, kan ETF'er, der følger MSCI's verdensindeks, være en mulighed. iShares MSCI World (Acc) er en sådan ETF. Den har siden starten i september 2009 givet 5,5 procent i årlig afkast. Administrationsomkostningerne (TER) er på 0,5 procent.
 
Lande
Hvis du ønsker at investere i et specifikt marked, kan du eksempelvis vælge iShares MSCI Brazil, der følger MSCI-indekset for Brasilien. Siden starten i november 2005 har denne ETF givet et gennemsnitlig årlig afkast på 15,86 procent. Administrationsomkostningerne (TER) er 0,74 procent.
 

 


 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: