10. november 2017 kl. 00.00
Oversigt over passive investeringsfonde
Ønsker du at sprede dine investeringer via en investeringsfond, er en passiv fond med lave omkostninger det sikre valg. Her får du en oversigt over de børsnoterede fonde, der findes i Danmark.
Af Jørn Nielsen, Redaktør, Dansk Aktionærforening

For snart ti år siden indgik superinvestoren Warren Buffett et væddemål med hedgefonddirektøren Ted Seides fra Protégé Partners. Buffett ville vædde en million dollar på, at en almindelig, billig indeksfond med S&P 500-aktier over ti år ville give et højere afkast end en gruppe af fonde i Protégé Partners.

 

Ted Seides tog imod væddemålet, som egentlig løber helt frem til udgangen af 2017, men Ted Seides erkender ifølge New York Post allerede nu, at han har tabt. De fem hedgefonde, han udvalgte til at deltage i væddemålet, har i gennemsnit givet et afkast på 2,2 procent pr. år siden 2007. Men den billige indeksfond fra Vanguard, som Buffett udpegede, er i gennemsnit steget 7,1 procent pr. år. Lidt af en forskel! Så selv en forrygende slutspurt ville ikke kunne redde Ted Seides fra at skulle betale en million dollar.

 

Aktive eller passive fonde?

Væddemålet mellem Buffett og Seides er endnu et eksempel på, at aktivt forvaltede investeringsfonde har ualmindelig svært ved at slå det indeks, de kan sammenlignes med.

 

Sådan er det også i Danmark. En række undersøgelser viser, at rundt regnet tre ud af fire aktive fonde ikke kan følge med det relevante indeks målt på afkast over et, tre og fem år. Og da aktivt forvaltede fonde generelt har noget højere omkostninger, betaler du ekstra for en ydelse (aktiv forvaltning), du var bedst tjent med ikke at have fået.

 

Men når tre ud af fire fonde ikke kan slå deres indeks, betyder det også, at der faktisk er en ud af fire, der godt kan. Du skal bare se dig godt for, inden du køber. Og du bør løbende holde øje med, om den investeringsfond, du har valgt, bliver ved med at klare sig bedre end indekset.

 

Billige ETF’ere

Den nemmeste og den mest sikre løsning er altså at vælge en passivt forvaltet investeringsfond. Og her har du mange muligheder.

 

De billigste indeksfonde finder du blandt ETF’erne – Exchange Traded Funds, som blot betyder børsnoterede fonde. Der findes tusindvis af forskellige ETF’ere, som slavisk følger prisudviklingen i et underliggende aktiv (for eksempel et indeks, en sektor, en valuta eller en råvare).

 

Men ønsker du at investere via en ETF, skal du være opmærksom på, at de indtil videre altid er lagerbeskattede. Det vil sige, at de bedst egner sig til investeringer for pensionsmidler og virksomhedsordninger. Desuden bør du vide, at ETF’ere fås både med og uden gearing. Så pas på du ikke kommer til at købe noget, du ikke ønsker.

 

Vil du vide mere om investering via ETF’ere, kan du læse artiklen ”Kom i gang med ETF’er” i Aktionæren nummer 6/2015. Artiklen ligger også på vores hjemmeside www.shareholders.dk.

 

Danske fonde

På det danske marked er langt de fleste investeringsfonde aktivt forvaltede. Men der findes også et udvalg af fonde, der blot følger et indeks. Disse fonde bringer vi her en oversigt over.

 

Vi har kun taget børsnoterede fonde med i oversigten, fordi der kan være knyttet ekstra betingelser til unoterede fonde – for eksempel at du skal være kunde i den bank, som er tilknyttet investeringsfonden.

 

Desuden kan unoterede investeringsfonde ofte være bøvlede at købe og sælge, fordi din mægler ikke kender dem. Og du kan normalt ikke handle dem via din netbank.

 

Som det fremgår af oversigten domineres markedet for passive fonde i Danmark af to udbydere: Sparinvest Index har det største udvalg. Efterfulgt af Danske Invest. 

 

 Herunder kan du se en oversigt over danske passive investeringsfonde

^ Tryk på billedet for at se den fulde oversigt i læsbar størrelse ^

 

 

 

 

 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: