investorviden

22. september 2020 kl. 12.45
Investorviden: Tina (“There Is No Alternative” eller frit oversat: ”der er ikke andre muligheder end aktier”) har fået meget opmærksomhed i år og er efter manges mening en væsentlig del af forklaringen på, aktiemarkedernes stærke comeback efter forårets coronanedtur. Frank Hvid Petersen argumenterer her for, at lave renter ikke nødvendigvis medfører stærke aktiemarkeder – og slet ikke på længere sigt.
Foto: Shutterstock
22. september 2020 kl. 08.24
Investorviden: Usikkerhed om, hvorvidt Storbritannien og EU kan nå en handelsaftale før brexit er igen dukket op til overfladen over de seneste uger, og i sidste uge var det også et tema i forbindelse med rentemødet hos Storbritanniens centralbank, Bank of England. Det sætter denne uges EU-topmøde, hvor brexit er blevet løftet op på dagsordenen, i klart fokus.
Foto: Shutterstock
15. september 2020 kl. 08.09
Investorviden: Sidste uge bød på et formentlig mindre kærkomment gensyn i form af fornyet frygt for et brexit uden aftale, mens også nedslående nyt om en mulige vaccine mod Covid-19 satte sit præg på markederne. En gammel kending kridtede i sidste uge danseskoene af og meldte sig igen på gulvet, da spørgsmålet om den nordirske grænse endnu en gang truede med at ødelægge de ellers udmærkede takter mellem EU og Storbritannien. Det sendte pundet i dørken og den britiske handelsminister på brændslukningsmission.
Foto: Shutterstock
04. september 2020 kl. 12.12
Investorviden: Den forgangne uge stod i jobtallenes tegn, da ugen markerede udgangen af måneden og dermed vanen tro bød på opgørelser over arbejdsløshed og jobskabelse fra en række af de store økonomier. Størst af disse var tallet for jobskabelsen i USA, der også går under det bombastiske navn ”kongetallet”. Det viste fredag bedre end ventede takter, men markerede samtidigt også en mindre opbremsning i opsvinget efter forårets økonomiske deroute.
Foto: Shutterstock
03. september 2020 kl. 12.01
Investorviden: Måske har du allerede haft lyst til at deltage i børsnoteringer i USA, men ikke haft muligheden hos din bank eller børsmægler? Måske vil du gerne investere i nogle af de kommende amerikanske børsnoteringer som Airbnb eller danske Unity Technologies, men ved ikke hvordan. Der er en grund til, at det er svært, men der er faktisk muligheder for at være med.
03. september 2020 kl. 10.34
Investorviden: A.P. Møller – Mærsk A- og B-aktien snupper topplaceringerne over de bedste præsterende aktier i denne måneds C25-indeks efter et bedre end ventet halvårsregnskab. Det modsatte er tilfældet for Ambu, der efter et skuffende halvårsregnskab udgør bag-troppen i august.
Foto: Shutterstock
01. september 2020 kl. 11.19
Investorviden: Det var en uge, der i den grad stod i den amerikanske centralbanks tegn. På det nu virtuelle rentesymposium, der ellers normalt afholdes fysisk i Jackson Hole, USA, meddelte chefen for centralbanken, Jerome Powell, at man centralbanken nu arbejder med et gennemsnitligt inflationsmål på 2 procent.
Benjamin Graham døde i 1976, men hans ry og hans indsigter har holdt sig, og han betragtes som grundlæggeren af value-investering. Også den nuværende guru på området, Warren Buffett, betragter Benjamin Graham som sin læremester.
01. september 2020 kl. 11.12
01. september 2020 kl. 09.15
Investorviden: Hør mere om investeringscasen på webinarerne
Foto: Tesla
31. august 2020 kl. 12.21
Investorviden: Tesla er i dag blandt de ti største amerikanske aktier målt på markedsværdi. Alligevel er aktien ikke inkluderet i det vigtigste indeks, S&P 500. Hvorfor ikke? Og hvad vil der ske, når og hvis Tesla bliver optaget i indekset?
31. august 2020 kl. 09.38
Investorviden: I forbindelse med udvidelsen af loftet på aktiesparekontoen har Dansk Aktionærforening afholdt en række gratis webinarer med information om, hvordan du kommer i gang med at bruge aktiesparekontoen og hvad du ellers bør være opmærksom på. 
28. august 2020 kl. 08.23
Investorviden: Apples aktiesplit mandag den 31. august har konsekvenser for andre end Apples aktionærer. Aktionærer i hele seks andre virksomheder bliver påvirket. Det hænger sammen med at Apple indgår i det ikoniske indeks, Dow Jones Industrial Average (DJIA), og at Standard & Poor’s, der står bag indekset, har meddelt, at de vil bruge Apples aktiesplit som anledning til at skifte tre af de 30 aktier i indekset ud.
25. august 2020 kl. 14.05
Investorviden: Forestil dig Danmark uden trafiklove. Så har du en ide om, hvordan det vil gå en aktieportefølje bygget på skrømt og uden regler. Ligesom i trafikken er det nødvendigt med nedskrevne regler, så det ikke ender i kaos. 
Foto: Shutterstock
20. august 2020 kl. 14.05
Investorviden: Kryptovalutaer er eksploderet i omfang efter Bitcoins fødsel i 2009. Som udgangspunkt bør du være yderst forsigtig med investering i de digitale valutaer, der i modsætning til normale valutaer ikke har nogen reel værdi bag sig. Hvis ingen vil have din kryptovaluta, er den værdiløs.
19. august 2020 kl. 12.34
Investorviden: Den uafhængige tænketank Kraka har beregnet, at det forventede provenu fra den forhøjede aktieskat kan blive langt mindre end forudsat af regeringen.
18. august 2020 kl. 12.20
Investorviden: Musiktjenesten Mdundo noteres på First North - hør mere om investeringscasen på fysiske og online investormøder.
Foto: Shutterstock
06. august 2020 kl. 18.26
Investorviden: Coronapandemien har sat fornyet fokus på indsamling og brug af sundhedsdata. Grænserne har flyttet sig og over en bred kam lader vi nu til at være mere tilbøjelige til at blive overvåget eller dele data om os selv. Det åbner forretningsmuligheder for de IT-, teknologi- eller medicinalselskaber, der kan finde de nye og lukrative grænseflader mellem IT og sundhed.
06. august 2020 kl. 16.24
Investorviden: Novo Nordisk er større end de andre. Og Danske Bank er større end Jyske Bank. Men hvor meget større? Og er Ambu større end Novozymes? Det kan være svært at danne sig et indtryk ved at kigge på tallene. Derfor har vi lavet en grafik for at give dig et overblik over, præcis hvor store C25-selskaberne er i forhold til hinanden målt på markedsværdi.
06. august 2020 kl. 12.22
Investorviden: Hvad skal der til, for at flere kvinder begynder at investere i aktier? Lyt med når tre eksperter giver deres bud på, hvordan vi får mere ligestilling og bedre afkast blandt de private investorer i Danmark.
31. juli 2020 kl. 11.21
Investorviden: Forventningerne er høje, når landets største virksomhed, Novo Nordisk, aflægger regnskab torsdag. Ugen byder desuden på regnskaber fra FLSmidth og Ringkjøbing Landbobank - samt vigtige amerikanske makrotal.
28. juli 2020 kl. 10.44
Investorviden: Bæredygtige investeringer er for alvor kommet på agendaen. Men hvad betyder det for de danske investorer? Få svaret når fire eksperter giver deres bud på, om håbet er grønt for fremtidens investorer.
24. juli 2020 kl. 12.12
Investorviden: Brug sommeren på at lade batterierne op og afvente, hvordan anden bølge af pandemien udvikler sig. Sådan lyder rådet fra Helge Larsen. Men han har selvfølgelig også et par konkrete bud på, hvad du skal holde øje med i den nærmeste fremtid.
22. juli 2020 kl. 12.38
Investorviden: Kvartalet gav pæne afkast for både de aktive og de passive fonde, men passivfondenes fastholdt deres store forspring fra første kvartal.
16. juli 2020 kl. 12.06
Investorviden: I sidste uge spurgte vi ind til, hvordan vores medlemmer har forholdt sig til markedet det seneste stykke tid - og hvordan de ser på fremtiden. Blandt spørgsmålene var "Hvis du skulle vælge én aktie i C25 i resten af 2020, hvilken ville du da vælge?" Her kan du læse om de mest populære valg.
16. juli 2020 kl. 00.00
Investorviden: Vi har inviteret fire skarpe analytikere til sommerens Aktie-Grand Prix. Reglerne er enkle: Hver analytiker præsenterer to aktier og argumenterer for, hvorfor netop disse aktier har det bedste kurspotentiale i forhold til risikoen. Derefter vælger analytikerne i fælleskab tre finalister til kampen om grandprixets førsteplads, som vi kårer sommeren 2021. Glæd dig til masser af spændende bud på sommerens vinderaktier.
02. juli 2020 kl. 10.50
Investorviden: Vil forhøjelsen af aktiesparekontoen ikke kun gavne "de rige" og øge uligheden, og er det i bund og grund ikke kun mænd, der vil benytte sig af kontoen? Bekymringerne var mange i de politiske diskussioner op til, at loftet på aktiesparekontoen blev fordoblet. Men fakta taler heldigvis imod bekymringerne.
02. juli 2020 kl. 09.45
Investorviden: Første afsnit af Aktionærerne Sommerspecial byder på en spændende debat om investorkulturen i Danmark, gode bud på, hvordan vi får flere danskere til at investere, og en skål for aktiesparekontoen.
01. juli 2020 kl. 14.06
Investorviden: De amerikanske halvårsregnskaber står for døren, men ofte er det ikke selve regnskabet, men analytikernes reaktion, der er værd at holde øje med. Det gælder ikke mindst i en situation med stor usikkerhed som netop i øjeblikket, hvor mange virksomheder har droppet deres guidance med hensyn til den fremtidige indtjening
30. juni 2020 kl. 13.48
Investorviden: Det er ikke ofte, at en virksomhed ser sin aktiekurs falde 99 procent på en uge. Når selskabet til og med er et af de største på et velreguleret aktiemarked, og kursfaldet skyldes svindel, bliver det for alvor usædvanligt. Det er ikke desto mindre, hvad der er overgået den tyske betalingsformidler, Wirecard, som på et tidspunkt var Europas største fintech-virksomhed.
26. juni 2020 kl. 11.04
Investorviden: Investeringsøkonom Per Hansen har for første gang nogensinde købt aktier i danske Bang & Olufsen. Her giver han indblik i de fem forhold, der overbeviste ham om, at B&O er en god investering lige nu.
Antallet af aktiesparekonti er kraftigt voksende. Foto: Shutterstock
24. juni 2020 kl. 15.08
Investorviden: Interessen for aktiesparekontoen ventes at accelerere yderligere efter fordoblingen af indskudsloftet 1. juli. Her får du en oversigt over de nye regler.
Foto: Shutterstock
23. juni 2020 kl. 13.35
Investorviden: Forsamlingsforbuddet ramte årets generalforsamlinger, som for en stor dels vedkommende måtte flytte ud på nettet. Det afholdt dog ikke Dansk Aktionærforenings repræsentanter fra at tale de små aktionærers sag.
Foto: Unsplash
23. juni 2020 kl. 09.34
Investorviden: De seneste måneder har vist os alle, at økonomi er en uforudsigelig størrelse – både verdensøkonomien og for mange desværre også de personlige finanser. Her er seks gode råd til at skabe luft og overblik i din egen økonomi.
Foto: Bob/Creative Commons
22. juni 2020 kl. 12.27
Investorviden: Aktionærdemokratiet har vundet en vigtig sejr. Lobbyorganisationen Better Finance, som Dansk Aktionærforening er en del af, har sørget for, at du får bedre rettigheder som aktionær allerede til efteråret – helt uden Corona-forsinkelse.
22. juni 2020 kl. 12.10
Investorviden: Formand for Dansk Aktionærforening, Ole Søeberg, gav i denne uge i ”Investorstafetten” indblik i, hvad han leder efter, når han selv investerer.
Foto: Tesla
19. juni 2020 kl. 12.20
Investorviden: Så skete det! Onsdag den 17. juni overhalede amerikanske Tesla japanske Toyota som verdens mest værdifulde bilproducent.
18. juni 2020 kl. 13.23
Investorviden: Forbrugerrådet har lavet en undersøgelse af en række danske investeringsforeninger. De prisbillige passivfonde vinder, og ESG-vurderinger giver overraskende resultater.
Illustration: Øivind Hovland
18. juni 2020 kl. 11.10
Investorviden: MASTERCLASS: Ofte er du selv din egen værste fjende i jagten på afkast af dine investeringer. Det skyldes grundlæggende psykologiske mekanismer, der på andre områder tjener dig godt, men som du bør være opmærksom på, når du investerer. Læs her, hvordan du undgår at spænde ben for dig selv.
16. juni 2020 kl. 11.40
Investorviden: BOGOMTALE: En stærk journalistisk bog om den skandale, der fik omfattende konsekvenser for både Danske Banks ledelse, den danske aktiekurs og Danmarks internationale omdømme.
16. juni 2020 kl. 11.25
Investorviden: BOGOMTALE: Et underholdende blik på finansverdenen i New York i det tidlige tyvende århundrede viser, hvor lidt der har ændret sig siden da.
16. juni 2020 kl. 10.03
Investorviden: BOGOMTALE: Robert Harris kombinerer højteknologisk økonomi og sofistikeret computerprogrammering i sin roman "The Fear Index".
12. juni 2020 kl. 14.06
Investorviden: Er du i tvivl om, hvordan tegning af nye aktier i Bang & Olufsen foregår, og vil du gerne forstå, hvordan du undgår at blive fanget på den forkerte fod - eller bare forstå i al almindelighed - så er der hjælp at hente her. For det er en dyr fornøjelse ikke at forstå reglerne.
Dansk Aktionærforenings direktør, Mikael Bak, var også på talerstolen til generalforsamlingen i Danske Bank sidste år.
12. juni 2020 kl. 08.29
Investorviden: Dansk Aktionærforening var på talerstolen med kritiske spørgsmål til Danske Banks generalforsamling i denne uge. Her kan du få indblik i vores spørgsmål – og i hvorfor dette års generalforsamling er blevet omtalt som en "koldbøttefabrik".
12. juni 2020 kl. 00.00
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.
10. juni 2020 kl. 14.15
Investorviden: Alle rutsjebaneture afsluttes ved udgangspunktet, men undervejs kan oplevelsen være skræmmende. Det amerikanske aktieindeks S&P 500 var ved ugens start tilbage på niveauet fra nytår, men udviklingen dækker over store forskelle mellem sektorer og mellem selskaber.
Foto: Shutterstock
04. juni 2020 kl. 00.00
Investorviden: Kurserne på valueaktier har længe haltet efter vækstaktier, men nu vender udviklingen muligvis. Den seneste uge har vist tegn på fornyet investorinteresse for udbombede aktier som for eksempel bankaktier – også på det danske marked. Frank Hvid analyserer situationen.
03. juni 2020 kl. 09.36
Investorviden: Corona-krisen vil uden tvivl få store og langsigtede konsekvenser. Men det kan være svært at se på aktiemarkedet lige nu. Siden Aktionærerne sendte det første program i begyndelsen af april, har vi oplevet optimisme og fremgang på markederne. Vi spørger eksperterne, om det kan fortsætte - og hvilke selskaber, der står tilbage som vindere og tabere i dette historiske forår, som vi sent vil glemme.
29. maj 2020 kl. 00.00
Investorviden: Dine investeringer på aktiesparekontoen beskattes efter lagerprincippet – og det er specielt smart, når du investerer i aktier fra First North-børsen. Se her hvorfor.
29. maj 2020 kl. 00.00
Investorviden: Så skete det endelig. I denne uge vedtog Folketinget en fordobling af det maksimale indskud på aktiesparekontoen. Det betyder, at loftet for indskud på kontoen fra 1. juli i år løftes fra 50.000 til 100.000 kroner.
28. maj 2020 kl. 00.00
Investorviden: I denne udgave af Aktionærerne skal det handle om danskernes investering i fast ejendom. For mange boligejere er det den største investering i deres liv, når de køber egen bolig. Mens andre betragter fast ejendom som et investeringsobjekt helt på linie med traditionelle aktier. Vi ser nærmere på forskellige typer af ejendomsinvesteringer, og så spørger vi en ekspert om, hvor boligmarkedet er på vej hen og hvilke lånetyper, der er de meste populære netop nu.
21. maj 2020 kl. 00.05
Investorviden: Aktionærerne sætter i denne uge fokus på konsekvenserne af coronakrisen, og hvilke nye trends du skal holde øje med. Vi ser også på, hvordan du bedst kommer i gang med at investere, og hvordan det går med de danske vækstselskaber på First North?
15. maj 2020 kl. 10.41
Investorviden: Tre nye selskaber er på vej mod First North børsen, og meget tyder på at flere vil følge inden for kort tid. Men hvordan vurderer du, om du skal gå med i en børsintroduktion og tegne aktier i det nye selskab?
14. maj 2020 kl. 16.12
Investorviden: Efter lang tids stilstand er der kommet gang i emissioner og børsintroduktioner. Coronakrisen er en del af forklaringen, men også nye vækstselskaber har kurs mod børsen.
14. maj 2020 kl. 07.30
Investorviden: Eksperterne siger, at vi skal sprede vores risiko og huske at investere i udenlandske aktier. Men det kniber med at få danskerne ud i verden. Aktionærerne retter i denne uge blikket udover landets grænser og spørger, om det ikke er både dyrt og besværligt at handle udenlandsk. Derudover ser vi nærmere på, hvilke effekter det forestående amerikanske præsidentvalg kan have på din økonomi.
12. maj 2020 kl. 17.27
Investorviden: I stadig flere brancher ser vi en sammensmeltning af det digitale (maskinerne) og det analoge (mennesket). Kampen mellem mennesket og maskinerne er også nået til finanssektoren, og når det gælder aktieudvælgelse, så vinder robotanalytikerne på flere områder over aktieanalytikere af kød og blod.
Illustration: Øivind Hovland
12. maj 2020 kl. 14.19
Investorviden: Masterclass: Passiv investering vinder frem – og med god grund. Det er en nem og billig måde at opnå spredning af din portefølje, ikke mindst når det gælder mindre kendte markeder og sektorer. Men der er også nogle forbehold og bagsider, som du skal kende.
Foto: Shutterstock
11. maj 2020 kl. 09.26
Investorviden: Umiddelbart skulle man tro, at en stærk økonomi betyder et stærkt aktiemarked: Det er lettere for virksomhederne at skabe vækst i indtjeningen, hvis samfundet er i vækst. Men økonomisk vækst forklarer kun en del af afkastet på aktier, og lande med høj vækst er derfor ikke altid det bedste sted at investere. Også andre faktorer spiller ind.
Bogen kan downloades her: principles.com/ big-debt-crises/
11. maj 2020 kl. 08.40
Investorviden: Hvordan spotter du en kommende økonomisk nedtur, og hvad kendetegner den? Det forklarer Ray Dalio, stifteren af verdens største hedgefond, i sin bog, "Big Debt Crises", der kan downloades gratis.
08. maj 2020 kl. 00.33
Investorviden: Teva overraskede positivt i første kvartal. Vi bringer et interview med Kåre Schultz, der fortæller om Q1-resultaterne, covid-19-krisen og den tillid, som danskerne har vist ham.
Foto: Shutterstock
07. maj 2020 kl. 13.22
Investorviden: Når den verdensomspændende coronapandemi engang er overstået, vender vi ikke uden videre tilbage til den hverdag, vi kendte før krisen. Vi vil ændre adfærd, og pandemien vil forstærke tendenser, der så småt var i gang allerede før corona. Andre tidligere trends vil blive bremset, og nye vil opstå. Aktionæren sætter spotlight på tre sandsynlige ændringer – og investeringsmuligheder – efter coronakrisen.
06. maj 2020 kl. 23.41
Investorviden: Nye investorer står klar til at overtage fremtidens aktiemarked. Men hvem er de, og hvor kommer de fra? Vi ser nærmere på hvordan fremtidens investorer handler, hvordan de tænker, og hvilke tendenser der vil præge aktiemarked i årene der kommer. Gæster Marlene Nørgaard Carolus, Helge Larsen og Pernille Wahlgren.
06. maj 2020 kl. 16.13
Investorviden: Verdens mest beundrede investor har benyttet forårets aktieuro til at at ændre i sin portefølje af børsnoterede aktier, men ikke på den måde, man skulle tro.
01. maj 2020 kl. 09.11
Investorviden: Novo Nordisk, Bavarian Nordic, Genmab og Zealand Pharma er blandt de virksomheder, Helge Larsen og Per Hansen kigger nærmere på i deres seneste podcast. Du får også nogle bud på, hvilken betydning de mange vaccinerygter har.
Foto: Shutterstock
30. april 2020 kl. 10.36
Investorviden: Hvor kan langsigtede aktieinvestorer søge afkast og sindsro under coronakrisen? Jesper Lund fra Dansk Finansservice har med udgangspunkt i finanskrisen undersøgt, hvilke aktier, der egner sig godt for langsigtede investorer.
29. april 2020 kl. 18.53
Investorviden: Aktionærerne handler i denne uge om de seneste års globale succes for det danske C25-index. Sammen med aktieanalytiker Tue Østergaard ser vi på, hvad der har gjort de største danske selskaber til Danish Dynamite på det internationale aktiemarked. Vi har også besøg af Millionærklubbens Bodil Gantzel, der fortæller om travle tider og om, hvordan Corona-krisen har påvirket aktiedebatten og radioprogrammets lyttere. Og endeligt spørger vi ekspert i smallcap-aktier, Thomas Tang fra Medium Invest om, hvilke små selskaber han kigger på for tiden.
22. april 2020 kl. 23.31
Investorviden: Er der grund til optimisme midt i en dyb, global krise? Det spørger vi om i denne uges udgave af vores nye, landsdækkende TV-program, Aktionærerne. Vi har inviteret Per Hansen fra Nordnet, Line Klingenberg, ekspert i etiske investeringer, samt Steen Jakobsen fra Saxo Bank.
17. april 2020 kl. 09.49
Investorviden: Dansk Aktionærforening gennemførte i påskedagene, hvad der så vidt vides er den største undersøgelse af danske privatinvestorers handelsadfærd under forårets aktieuro. 1.769 personer besvarede spørgsmål om nuværende og fremtidig handelsaktivitet samt om deres forventninger til aktiemarkederne. ”Jeg er både imponeret og fuld af respekt over de private investorers adfærd under aktieuroen. De har udvist overblik og realisme,” udtaler foreningens direktør Mikael Bak, der samtidig glæder sig over stor medlemstilgang de seneste to måneder: ”Netop i krisetider er der brug for saglig og reel information og her har Dansk Aktionærforening vist sin styrke.”
16. april 2020 kl. 11.30
Investorviden: Flere selskaber har i år reduceret eller helt sløjfet udbyttebetaling, dels på grund af et ønske om at polstre sig til en usikker fremtid efter coronaepidemien, dels på grund af et ønske om ikke at provokere i en situation, hvor erhvervslivet modtager milliarder af støttekroner fra staten. Men hvor står den private aktionær i denne sag? Og kan selskaberne gøre, som det passer dem?
16. april 2020 kl. 01.52
Investorviden: Hvad kan vi bruge historien til, når vi befinder os midt i en uoverskuelig krise? Det spørger vi om i denne uges udgave af Aktionærerne, hvor vi også stiller skarpt på banksektoren.
08. april 2020 kl. 11.32
Investorviden: PREMIERE: Så er andet afsnit af Dansk Aktionærforenings nye program Aktionærerne klar til alle vores medlemmer. Se med her. Og glæd dig allerede nu til næste afsnit, der har premiere på dk4 onsdag d 15/4 kl. 22.45 og her på siden torsdag d. 16/4.
Illustration: Øivind Hovland
07. april 2020 kl. 10.43
Investorviden: Masterclass: Kunne du lide artiklen ”Læs regnskaber som en detektiv”? Så er her et par ideer til redskaber, som du kan bruge, hvis du vil videre og selv grave dybere i virksomhedernes regnskaber.
Det er hårdt at give aktierne klø. Foto: Shutterstock
03. april 2020 kl. 12.54
Investorviden: En rapport fra Goldman Sachs baseret på analyse af 21 bjørnemarkeder siden 1800 viser, at en aktienedtur – et såkaldt bjørnemarked – udløst af udefra kommende begivenheder varer kortere og retter sig hurtigere end bjørnemarkeder udløst af cykliske bevægelser eller strukturelle problemer. Den aktuelle coronakrise er et eksempel på et bjørnemarked udløst af årsager, der intet har med finansmarkederne at gøre.
Foto: Shutterstock
03. april 2020 kl. 12.10
Investorviden: Vi har kigget nærmere på, hvordan to af verdens mest succesfulde fondsbestyrere - makroinvestoren Ray Dalio og den egensindige valueinvestor Howards Marks - fortolker de muligheder og farer, verden står overfor.
02. april 2020 kl. 15.27
Investorviden: I Aktionæren nr. 3/2020 er kåret de bedste investeringsfonde med opgørelsesdato 31.12.2019. Fondene er fordelt på seks grupper; tre grupper med obligationer og tre grupper med aktier. Opdelingen er foretaget ud fra fondenes risiko, og fondene er inddelt i tre risikogrupper: lav, middel og høj risiko.
02. april 2020 kl. 14.42
Investorviden: Læs, hvordan Dansk Aktionærforening kårer årets bedste investeringsfonde.
02. april 2020 kl. 13.55
Investorviden: PREMIERE: Så er første afsnit af Dansk Aktionærforenings nye program Aktionærerne klar til alle vores medlemmer. Se med her. Og glæd dig allerede nu til næste afsnit, der har premiere på dk4 onsdag d 7/4 kl. 22.45 og her på siden torsdag d. 8/4.
02. april 2020 kl. 12.56
Investorviden: Det er ikke ligegyldigt, hvilken investeringsforening du vælger. Der er stor forskel på afkast, risiko og omkostninger – selv for fonde, der umiddelbart ligner hinanden. Vi har vægtet det hele sammen og kårer her Danmarks bedste investeringsforeninger i seks kategorier.
01. april 2020 kl. 09.43
Investorviden: Måske så du premieren på Dansk Aktionærforenings TV-program, Aktionærerne, onsdag aften på dk4, ellers er der mulighed for at fange en af genudsendelserne eller se programmet via hjemmesiden.
31. marts 2020 kl. 19.00
Investorviden: Den globale smittespredning og nedlukningen af samfund har naturligt fået investorerne til at gå i hi i mindre risikofyldte aktiver. Der findes også en tid efter Covid-19 og jo tidligere og bedre du er forberedt, desto bedre er dine muligheder for succesfuldt at komme investeringsmæssigt videre og igennem.
Illustration: Øivind Hovland
31. marts 2020 kl. 16.46
Investorviden: Masterclass: Regnskaber er meget mere end tal, og regnskabsanalyse er ikke kun et spørgsmål om at regne nøgletal ud. Ofte ligger det mest interessante måske slet ikke i tallene, men i ændringer i regnskabsprincipper eller i ledelsens omtale af regnskabstallene.
Selv om guldet måske ikke blot ligger og venter på at blive samlet op, så er der fortsat værdi at finde i aktiemarkedet.
31. marts 2020 kl. 12.09
Investorviden: Den historisk hurtige nedtur på de globale aktiemarkeder siden midten af februar er de seneste uger afløst af en kraftig rekyl og aktiekurserne har vundet noget af det tabte hjem. Store økonomiske redningspakker fra lande over hele verden, især USA, har langt om længe fået salgspresset til at lette. Er bunden nået spørger mange? Er der ved at være god værdi i aktiemarkederne og hvorhenne findes den for den langsigtede aktieinvestor?
Foto: Shutterstock
31. marts 2020 kl. 10.10
Investorviden: Du har sikkert allerede modtaget din årsopgørelse for 2019. Har du aktier eller andre værdipapirer, er der god grund til at dobbelttjekke oplysningerne. Her er seks af de vigtigste punkter.
Foto: Shutterstock
27. marts 2020 kl. 22.02
Investorviden: De seneste uger har været særdeles hårde og udfordrende for investorerne med kursfald på 25 % for det danske aktieindeks, ca. 30 % for S&P 500 og mere end 35 % for det tyske DAX indeks. For enkeltaktier er udsving og kursfald endnu større. Fortiden siger, at tab i gennemsnit bliver indhentet, men det kan meget vel tage meget længere end investorerne antager.
Foto: Shutterstock
26. marts 2020 kl. 15.45
Investorviden: På kinesisk kan ordet kopiere betyde at lære. Som privat investor er det muligt at lære ved at kopiere andres handler og handelsstrategi – og måske endda tjene penge på det.
20. marts 2020 kl. 09.30
Investorviden: ”Hold op med at prøve at forudsige retningen på aktiemarkedet, økonomien, renter eller valg.” Sådan lyder et berømt citat fra en endnu mere berømt investor, Warren Buffett – verdens gennem tiden mest succesfulde af slagsen. Det er sådan et citat mange kan se det rigtige i – "i fredstid". Men når retningen bliver stejl nedad, bliver det straks sværere.
Hvor blev kursen af?
18. marts 2020 kl. 11.20
Investorviden: I de seneste uger har du har muligvis oplevet, at du ikke har kunnet se kurser på nogle danske investeringsforeninger. Det er småirriterende, hvis du gerne vil følge med i kursudviklingen for din investering, og det er voldsomt irriterende, hvis du gerne vil købe eller sælge andele i foreningen.
17. marts 2020 kl. 10.58
Investorviden: Da jeg tiltrådte som formand i DAF, handlede det netop for mig om at hjælpe medlemmerne til at forstå risiko. ’A calm sea doesn’t make a skilled sailor’ var temaet for min tale på første repræsentantskabs-møde. Den nuværende situation kræver, at man deler erfaring fra tidligere episoder med store kursfald forårsaget af hastig økonomisk opbremsning.
16. marts 2020 kl. 17.17
Investorviden: Den nuværende markedsuro har gjort aktier mere attraktive for de langsigtede aktieinvestorer. Men øget risiko for en global recession af endnu ukendt dybde, gør de kortsigtede aktieudsigter meget ustabile - trods massiv global lempelse af finans- og pengepolitik. Læs her hvilke typer aktier, du skal holde særligt øje med.
16. marts 2020 kl. 09.53
Investorviden: Aktiemarkederne falder og falder, men på et tidspunkt rammer de bunden og vender derefter tilbage til - og passerer - det tidligere topniveau. Sådan siger erfaringen i hvert fald. Men hvor lang tid kan der gå, inden vi igen ser rekordniveauerne fra februar? Og hvor langt kan markederne falde, inden de vender?
13. marts 2020 kl. 15.04
Investorviden: Det er i et uroligt marked, at de aktive fonde skal vise deres værdi ved at udvælge de bedste aktier. Nogle aktive fonde skuffer slemt, mens andre klarer sig pænt. Men hvad bliver det samlede resultat?
11. marts 2020 kl. 12.50
Investorviden: Er du i tvivl om, hvordan tegning af nye aktier i Bavarian Nordic foregår, og vil du gerne forstå, hvordan du undgår at blive fanget på den forkerte fod - eller bare forstå i al almindelighed - så er der hjælp at hente her. Også aktionærer i andre selskaber kan læse med og forberede sig, til det måske bliver deres tur.
06. marts 2020 kl. 14.37
Investorviden: Er du ny på aktiemarkedet og har du ikke tidligere oplevet en nedsmeltning på børsen? Forstår du ikke helt eksperternes råd om ”is i maven”? Så er her et par ideer til at komme gennem den svære tid.
05. marts 2020 kl. 12.14
Investorviden: BOGOMTALE: I en ny bog fortæller Hanne Sindbæk historien om menneskene, videnskaben og det usædvanlige samfundsmæssige engagement bag Danmarks største erhvervssucces, Novo Nordisk – og alle udfordringerne undervejs mod toppen.
05. marts 2020 kl. 09.03
Investorviden: Bavarian Nordic opbygger global vaccineforretning og udbyder nye aktier i perioden 12. - 25. marts 2020. Sammen med Dansk Aktionærforening inviterer virksomheden til informationsmøde den 10. marts kl. 17:30.
28. februar 2020 kl. 12.35
Investorviden: Hvis du svarer ja til spørgsmålet i overskriften, er der ingen grund til at læse videre. Nyd din sidste tid på jorden. Hvis du derimod er interesseret i at se, hvordan aktiemarkedet har klaret tidligere kriser, så læs videre.
27. februar 2020 kl. 10.26
Investorviden: Tre måneders kursstigninger er udraderet på en uge, og corona-virussen er ikke den eneste skyldige. Hvad ligger bag den pludselige nedtur og hvad gør den kloge investor?
25. februar 2020 kl. 14.06
Investorviden: Verdens mest beundrede investor, Warren Buffett, har udsendt sit traditionsrige og altid med spænding imødesete brev til aktionærerne i Berkshire Hathaway.
18. februar 2020 kl. 15.32
Investorviden: Udviklingen i det amerikanske aktieindeks Dow Jones bruges ofte til at fortælle om temperaturen på aktiemarkedet, men i virkeligheden er indekset fuldstændigt uanvendeligt. Læs hvorfor, forstå hvorfor det alligevel bruges og find ud af hvilke indeks, du i stedet skal holde øje med.
Den gamle By i Aarhus nyder godt af flere fondes støtte.
18. februar 2020 kl. 12.07
Investorviden: Bag mange af de største børsnoterede selskaber står en fond. Faktisk findes der i Danmark omkring 1.400 erhvervsdrivende fonde. Hvem er de? Hvorfor er de der? Og hvad bruger de deres formue til?
Illustration: Øivind Hovland
18. februar 2020 kl. 10.27
Investorviden: MASTERCLASS: God selskabsledelse handler ikke kun om at skrive et afsnit i årsrapporten og svare Aktionærforeningens repræsentanter på generalforsamlingen. God selskabsledelse kan også ses i aktiekursen. Og dårlig selskabsledelse kan være et faresignal om kursfald forude.
Foto: Shutterstock
13. februar 2020 kl. 08.56
Investorviden: Regnskabssæsonen i USA er næsten overstået, og 2019 blev en god, men ikke fantastisk årgang. Med andre ord er kursudviklingen løbet hurtigere end indtjeningsvæksten. Markedet er højt prissat og coronavirussen giver ekstra usikkerhed.
Bæredygtighed er kommet for at blive, men olieselskaber er endnu ikke dømt ude.
28. januar 2020 kl. 12.01
Investorviden: Aktiemarkederne formåede i 2019 overordnet set at levere en børsfest. Men hvad lærte vi egentlig af 2019? Vi har bedt fire eksperter fortælle hvilke nye indsigter de tager med sig ind i 2020.
Dinosaurerne forstod ikke at tilpasse sig og døde derfor ud. For at de skal undgå samme skæbne, bliver bankens medarbejdere mindet om fortidsuhyrernes endeligt hver dag i deres frokostpause. Fotos: Saxo Bank
23. januar 2020 kl. 14.02
Investorviden: Hvorfor har Saxo Bank Danmarks største private samling af nutidskunst? Hvorfor bliver de udenlandske kontorer indrettet som hovedkontoret i København? Og hvorfor står der en dinosaurus i kantinen?
23. januar 2020 kl. 13.16
Investorviden: GRUPPESØGSMÅL DEL 1: Dette er den første artikel af to om gruppesøgsmål, der er et relativt nyt fænomen i Danmark. Morten Schwartz Nielsen er advokat og fører blandt andet erstatningssager for Foreningen OW Bunker Investor. Han giver her sammen med Dansk Aktionærforenings direktør en introduktion og et overblik over mulighederne for at gå med i et gruppesøgsmål.
Illustration: Øivind Hovland
23. januar 2020 kl. 10.06
Investorviden: MASTERCLASS: Fokus på bæredygtige investeringer er stigende, både blandt private og institutionelle investorer. Men hvad er en bæredygtig investering? Hvordan kan du selv vurdere, om en aktie er mere bæredygtig end en anden? Hvordan måler man bæredygtighed på porteføljeniveau? Og kan du tjene penge på bæredygtige investeringer?
Foto: Shutterstock
23. januar 2020 kl. 10.06
Investorviden: GRUPPESØGSMÅL DEL 2: Kan det betale sig at føre retssag som privat investor? Her får du et overblik over nogle af de vigtigste danske gruppesøgsmål de seneste år.
22. januar 2020 kl. 14.35
Investorviden: BOGOMTALE: Value-investering handler om at købe aktier til en pris, der er lavere end aktiernes værdi. Prisen tager et sekund at finde, værdien kan du derimod ikke sådan lige slå op. Du må derfor selv komme frem til et bud på værdien - eller stole på, at andre kan gøre det for dig. Begge dele kan virke overvældende. Men som du kan læse i The Little Book of Valuation behøver det ikke at være så svært at gøre det selv.
22. januar 2020 kl. 14.21
Investorviden: BOGOMTALE: Som value-investor tjener du penge, når markedet tager fejl og sætter for lave priser. Du er derfor nødt til at kunne se, når prisen på en aktie er for lav. Samtidig skal du være udstyret med tålmodighed og vente på, at markedet retter fejlen, så du kan sælge, når aktien igen er fuldt prissat. Alternativt kan du glæde dig i årevis over at have købt en god virksomhed på tilbud.
Foto: Shutterstock
14. januar 2020 kl. 13.15
Investorviden: Det betaler sig at investere i glade arbejdspladser. En amerikansk undersøgelse af magasinet Fortune viser, at hvis man havde investeret ligeligt i en portefølje af de børsnoterede virksomheder blandt de 100 bedste amerikanske arbejdspladser, havde man fra 1998 til slutningen af 2016 fået et gennemsnitligt afkast på 11,6 procent årligt – eller næsten 5 procent mere end Russell 3000 indeksets 6,7%.
10. januar 2020 kl. 09.59
Investorviden: Fordoblingen af loftet på aktiesparekontoen var et af de positive elementer i dette års finanslov, men der har været uklarhed om, hvordan beslutningen skal føres ud i livet. Denne uge bragte større klarhed.
Foto: Shutterstock
09. januar 2020 kl. 11.12
Investorviden: I takt med, at danskerne skifter fra de store til de mindre banker, er deres private opsparinger fulgt med. Men meget peger i retning af, at danskerne ved dette skift gør en rigtig dårlig forretning.
29. december 2019 kl. 17.19
Investorviden: Aktionærforeningen ønsker alle et godt nytår med et nyt spændende talkshow. Mød Bodil Gantzel, der fortæller om Millionærklubbens vilde rejse i 2019, hør Ole Søebergs gode råd til de private investorer, og bliv inspireret, når analytiker Per Juul giver sit bud på selskaber, som han holder sig fra, og dem han tror på i 2020. Godt nytår!
18. december 2019 kl. 15.01
Investorviden: Vi står på tærsklen ikke bare til et nyt år, men et nyt årti. Det er dermed højsæson for spådomme om, hvor markedet skal hen. Hvad er udsigterne for 2020? Og hvilke specifikke sektorer og typer af aktier vil klare sig bedst?  Der er mange - og meget forskellige - bud på et svar. Frank Hvid Petersen giver dig her et overblik over de mulige scenarier for 2020. Du får også en ide om hvilke aktier, der vil gøre det bedst i de forskellige scenarier.
Foto: Shutterstock
17. december 2019 kl. 11.20
Investorviden: Foreningens hjemmeside oplever flere og flere besøgende. Aktiehåndbogen, finanskalenderen og investorordbogen er nogle af de populære redskaber, men mange artikler bliver også læst tusindvis af gange. Her får du en oversigt over de 15 mest populære artikler, og i bedste hitlistestil starter vi bagfra.
12. december 2019 kl. 12.59
Investorviden: Skattestyrelsen har nu udsendt sin liste over investeringsfonde, herunder ETF'er, der kan beskattes som aktieindkomst fra 1. januar.
Foto: Shutterstock
12. december 2019 kl. 10.11
Investorviden: MASTERCLASS: At shorte, eller at ”gå kort”, vil sige at sælge noget, man ikke ejer. På denne måde kan du tjene penge på at have en negativ forventning til en akties kursudvikling. Men pas på, for der er væsentlige omkostninger og risici for private investorer.
Det nye år bringer bedre kår for ETF'er
05. december 2019 kl. 14.20
Investorviden: Fra årsskiftet bliver skattereglerne for danske og udenlandske investeringsfonde harmoniseret, og det vil dermed være endnu mere attraktivt at investere i de populære og prisbillige ETF’er. Her får du en oversigt over de nye skatteregler.
04. december 2019 kl. 10.10
Investorviden: Har du lyst til at hjælpe os med din mening om Aktionæren og om emner indenfor investering? Så meld dig ind i Aktionærens læserpanel, hvor vi vil sende dig mails for at høre din mening om forskellige emner.
29. november 2019 kl. 18.19
Investorviden: Det kan være svært at følge med, når politikere og økonomer taler om inflation, renter og økonomiske konjunkturer. Og hvordan hænger de ting sammen med, hvordan det går for dine investeringer?
29. november 2019 kl. 13.21
Investorviden: Amerikanerne har overstået Thanksgiving - og det betyder, at den vigtige julesæson nu for alvor er i gang. I den kommende uge ser detailkæderne frem mod omsætningstal fra Black Friday og Cyber Monday, da de er vigtige indikatorer på forbrugernes købelyst op mod jul.  Ugen byder også på centrale amerikanske indikatorer i form af ISM-erhvervstillidsopgørelse og arbejdsmarkedsrapport.
28. november 2019 kl. 15.25
Investorviden: Har du nogensinde tænkt på at investere i vin? Læs om alle fordelene og ulemperne i David Sokolin & Alexandra Bruces spændende bog om "likvide" investeringer.
28. november 2019 kl. 15.11
Investorviden: Forfatterne Larry Swedroe & Jared Kizer gør læseren klog på alternative investeringsmuligheder - både fordelene og ulemperne herved.
28. november 2019 kl. 14.52
Investorviden: Du kan ikke gå helt galt i byen med bøgerne fra serien “Little Book, Big Profit”, hvor kloge hoveder som John Bogle, Joel Greenblatt og Aswath Damodaran giver dig letlæste introduktioner til centrale emner for investorer.
31. oktober 2019 kl. 00.00
Investorviden: Modelporteføljen har fungeret fint som illustration af, hvordan man kan reducere udsving i porteføljen og få et afkast, når danske aktier har det svært. Det har derimod fungeret mindre fint, at porteføljen kun er blevet opdateret en gang i kvartalet. Det betyder ikke, at der ikke er interessante aktier derude. Læs har hvilke udenlandske aktie, Per Juul har særligt kig på.
29. oktober 2019 kl. 15.45
Investorviden: Norge har indførte nye regler for udbytteskat ved årsskiftet 2018/2019. De nye regler betyder, at det bliver lidt mere besværligt at undgå at betale for meget i udbytteskat. I den anledning opsummerer vi her reglerne for refusion af udbytteskat i hele Norden.
29. oktober 2019 kl. 14.33
Investorviden: Pension er i forvejen et kompliceret emne. Og de negative renter har ikke gjort sagen lettere. Heldigvis er der mange gode råd at finde – også hos Dansk Aktionærforening.
29. oktober 2019 kl. 11.14
Investorviden: Lige nu har vi kun vage idéer om, hvordan udviklingen i kunstig intelligens kommer til at påvirke vores liv. Vi ved ikke, om de kommende år bliver de mest fantastiske i menneskehedens historie - eller de værste.
21. oktober 2019 kl. 16.28
Investorviden: 3. kvartal gav pæne afkast for fondene i porteføljen. Afkastet for de aktivt forvaltede fonde sneg sig lige akkurat over afkastet for passivfondene, men de passive fonde har fortsat en bekvem føring for 2019.
17. oktober 2019 kl. 15.27
Investorviden: Formanden for det amerikanske investeringsselskab, Berkshire Hathaway, har ry for at være verdens bedste investor. Sikkert er det i hvert fald at han er den mest beundrede og hvis du er blandt de mange, der ikke kan få nok af hans guldkorn, så har TV-stationen CNBC samlet et overflødighedshorn af videoklip, interview og dokumentarfilm om Troldmanden fra Omaha.
Foto: NTG
09. oktober 2019 kl. 15.20
Investorviden: Aktieemissionen i speditionsvirksomheden NTG blev aflyst, men selskabet er alligevel noteret på børsen fra 9. november i kraft af sin fusion med det tomme selskab Neurosearch. Dansk Aktionærforening peger på, at der også er positve aspekter ved forløbet.
"Beskidte milliarder" følger tre journalisters optrævling af verdens største hvidvasksag.
01. oktober 2019 kl. 08.02
Investorviden: Gennem otte år spillede Danske Bank en central rolle i et internationalt skyggebanksystem, der hjalp lyssky personer med at hvidvaske enorme pengesummer. Den nervepirrende bog "Beskidte milliarder" reder trådene ud i sagen, der byder på alt fra hårdkogte forbrydere til korrupte politikere.
27. september 2019 kl. 09.50
Investorviden: Indsigt i virksomhedernes udvikling kan nogle gange hentes fra meget overraskende kilder. Kunstig intelligens er det seneste redskab i jagten på utraditionelle, men brugbare data. Læs her, hvordan børsmæglernes analytikere arbejder og hvilke redskaber, de udvikler til fremtidens aktieanalyse.
26. september 2019 kl. 13.26
Investorviden: Stadig flere investorer i ind- og udland investerer ud fra faktortankegangen. Den går ud på at opdele aktier efter forskellige underliggende faktorer i stedet for lande og brancher. Når en faktor så at sige går af mode og en anden kommer ind i varmen, sker der ofte store bevægelser i markedet. Det er det, vi er vidner til i øjeblikket.
10. september 2019 kl. 11.36
Investorviden: Måske forsøger du at investere bæredygtigt. Og måske oplever du, at det ikke er så ligetil at vurdere, hvad der er bæredygtigt og hvad der ikke er. Morningstars nye CO2-mærke hjælper dig med at identificere fonde med lav CO2-risiko. Læs også, hvordan opgraderingen af Morningstars rating af bæredygtighed kan gøre det nemmere at navigere udenom klimasyndere.
Er der guld i Lotte Westphaels smukke krukker? Foto: Ann Linnemann
26. august 2019 kl. 12.57
Investorviden: Flere og flere får øjnene op for at keramik er mere end Kähler-vaser på tilbud. Ud over at være en kunstform med et meget varieret udtryk er keramik også så småt ved at blive et investeringsobjekt.
26. august 2019 kl. 12.52
Investorviden: Det er nemt at være bagklog og betragte tidligere tiders spekulative bobler med en hovedrysten. Tulipanløg! Eller internet-boblen! Hvad tænkte folk dog på? Men for dén, der står midt i det, virker det tværtimod ofte som vanvid ikke at hoppe med på vognen.
26. august 2019 kl. 12.36
Investorviden: Larry Livingston havde det hele. Og tabte det hele, igen og igen. Han startede sin karriere tidligt, da han fik arbejde i en “bucket shop” - et slags kasino, hvor man kunne gamble om aktiekursernes udvikling. Egentlig skulle han bare skrive kurserne op, når de tikkede ind på telegrafen. Men pludselig begynder han at ane mønstre i tallene.
 En stor del af de sidste godt 100 års aktieafkast stammer fra nogle få superaktier, mens de fleste andre aktier ikke har leveret noget synderligt afkast. En spritny undersøgelse viser, at det gælder i overraskende høj grad for det danske marked. Foto: Aktionæren 06/2019
23. august 2019 kl. 12.11
Investorviden: I artiklen "Uden superaktier, intet afkast" fra Aktionæren 06/2019 viser Frank Hvid Petersen, at de sidste mange års afkast på aktiemarkedet udelukkende skyldes en lille håndfuld "superaktier". Resten går i nul eller giver ligefrem negativt afkast. En ny undersøgelse viser, at det danske aktiemarked er i sin helt egen klasse, når det kommer til superaktiernes betydning.
Foto: Colourbox
21. august 2019 kl. 11.20
Investorviden: Internationale shortfonde er de seneste år blevet markant mere aktive på det danske aktiemarked. En analyse viser, at andelen af shortpositioner i forhold til selskabernes aktiekapital er næsten femdoblet de seneste fem år. Aktieanalysechefer vurderer, at shortangrebene på danske børsselskaber kan stige yderligere de kommende år.
19. august 2019 kl. 10.01
Investorviden: Mange private investorer er frustrerede over de seneste måneders voldsomme kursfald. Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening, kritiserer virksomheden for ikke tilstrækkeligt at have gjort opmærksom på selskabets afhængighed af Novo. Foreningen vil desuden møde op til næste generalforsamling og stille kritiske spørgsmål.
Glæd dig til at besøge store tyske virksomheder som Hapaq-Lloyd og Beiersdorf. Du får også lov til at komme med bag kulisserne, når vi besøger én af Europas allerstørste containerhavne. Foto: Karsten Bergmann
19. august 2019 kl. 09.03
Investorviden: Torsdag d. 10. oktober 2019 inviterer Dansk Aktionærforening på en spændende investorrejse til Hamborg. Se programmet her og meld dig til, hvis du vil med på den unikke tur.
16. august 2019 kl. 17.02
Investorviden: Det er ikke svært at finde spændende køb til den internationale portefølje, trods aktiekurser tæt på rekord. Og - måske lidt overraskende - har én af de absolutte tech-giganter fundet vej til porteføljen.
De sidste par år har været noget af en rutchebanetur for de nye selskaber på Nasdaqs mini-børs, First North. Økonomisk Ugebrev vurderer, at aktørerne bag noteringerne nu har lært lektien. Grafik: Colourbox
16. august 2019 kl. 16.58
Investorviden: De første seks noteringer på First North siden starten af 2017 har kursmæssigt udviklet sig fra det katastrofale til blot ringe. Modsat har noteringerne fra efteråret 2018 og frem været kursmæssige succeser. Mindre grådighed hos sælgere og rådgivere kan have reddet den danske vækstbørs.
09. august 2019 kl. 11.44
Investorviden: En stor dansk regnskabsuge står igen for døren, denne gang med regnskaber fra Mærsk, Vestas, Coloplast og Lundbeck. På den globale scene er uromageren fortsat nyheder om handelskrigen mellem USA og Kina, som i sidste uge blev løftet til et nyt, kritisk højdepunkt. Samtidig er rentepresset øget over den seneste uge. Der kommer kun makrotal af mellemkaliber og de forventes derfor ikke at få afgørende betydning.
29. juli 2019 kl. 11.29
Investorviden: Bæredygtige investeringer er ved at blive et varmt emne, som flere har fået øjnene op for. Især yngre generationer er villige til at tage chancen med bæredygtige virksomheder.
16. juli 2019 kl. 10.18
Investorviden: 2. kvartal gav en sidelæns kursudvikling for fondene i de to porteføljer. Passivfondene leverede dog samlet de bedste afkast og har nu en pæn føring i forhold til de aktivt forvaltede fonde.
11. juli 2019 kl. 10.31
Investorviden: Dansk Aktionærforening fylder i år 35 år og meget har ændret sig siden 1984. Bundesligahåret og de mangefarvede joggingdragter er væk fra gadebilledet, men også på aktiemarkedet er der sket store forandringer. En af dem er, at vi i dag handler nogle helt andre aktier end dengang.
08. juli 2019 kl. 09.53
Investorviden: Halvdelen af året er gået og blandt de mest populære artikler i nyhedsbrevene og på hjemmesiden er ikke overraskende tre artikler med aktietips. Men også dividende aristokrater og passive investeringer oplevede stor interesse.
27. juni 2019 kl. 14.24
Investorviden: Det er i høj grad følelser og den gode historie, der er på spil, når der sættes pris på ure – og i mindre grad urets funktionelle værdi.
25. juni 2019 kl. 14.22
Investorviden: Denne uges sag om Danske Banks gebyrer understreger, hvor vigtigt det er at holde øje med omkostningerne. Mange investorer kan være tilbøjelige til kun at fokusere på afkastet, men i investeringsøjeblikket vil afkastet altid være ukendt og usikkert.
18. juni 2019 kl. 18.40
Investorviden: Du er i godt selskab. Alle begår fejl, selv de bedste. Men ligesom de gør, kan du vælge at se fejltagelser som et redskab til at forbedre din strategi. Kom med bag kulisserne med bogen Big Mistakes.
18. juni 2019 kl. 18.27
Investorviden: Mange investorer ender trods høje ambitioner og flittigt forarbejde med afkast under gennemsnittet. Hvordan undgår du at blive én af dem? Denne bog går tæt på fem oplagte fejl.
13. juni 2019 kl. 08.18
Investorviden: Glem alt om risikospredning og køb kun danske aktier! Lyder det vanvittigt, så læs hvad Jesper Lund fra Dansk Finansservice skriver om emnet. Ifølge investeringsteorien bør man sprede sine aktieinvesteringer i forskellige lande. Men er det nødvendigt? Og hvad siger virkeligheden?
04. juni 2019 kl. 08.54
Investorviden: Helge Larsen er blandt de bedst kendte personer i det danske investeringslandskab - og med god grund, for han er dygtig og så deler han hellere end gerne ud af sin viden. Nu vil han med "Den tålmodige investor" hjælpe dig til at blive den bedste udgave af dig selv som investor.
31. maj 2019 kl. 08.19
Investorviden: "Valgkampen har været præget af nye og mere ekstreme partier, en statsminister under pres, og et enigt korps af eksperter, der fortæller, at resultatet aldrig har været mere forudsigeligt. Men spænding eller ej, så er valget vigtigt!" Det skriver vores direktør, Mikael Bak, i dette debatindlæg.
31. maj 2019 kl. 00.00
Investorviden: Vinder rød blok det kommende folketingsvalg, vil en regering med Socialdemokratiet i spidsen forsøge at få tilbagerullet de lempelser af beskatningen af aktieavancer, der fandt sted i 2009. Det fremgår af en rundspørge, magasinet Aktionæren har foretaget blandt de politiske partier forud for Folketingsvalget.
31. maj 2019 kl. 00.00
Investorviden: Ulrik Dalls bog "Kom i gang med aktier" er den perfekte guide til dig, der ønsker et grundlæggende indblik i aktieinvestering og en værktøjskasse til at træffe de rette investeringsvalg.
24. maj 2019 kl. 14.29
Investorviden: Dyre, franske kvalitetsvine er en alternativ investering, der over de sidste 15 år har givet et årligt afkast på 8,5 procent
24. maj 2019 kl. 00.00
Investorviden: Står klimaet højt på din liste over mærkesager, er ugens bog specielt interessant læsning for dig. Bogen "Drawdown" er en sammenfatning af en stor gruppe fagkyndiges gennemgang af 80 teknologier og sociale ændringer, der kan bidrage til at bremse den globale opvarmning.
17. maj 2019 kl. 00.00
Investorviden: Mød Schouw & Co., Bavarian Nordic, Alm. Brand og mange flere.
16. maj 2019 kl. 00.00
Investorviden: Modsat mange andre kommentatorer vurderer Fisher Investments analysechef, Aaron Anderson, at 2019 kan blive et godt aktieår. Læs hans gennemgang af sammenhængen mellem BNP-vækst og aktiekurser her.
16. maj 2019 kl. 00.00
Investorviden: Kan en virksomhed varetage aktionærernes krav på størst muligt afkast, samtidig med at den tager hensyn til både samfund, ansatte og klimaet? Vel kan den det. Bliv klogere på hvordan i bogen "The High Purpose Company", som vi anmelder i denne uge.
13. maj 2019 kl. 11.01
Investorviden: Flere og flere er begyndt at lægge vægt på etik, når de skal investere. Hvis du er én af dem, så har du nok allerede opdaget, at det ikke er helt nemt i praksis. Bogen "Investing for Change" giver dig gode råd og vejledning.
11. maj 2019 kl. 00.00
Investorviden: Men mens der er god aktivitet på børsens juniormarked, må det desværre konstateres, at tendensen på børsens hovedmarked går den anden vej, senest købstilbuddet i Arkil Holding. Hvilke overvejelser giver det anledning til for investorer i mindre, illikvide aktier?
10. maj 2019 kl. 16.34
Investorviden: Næste nyhedsbrev udskudt til mandag
10. maj 2019 kl. 14.42
Thomas A. E. Andersen, administrerende direktør i Danish Aerospace Company | Foto: Danish Aerospace Company
07. maj 2019 kl. 00.00
Investorviden: Nu kan du investere i dansk rumteknologi med 30 års erfaring. Danish Aerospace Company går på børsen, og tegningsperioden er den 7. til 21. maj. I den forbindelse inviterer selskabet til gratis investormøder i hele landet, hvor du kan møde selskabets ledelse og høre mere om Danish Aerospace Companys vej mod børsnotering.
03. maj 2019 kl. 00.00
Investorviden: Den ikoniske investor Peter Lynch har leveret imponerende resultater som leder for verdens dengang hurtigst voksende investeringsfond (Fidelty Magellan). Alligevel mener han, at du som privat investor kan have en klar fordel i forhold til de professionelle. Bliv klogere på hvordan i bogen "Beating the Street", som vi anmelder i denne uge.
29. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: I denne uge inviterer hele fire selskaber til investormøder i København og omegn. Mandag kan du deltage i investormødet med emissionsaktuelle MenuPay og Realfiction, tirsdag kan du deltage i investormødet med Konsolidator, der er på vej på børsen, og slutteligt kan du onsdag deltage i investormødet med emissionsaktuelle Oncology Venture.
Foto: Conferize
26. april 2019 kl. 12.14
Investorviden: First North-selskabet Conferize dropper den planlagte aktieemission, fordi der ikke var interesse nok. Og selskabet sadler i samme ombæring om med ny strategi og siger farvel til direktør Martin Ferro-Thomsen.
26. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: Verdens bedste investor, Warren Buffett, har aldrig holdt sig tilbage fra at dele ud af sin viden og sine erfaringer. Desværre er guldkornene spredt over 40 års breve til Berkshire Hathaways aktionærer. Bliv klogere på netop disse guldkorn i bogen "The Essays of Warren Buffett", som vi anmelder i denne uge.
Foto: Konsolidator | CTO Lars Højer Paaske, CCO Jack Skov og CEO Claus Finderup Grove
23. april 2019 kl. 06.53
Investorviden: Software-selskabet Konsolidator går nu på børsen for at accelerere væksten. Tegningsperioden er den 23. april til den 6. maj. I den forbindelse inviterer selskabet til gratis investormøder i Aarhus og København, hvor du kan møde selskabets team og høre mere om det internationalt unikke produkt.
Foto: Kim Valentin
17. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: Hvis du skal indbetale til pension, så start med at indbetale til aldersopsparingen. Det er den bedste og mest simple ordning, lyder rådet fra Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg. Han mener også, at aldersopsparingen burde danne model for alle danske pensionsordninger.
17. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: ”Uden sammenligning den bedste bog, der nogensinde er skrevet om investering”. Sådan beskriver Warren Buffett bogen "The Intelligent Investor", som vi anmelder i denne uge.
17. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: Begge modelporteføljer i vores dyst mellem aktive og passive fonde går ud af første kvartal med flotte afkast. Men igen i år kommer passiv-fondene en tand bedre fra start. Ser vi nærmere på afkastet, gemmer porteføljernes underliggende fonde dog på store forskelle: Kvartalets bedste fond giver et afkast på 18 procent og den dårligste et afkast på syv procent.
Niels Raben fra Bruun Rasmussens Kunstauktioner anbefaler at investering i kunst sker med hjertet. Foto: Kim Sejr
12. april 2019 kl. 13.07
Investorviden: Når man investerer i kunst bør man som udgangspunkt altid følge sit hjerte – og derefter se på, hvad man har råd til. Sådan lyder det basale råd fra Niels Raben, afdelingsleder for moderne kunst hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner A/S.
12. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: Kan det lade sig gøre at nedsætte risikoen i din portefølje uden at ændre afkastet? Sagtens. Bliv klogere på hvordan i bogen "The Intelligent Asset Allocator", som vi anmelder i denne uge. Den giver dig både de teoretiske forklaringer og retningslinjerne til, hvordan du rent praktisk gør.
12. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: Efter en periode med rygvind på aktiemarkedet vælger Per Juul denne gang at sælge tre aktier i "Den internationale portefølje" og blot købe én. Om nyindkøbet skriver han: "Jeg synes, forretningen ser stærk ud, deres fokus på grønne investeringer er fremtidssikker, og analytikerne forventer, at både vækst og udbytte bibeholdes over de næste par år."
05. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: David F. Swensen har leveret imponerende resultater som fondsbestyrer hos det gamle, amerikanske universitet Yale. I ugens bog "Pioneering Portfolio Management" kan du få indblik i hans succesfulde metoder.
05. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: Læs, hvordan Dansk Aktionærforening kårer årets bedste investeringsfonde.
05. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: I Aktionæren nr. 3/2019 har vi kåret de bedste investeringsfonde med opgørelsesdato 31.12.2018. Her får du adgang til vores data, så du selv kan finde frem til de investeringsfonde, der passer til dine behov – og har bevist sit værd gennem tiden.
05. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: Se data for alle deltagere i konkurrencen om at blive Årets bedste investeringsfond 2019
04. april 2019 kl. 00.00
Investorviden: Igen i år er der stor forskel på afkastene, når vi sammenligner de bedste med de dårligste fonde. Se her, hvilke fonde du skal vælge.
29. marts 2019 kl. 00.00
Investorviden: “Gør ikke tingene mere komplicerede end nødvendigt”. Det er princippet i bogen "The Bogleheads' Guide to the Three-Fund Portfolio", som vi anmelder i denne uge. Bliv her klogere på, hvad det princip konkret betyder for din portefølje (og hvad en Boglehead er).
Søren Dalsgaard Hansen, CFO (tv) og Martin-Ferro Thomsen, CEO (th).
29. marts 2019 kl. 00.00
Investorviden: De har brugt år og mange millioner kroner på at udvikle deres produkt. Nu forærer de det væk. Kom til gratis investormøder med Conferize i Odense, Aarhus, Aalborg og København.
Foto: Lau Svenssen
22. marts 2019 kl. 00.00
Investorviden: KOMMENTAR: Sjældent har medierne formået at fremkalde en så voldsom nedtur på aktiemarkedet som nu. Børsmarkedet har ladet sig kyse, og en række nordiske bankaktier er blevet ramt af udsalg efter skiftende negativ omtale. Men for investorer kan det være en gylden mulighed. De store kursfald giver nemlig aktuelt interessante købsmuligheder – hvis man da ellers tør.
21. marts 2019 kl. 20.38
Investorviden: Hvordan sammensætter du din portefølje, så din risiko mindskes, uden at det forventede afkast bliver lavere? Det kan du blive klogere på i denne uges anmeldte bog "All About Asset Allocation".
15. marts 2019 kl. 00.00
Investorviden: De fleste kender Warren Buffett-citatet: “Det er meget bedre at købe en fantastisk virksomhed til en rimelig pris end en rimelig virksomhed til en fantastisk pris.” Men det var langtfra sådan, Buffett gjorde i starten af sin karriere. Hans fremgangsmåde dengang – cigarstumps-investering – kan du blive klogere på i denne uges anmeldte bog "The Net Current Asset Value Approach to Stock Investing".
Foto: Morningstar
08. marts 2019 kl. 00.00
Investorviden: Morningstar kårede i denne uge de bedste investeringsforeninger og investeringsfonde i deres årlige kåring "Morningstar Fund Awards". Se de otte vindere her.
08. marts 2019 kl. 00.00
Investorviden: Værdi er dét, du får. Prisen er dét, du betaler. Sådan lyder value-investorens mantra. Men hvordan gør du i praksis? Det kan du finde svar på i The Manual of Ideas, der præsenterer hele ni forskellige tilgange til valueinvestering. Læs mere om bogen her.
Foto: Per Hansen, Nordnet
07. marts 2019 kl. 15.07
Investorviden: 40 milliarder kroner er på vej til aktionærerne i form af udbytter, viser en oversigt, som Nordnet netop har offentliggjort. Men investorerne skal huske ikke at stirre sig blinde på udbytteudbetalingerne, og i stedet vurdere det samlede afkast over en årrække, påpeger investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.
01. marts 2019 kl. 15.10
Investorviden: Helen Sørensen har investeret i aktier i cirka tre år. Hun sparer op hver måned og køber, når hun har samlet penge nok.
01. marts 2019 kl. 15.06
Investorviden: Helle Snedker rådgiver til daglig andre om privatøkonomi. Privat er hun en udpræget køb og behold-investor, som følger de råd, som Penge & Pensionspanelet udgav i 2011.
01. marts 2019 kl. 15.00
Investorviden: Anna Marie Schou Ringive er bankuddannet og styrer selv sine investeringer – både til pension og for fri midler. Her fortæller hun, hvordan porteføljerne er bygget op, og hvilke tanker der ligger bag.
01. marts 2019 kl. 14.55
Investorviden: Det var i 2017, Sarah Ophelia Møss besluttede, at hun ville lære, hvordan man selv investerer sin opsparing. Bankens 'leverpostejsprodukt' var ikke noget for hende. Efter fire måneders intensiv læsning var hun klar.
01. marts 2019 kl. 14.12
Investorviden: Louise Fredbo-Nielsen købte sin første aktie for fem år siden – efter et halvt års grundigt forarbejde. I dag styrer hun selv investeringerne i en aldersopsparing og en privat opsparing. For at undgå fejlkøb arbejder hun med en bobleliste, hvor nye ideer får lov til at ruge, indtil hendes egen eufori har lagt sig.
01. marts 2019 kl. 14.10
Investorviden: Kort tid efter finanskrisen fyrede Ulla Jepsen sin bankrådgiver. Det har hun ikke fortrudt. Det er en god følelse at have taget hånd om mine investeringer, siger hun. Og så synes hun ikke, at investeringer er så svært, som nogen vil gøre det til.
01. marts 2019 kl. 13.09
Investorviden: Anna-Sophie Hartvigsen begyndte at investere for tre år siden. Hun startede med investeringsfonde, men fandt hurtigt ud af, at det var alt for kedeligt for hende. Så de seneste to år har hun skiftet investeringsfonde ud med gearede aktieinvesteringer med høj risiko. Og hun elsker det!
01. marts 2019 kl. 00.00
Investorviden: Før finanskrisen interesserede Inger Kehlet sig ikke for aktier og investering. Vendepunktet kom midt i finanskrisen, da hun oplevede, at den konto, hendes bank forvaltede, blev mindre og mindre.
01. marts 2019 kl. 00.00
Investorviden: Har du utallige undskyldninger for, hvorfor du overlader familiens økonomi fuldstændig til din partner? I så fald er ugens bog "Plus på kontoen" er et kærligt spark bagi og en velmenende håndsrækning til dig. Forfatteren Ann Lehmann Erichsen viser dig, at økonomi hverken er kedeligt eller svært – og hun giver dig konkrete tips og råd til at få kontrol over din økonomi. Læs mere om bogen her.
01. marts 2019 kl. 00.00
Investorviden: Det var i studiemiljøet på CBS, Emilie Steensen Blicher fik interessen for at investere. Hun startede med at købe aktier i solide danske selskaber, og det gør hun stadig. Men i dag supplerer hun med små aktier med større risiko.
22. februar 2019 kl. 00.00
Investorviden: Med denne bog i bagagen er læseren rigtigt godt klædt på til at vide, hvordan hun eller han skal håndtere de mange forskellige økonomiske valg, livet byder på – fra studiejob til valg af bolig, skriver vores boganmelder om Karsten Engmann Jensens "Sådan bliver du rig". Læs mere om bogen her.
15. februar 2019 kl. 00.00
Investorviden: Hvis barnets opsparing står på en frie midler-konto, kan forældrene i nogle tilfælde blive beskattet af udbytter fra barnets investeringer. Kursgevinster bliver barnet altid beskattet af. Bliv i denne artikel klogere på, hvordan det hele hænger sammen.
15. februar 2019 kl. 00.00
Investorviden: Kan et budget hjælpe dig til at opnå det liv, du gerne vil have? Med bogen 'You Need a Budget' er du i hvert fald på rette vej, vurderer vores boganmelder. Læs mere om bogen her – og se, hvordan du ganske gratis kan downloade et stykke software, der kan hjælp dig med budgetlægningen.
08. februar 2019 kl. 00.00
Investorviden: Lad dig ikke narre af bogens beskedne omfang. "Den lille bog om din økonomi" indeholder masser af nyttig viden om privatøkonomi for de fleste, skriver vores boganmelder. Læs mere om bogen her – og se, hvordan medlemmer af Dansk Aktionærforening køber bogen til rabatpris.
25. januar 2019 kl. 00.00
Investorviden: DYST MELLEM AKTIVE OG PASSIVE FONDE: Aktiemarkederne sluttede 2018 med et dårligt kvartal. Og i vores dyst mellem aktive og passive fonde endte året med en klar føring til de passivt forvaltede fonde. I alle geografiske områder har de passive fonde klaret sig bedre end de aktive fonde. Derfor gennemgår vi den aktive portefølje kritisk og foretager en enkelt udskiftning.
18. januar 2019 kl. 08.32
Investorviden: Den internationale portefølje har holdt næsen oven vande i et negativt marked siden sidste status. Alligevel skriver Per Juul ved denne status: "Selvom jeg tror mest på, at vi får positivt afkast fremad, så har opsvinget varet længe, og det er længe siden, vi har haft en stor korrektion. Derfor øger jeg i stabilt forbrug og teknologi." Se her, hvilke nye aktier der skal sikre porteføljen.
Foto: Forex
18. januar 2019 kl. 00.00
Investorviden: Som afslutning på vores serie med ti af de helt store tænkere inden for investering er vi i denne uge nået til den ikoniske investor Peter Lynch, der i tidens løb har tjent enorme summer på at spotte aktier med højt vækstpotentiale til en rimelig pris. Bliv klogere på hans investerings-filosofi – og få input til en bog, der kan klæde dig på til at investere som ham.
17. januar 2019 kl. 11.41
Investorviden: Vinden har blæst i skiftende retninger på de finansielle markeder i 2018, og hvis man skal tro landets skarpeste finansielle vejrhaner, tegner 2019 også til at blive et år med omskifteligt aktievejr. Dit afkast vil i høj grad afhænge af, hvilke aktier du har valgt at investere i.
17. januar 2019 kl. 00.00
Investorviden: I Formel 1 kører bilerne i pitstop en, to eller tre gange, inden løbet er slut. Nye dæk monteres på rekordtid og ekstra brændstof fyldes på. Er der et vejrskifte på vej, skifter de til regnvejrsdæk. Sådan bør du også gøre med dine investeringer – kør porteføljen ind til pitstop, så den er trimmet til de næste mange omgange.
Foto: Colourbox
11. januar 2019 kl. 08.57
Investorviden: Alle investorer har formentlig prøvet at træffe en beslutning, de senere har fortrudt. Nogle har ligefrem oplevet det gentagne gange. Og det har en naturlig forklaring: Vores hjerne er biologisk kodet til at træffe hurtige beslutninger, der bygger på en stemning. Kun hvis vi tvinger hjernen til det, vil den tænke rationelt.
Aaron Anderson, Senior Vice President i Fisher Investments
11. januar 2019 kl. 00.00
Investorviden: 2018 sluttede alt andet end muntert på aktiemarkedet, og flere eksperter ser afslutningen på bull-markedet som en snarlig realitet. Men er frygten nu også begrundet – eller venter der et godt og sundt aktieår forude? Det giver Aaron Anderson fra Fisher Investments sit bud på i denne klumme.
04. januar 2019 kl. 09.58
Investorviden: 1. januar i år så Aktiesparekontoen dagens lys. Direktør i Dansk Aktionærforening, Mikael Bak, giver dig her en guide til, hvordan du kommer i gang med at bruge kontoen.
26. december 2018 kl. 00.00
Investorviden: 2018 blev et skidt aktieår, og ved indgangen til 2019 er der flere sorte skyer på himlen. Per Hansen fra Nordnet forsøger i denne nytårsklumme at finde lidt lys gennem de mørke skyer. Muligheden for et overraskende godt aktieår findes faktisk, konkluderer han.
Foto: Per Henrik Skov
21. december 2018 kl. 13.26
Investorviden: Handelskonflikten mellem USA og Kina og Brexit-forhandlingerne ligger som tunge dyner over finansmarkederne. Men hos Carnegie tror de på, at der kommer fornuftige løsninger på begge problemer. I dette interview fortæller chefstrateg Henrik Drusebjerg, hvordan Carnegie ser på aktiemarkederne lige nu og i året, der kommer.
21. december 2018 kl. 00.00
Investorviden: De fleste banker er klar til at tilbyde aktiesparekontoen fra starten af det nye år. Dog ikke de to udenlandske mæglere – Nordnet og Degiro. Her får du en gennemgang af, hvordan kontoen kommer til at fungere, og hvem der med fordel kan bruge den.
Foto: Danske Bank
14. december 2018 kl. 12.53
Investorviden: Aktiekurserne ikke steget så meget i 2018, som de økonomiske resultater i virksomhederne berettiger til. Frygt har trukket kurserne ned – og en del af denne frygt er ubegrundet, siger Danske Banks chefstrateg Tine Choi, som forventer, at 2019 vil blive et ganske pænt aktieår. Derfor holder Danske Bank fast i at anbefale en overvægt af aktier.
Foto: Volkswagen
10. december 2018 kl. 00.00
Investorviden: Har du ejet aktier i Volkswagen eller Porsche i perioden fra 1.1.2009 til 20.9.2015 og tabt penge, kan du ganske gratis tilslutte dig det gruppesøgsmål, der er i gang i Tyskland – uanset om du har solgt dine aktier i perioden. Sidste frist for at tilmelde dig søgsmålet er 31. december 2018. Se her hvordan.
Foto: Dreman Value Management
07. december 2018 kl. 00.00
Investorviden: Det er ikke nemt at gå mod strømmen. Men hvis du vil have et bedre afkast end de fleste, giver det sig selv, at du ikke kan nøjes med at gøre som alle andre. I vores serie med ti af de helt store tænkere inden for investering er vi i denne uge nået til den kontrære investor David Dreman. Bliv klogere på hans investerings-filosofi – og få input til en bog, der kan klæde dig på til at investere som ham.
07. december 2018 kl. 00.00
Investorviden: Finanskrisen var en usædvanlig dyb og omfattende krise – langt værre, end kriser normalt er. Men det er den, de fleste husker eller har hørt om. Når den næste krise på et tidspunkt kommer, vil den være anderledes. Hvordan vil den så se ud, og hvor længe vil den vare?
07. december 2018 kl. 00.00
Investorviden: Se her, hvor dygtig du har været til at forudse udviklingen i andet halvår af 2018 – og hvem, der blev årets vinder med hele ti rigtige svar.
28. november 2018 kl. 00.00
Investorviden: Den danske it-virksomhed Adform er på vej mod notering på Nasdaq Copenhagen og forventer at rejse 750 millioner kroner til blandt andet accelereret global vækst. Tegningsperioden løber indtil d. 4. december.
22. november 2018 kl. 12.59
Investorviden: GomSpace udsteder lige nu aktier til kapitaludvidelse for at kunne implementere selskabets fremadrettede strategi. GomSpace inviterer i den forbindelse til gratis investormøder i Aalborg (27. november) og København (29. november), hvor administrerende direktør Niels Buus vil fortælle mere om emissionen og selskabets strategi.
22. november 2018 kl. 12.14
Investorviden: Tirsdag den 27. november kan du deltage i et gratis investorarrangement med to spændende svenske selskaber på Hotel Phønix i København. Du kan denne aften blive klogere på både FXI, der har udviklet et valutahandelsystem, og SensoDetect, der har udviklet et værktøj, som objektivtivt kan klarlægge hjernestammmefunktioner med fokus på diagnoser i ADHD.
Mød Adforms direktør, Gustav Mellentin, til aktionærmødet i København | Foto: Adform
19. november 2018 kl. 00.00
Investorviden: Den danske it-virksomhed Adform er på vej mod notering på Nasdaq Copenhagen og forventer at rejse 750 millioner kroner til blandt andet accelereret global vækst. Tegningsperioden er 19. november til 29. november. I den forbindelse inviterer Adform til et gratis investormøde i København den 22. november.
15. november 2018 kl. 13.19
Investorviden: Det er en sejlivet myte, at det koster på afkastet, hvis man investerer ud fra etiske kriterier. Flere undersøgelser viser, at etiske investeringer ofte giver et lidt højere afkast end investeringer, der ikke er screenet for bæredygtighed.
Foto: Youtube/Google
09. november 2018 kl. 00.00
Investorviden: I vores serie med ti af de helt store tænkere inden for investering er vi i denne uge nået til Joel Greenblatt – manden bag fovaltningsselskabet Gotham Capital. Virker de gængse value-strategier for besværlige at følge i praksis, så har Joel Greenblatt en fremgangsmåde, du kan prøve. Læs her hvilken – og få input til to gode bøger, der kan klæde dig på til at investere som Greenblatt.
Foto: Maj Invest
08. november 2018 kl. 13.00
Investorviden: De globale aktiemarkeder er bremset op. De ”normale” aktiekursstigninger udebliver, og en række af de største og mest succesfulde selskaber som eksempelvis Amazon, Google og Netflix har pludselig faldende børskurser. Er dette begyndelsen på en større børskrise? Det giver direktør i Maj Invest, Jeppe Christiansen, sit bud på her.
06. november 2018 kl. 14.09
Investorviden: Hvad går den anerkendte robotteknologi SCAPE Pin-Picker ud på? Hvad er baggrund for udbuddet? Hvorfor er Scape Technologies interessante at investere i? Det er blot nogle af de spørgsmål, vi besvarer, når Scape Technologies’ CEO Søren Bøving-Andersen stiller op i Odense, Århus og København og fortæller om den aktuelle børsnotering.
Foto: Wikimedia Commons (Bennys Buidl Fabrik)
02. november 2018 kl. 00.00
Investorviden: I vores serie med ti af de helt store tænkere inden for investering er vi i denne uge nået til André Kostolany – en af verdens ældste børsspekulanter. Hans strategi er: Masser af penge, rigeligt med tid og nerver af stål. Læs her, hvad det vil sige – og få input til to gode bøger, der kan klæde dig på til at investere som Kostolany.
Foto: Oaktree Capital
26. oktober 2018 kl. 00.00
Investorviden: I vores serie med ti af de helt store tænkere inden for investering er vi i denne uge nået til Howard Marks – grundlæggeren af Oaktree Capital Management, der administrerer mere end 100 milliarder dollars. Marks' strategi er at holde et fast blik på virksomhedernes reelle værdi. Læs her, hvad det vil sige – og få input til to gode bøger, der kan klæde dig på til at investere som Marks.
25. oktober 2018 kl. 09.18
Investorviden: For investorer verden over bliver Midtvejsvalget i USA den 6. november særdeles interessant, fordi valgresultatet kan ændre USA’s økonomiske politik – og afslutte Trumps handelssanktioner.
19. oktober 2018 kl. 14.05
Investorviden: Den 9. november går it-virksomheden Seluxit på børsen, og den 22. november følger Den Jyske Sparekasse. Vi giver dig mulighed for at møde virksomhederne, så du kan høre mere om potentialet og stille dine egne spørgsmål til ledelsen. Det sker på en række gratis investormøder rundt om i landet. Læs mere og tilmeld dig her.
19. oktober 2018 kl. 11.30
Investorviden: DYST MELLEM AKTIVE OG PASSIVE FONDE: Også i tredje kvartal gav investeringsfondene pæne afkast, men med stor spredning. Fonde med amerikanske og globale aktier gav flotte afkast, mens fjernøstlige aktier generelt havde et dårligt kvartal. De passive fonde gav de bedste afkast i alle grupper – ganske klart endda. Og de fører nu så stort, at forspringet næppe kan sættes over styr i årets sidste kvartal.
19. oktober 2018 kl. 09.51
Investorviden: Den internationale portefølje har klaret den seneste turbulens ganske godt. Fald i kurserne har gjort flere aktier interessante, og Per Juul køber og sælger denne gang adskillige aktier. Se hvilke her.
18. oktober 2018 kl. 00.00
Investorviden: Seluxit er en innovativ tech-virksomhed med stærke kunderelationer og stort vækstpotentiale. Nu går selskabet på børsen Nasdaq First North i Danmark. Tegningsperioden er 22. oktober til 2. november. I den forbindelse inviterer Seluxit til gratis investormøder i Aalborg, Aarhus og København.
18. oktober 2018 kl. 00.00
Investorviden: Den Jyske Sparekasse bliver børsnoteret den 22. november, og i den forbindelse inviterer sparekassen til hele ni lokale investormøder, hvor du kan blive klogere på virksomheden og børsnoteringen.
Foto: Danske Bank
12. oktober 2018 kl. 19.13
Investorviden: Den store nedtur på aktiemarkederne i sidste uge handlede ikke om frygt for stigende renter i USA. Den kom, fordi investorerne er begyndt at indstille sig på den kommende regnskabssæson, hvor vi endnu ikke ved, hvor hårdt selskaber og hele brancher er ramt af handelskonflikten. Det mener Tine Choi Danielsen, chefstrateg i Danske Bank.
05. oktober 2018 kl. 10.08
05. oktober 2018 kl. 09.59
05. oktober 2018 kl. 09.52
05. oktober 2018 kl. 09.44
04. oktober 2018 kl. 23.07
04. oktober 2018 kl. 17.30
04. oktober 2018 kl. 16.02
03. oktober 2018 kl. 14.39
Investorviden: Finanskrisen var en af de helt store kriser - den næstværste i historien. Nu er der gået ti år, siden den brød ud. Og hvad har vi så lært? Det har vi spurgt en række investorer og eksperter om. Vi vil også gerne have dit bud.
01. oktober 2018 kl. 08.44
Investorviden: I kølvandet på finanskrisen bad den amerikanske regering en kommission om at trænge til bunds i, hvad der egentlig var sket under krisen, hvorfor den opstod og, ikke mindst, hvordan det kunne gå så galt. Det kom der en diger rapport ud af, og den er interessant læsning, skriver vores belæste boganmelder Jakob Petersen. Få indblik i rapporten – og hent den ganske gratis her.
Foto: Karsten Moran/Scanpix
28. september 2018 kl. 00.00
Investorviden: I vores serie med ti af de helt store tænkere inden for investering er vi i denne uge nået til den aktivistiske storinvestor Carl Icahn. Når det kommer frem, at Icahn har købt aktier i et selskab, stiger selskabets aktiekurs som regel, mens selskabets ledelse begynder at ryste i bukserne. Læs her, hvorfor det er – og få input til to gode bøger, der kan klæde dig på til at investere som Icahn.
27. september 2018 kl. 01.12
Investorviden: Spørger man Ray Dalio, så var finanskrisen ikke anderledes end mange andre økonomiske kriser. Komplekse derivater med forkortelser som MBS, CDO og CDS giver måske indtryk af, at denne gang var anderledes - men i bund og grund var der tale om en gammeldags gældskrise helt efter bogen.
18. september 2018 kl. 00.00
Investorviden: Indslag fra InvestorDagen i København: "Amerikansk porteføljeforvalter: Glem Trump og handelskrig - sådan investerer vi"
Redux/Scanpix
14. september 2018 kl. 00.00
Investorviden: I vores serie med ti af de helt store tænkere inden for investering er vi i denne uge nået til John Bogle – en legendarisk skikkelse indenfor passiv investering. Han skabte den første indeksforening og grundlagde verdens største udbyder af investeringsfonde, Vanguard Group. Læs her, hvorfor han sværger til passiv investering – og få input til to gode bøger, der kan klæde dig på til at investere som Bogle.
 Nicholas Kamm/Scanpix
07. september 2018 kl. 00.00
Investorviden: I vores serie med ti af de helt store tænkere inden for investering er vi i denne uge nået til Warren Buffett, verdens mest succesfulde investor. Arven fra Benjamin Graham (som vi præsenterede i sidste uge) fornægter sig ikke, men Buffetts strategi er mere kompleks end læremesterens. Læs her, hvad det vil sige - og få input til to gode bøger, der kan klæde dig på til at investere som Buffett.
Foto: Colourbox
31. august 2018 kl. 09.54
Investorviden: KLUMME: Globalt har aktiemarkederne givet pæne afkast i første halvår af 2018. Men hvordan ser det ud resten af året og i året, der kommer? Det giver Aaron Anderson fra Fisher Investments sit bud på i denne klumme, hvor han gennemgår de faktorer, der har givet usikkerhed i 2018.
31. august 2018 kl. 00.00
Investorviden: Denne uge giver vi dig endnu en brik i vores serie om ti af de helt store tænkere inden for investering. Du kan her blive klogere på Benjamin Graham, value-investeringens fader og Warren Buffetts læremester. 
 Francois Mori/Scanpix
24. august 2018 kl. 00.00
Investorviden: Vi tager i denne uge hul på en serie med ti af de helt store tænkere inden for investering. Du kan her blive klogere på George Soros, der har tjent enorme summer på valutaspekulation. Han tilskriver selv sin succes, at han forstår psykologien bag markedet og slår til, når de bedste muligheder byder sig. 
22. august 2018 kl. 12.34
Investorviden: Dansk Aktionærforening og Hauthuille IR GmbH inviterer til investormøde, hvor du kan møde og stille spørgsmål til direktøren for CEL-SCI, der er noteret på New York Stock Exchange. Selskabet er ved at afslutte en stor fase-3-undersøgelse, der har været undervejs i over otte år - og resultaterne kan få stor indflydelse på CEL-SCIs markedsværdi.
Foto: Hypefactors
13. august 2018 kl. 00.00
Investorviden: Hypefactors har udviklet en unik PR-softwareplatform, der blandt andet er baseret på kunstig intelligens. Nu går selskabet på Nasdaq First North i Danmark for at finansiere den internationale ekspansion. Tegningsperioden er 15. til 28. august. I den forbindelse inviterer Hypefactors i samarbejde med Dansk Aktionærforening til gratis investormøder i Aarhus, Charlottenlund og København, hvor du kan møde ledelsen samt se og høre mere om Hypefactors og teknologien bag.
10. august 2018 kl. 00.00
Investorviden: Forfatter Robert Reich er forhenværende arbejdsminister i USA. I denne uge anmelder vi hans bog ’Saving Capitalism’, der argumenterer for, at kapitalismen - som den ser ud i dag - er blevet en stor trussel mod det amerikanske samfund. Se her, hvad det vil sige.
Foto: Colourbox
10. august 2018 kl. 00.00
Investorviden: Er indeksfonde altid billige? Tænker du umiddelbart ja, bør du spidse ører. Morningstar afliver her tre udbredte misforståelser om indeksfonde - og giver dig indblik i, hvordan du vælger de bedste fonde til din portefølje.
10. august 2018 kl. 00.00
Investorviden: KLUMME: Meningerne er mange, når man stiller netop dette spørgsmål. Analytiker Jesper Lund, der er kendt for at have en meget høj aktieandel i sin portefølje, graver et spadestik dybere end de fleste for at svare på spørgsmålet. Han dykker i denne klumme ned i de forskellige faktorer, som kan udløse en boble, og giver et indblik i, om han dags dato er i gang med at boble-sikre sin portefølje.
03. august 2018 kl. 00.00
Investorviden: Hvis der fandtes et verdensmesterskab i afkast, ville Warren Buffett stå øverst på skamlen. Ingen har som han formået at få sine investeringer til at vokse. Hvis du fra starten havde købt for 1000 dollar i hans selskab Berkshire Hathaway, ville du i dag eje 10,5 millioner dollar. Her gennemgår vi de fire vigtigste principper bag denne succes – og giver dig en stor analyse af de selskaber, Warren Buffett har investeret i.
27. juli 2018 kl. 00.00
Investorviden: Med nyt job kommer også en ny pensionsordning, og hvis du ikke sætter dig ind i den, så risikerer du at være dobbeltforsikret og betale unødvendige omkostninger. Det kan blive dyrt! Forbrugerøkonom Carsten Holdum fra PFA guider dig her til, hvad du skal gøre.
27. juli 2018 kl. 00.00
Investorviden: Er kapitalismen, som vi kender den, ved at være et overstået kapitel? Ja, mener forfatterne bag ugens bog ”Reinventing Capitalism in the Age of Big Data”. Data og kunstig intelligens vil revolutionere hele markedsøkonomien, og du bliver en del af det.
20. juli 2018 kl. 00.00
Investorviden: GUIDE: Et børsprospekt er et juridisk tilbudsdokument, der skal indeholde alle relevante oplysninger ved børsnotering af en virksomheds aktie. Det kan være på langt over 100 sider. Så hvad skal du især holde øje med? Og hvordan skal informationerne og adfærden fortolkes? Analytiker John Stihøj giver dig her overblikket.
13. juli 2018 kl. 13.53
Investorviden: Nu kommer regnskaberne i en lind strøm – fra både Danmark, Sverige og USA. Ugen byder for eksempel på bankregnskaber fra både Danske Bank og Nordea. Men Genmab-investorerne er nok mere interesseret i regnskabet fra den amerikanske samarbejdspartner Johnson & Johnson.
13. juli 2018 kl. 11.57
Investorviden: På globalt plan er aktier generelt fair prissat. Skal man finde undervurderede aktier, bør man kigge efter defensive aktier indenfor stabilt forbrug og sundhed. Det er konklusionen i den seneste kvartalsopgørelse fra Morningstar, som også peger på enkelte selskaber, der betragtes som godt køb.
12. juli 2018 kl. 15.00
Investorviden: Siden år 2000 har det i gennemsnit været en skidt forretning at deltage i en børsnotering – med mindre du er gået ud på den første handelsdag. Det viser en ny undersøgelse. "At deltage i en børsnotering er meget højrisiko," siger personerne bag undersøgelsen.
11. juli 2018 kl. 09.41
Investorviden: I vores dyst mellem aktive og passive investeringsfonde har både aktive og passive fond leveret pæne afkast i andet kvartal af 2018. Og det var især de amerikanske aktier og de globale aktier, der gav flotte afkast, mens danske aktier stod stille. De passive fonde klarede sig bedst i alle geografiske områder og har nu en pæn føring samlet set.
10. juli 2018 kl. 11.56
Investorviden: Er prisen alt for høj, når nye vækstselskaber går på minibørsen First North? Det er der en række iværksættere og professionelle investorer, der mener. Og det er især prissætningen af Happy Helper, der står for skud. De høje priser risikerer at ødelægge First North og de selskaber, der i fremtiden vil børsnoteres der, lyder kritikken.
10. juli 2018 kl. 11.03
Investorviden: ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond gør det ikke. De tre største pensionskasser PFA, Danica Pension og Nordea Liv & Pension gør heller ikke. Men hvem er det så, der låner deres aktier ud til de udenlandske hedgefonde, der spekulerer i, at danske aktier skal falde i værdi?
Foto: Millionærklubben
06. juli 2018 kl. 14.08
Investorviden: Den store analyse af norske aktier i seneste nummer af Aktionæren var det store tema i Millionærklubbens program, hvor det også blev til en snak om cannabis-aktier.
05. juli 2018 kl. 15.04
Investorviden: Per Juuls internationale portefølje har været i modvind - primært trukket ned af et par danske aktier. Porteføljen suppleres denne gang med en svensk online-kasino-operatør.
22. juni 2018 kl. 13.33
Investorviden: BOGOMTALE: Der findes andre måder at indrette en økonomi på end kapitalisme. Økonomiprofessoren Giacomo Corneo gennemgår i denne uges bog "Is Capitalism Obsolete?" alternativerne fra Platon og frem – og han kommer frem til, hvilket system der fungerer bedst. Se hvilket her.
Foto: iStock
22. juni 2018 kl. 00.00
Investorviden: KLUMME: Argentina, Tyrkiet og Brasilien er i øjeblikket præget af uro, og det har tydeligt kunne mærkes på aktiemarkederne på disse kanter. Men kan denne uro give aktieuro på det brede aktiemarked? Aaron Anderson fra Fisher Investments gør dig i denne klumme klogere på, om du bør være urolig.
Foto: Colourbox
15. juni 2018 kl. 10.15
Investorviden: Hele fem danske banker får aktuelt advarselslamperne til at blinke. Det viser den årlige rangliste over sundhedstilstanden i de danske børsnoterede banker. Se her, om din bank er i blandt.
06. juni 2018 kl. 14.04
Investorviden: BOGOMTALE: "Det frie marked findes ikke" og "Virksomheder bør ikke ledes i deres ejeres interesse". Det er to af 23 udsagn, du kan blive klogere på i bogen "23 ting man fortier om kapitalismen", som vi anmelder i denne uge. Bogen er skrevet af en af verdens mest toneangivende økonomer, sydkoreanske Ha-Joon Chang - og medlemmer af Dansk Aktionærforening kan endda købe den med 33 procent rabat.
Foto: Otico
06. juni 2018 kl. 09.36
Investorviden: Odico er den første danske robotvirksomhed, der børsnoteres, og tegningsperioden løber fra den 11. til 22. juni. I den forbindelse inviterer Odico i samarbejde med Dansk Aktionærforening til gratis investormøder i Aarhus, København og Odense, hvor du kan møde ledelsen og blive klogere på Odico og robotteknologien bag.
Foto: ViroGates
04. juni 2018 kl. 11.30
Investorviden: ViroGates er et medicoteknisk selskab, der udvikler og markedsfører prognostiske produkter til sundhedssektoren. Selskabet bliver nu børsnoteret på Nasdaq First North i Danmark, og tegningsperioden løber fra den 7. til 20. juni. I den forbindelse inviterer selskabet i samarbejde med Dansk Aktionærforening til gratis aktionærmøder i Aarhus og København den 12. og 18. juni, hvor du kan møde ledelsen.
01. juni 2018 kl. 00.00
Investorviden: BOGOMTALE: Er Donald Trump ved at splitte hele det økonomiske system ad? Ja, mener Nobelpris-modtager og Verdensbankens tidligere cheføkonom Joseph Stiglitz. Det argumenterer han for i denne uges bog "Globalization and Its Discontents Revisited: Anti-Globalization in the Era of Trump".
25. maj 2018 kl. 00.00
Investorviden: BOGOMTALE: Robert J. Gordon er blandt de mest indflydelsesrige makroøkonomer i verden. I denne uge anmelder vi hans bog ”The Rise and Fall of American Growth”, hvor han (over hele 785 sider) gennemgår USA's nyere økonomiske historie med fokus på, hvordan den økonomiske vækst har påvirket leve­standarden – der igen har påvirket væksten.
25. maj 2018 kl. 00.00
Investorviden: Se her, hvor dygtig du har været til at forudse udviklingen i første del af 2018 - og hvem, der blev quizzens vinder med flest rigtige svar.
25. maj 2018 kl. 00.00
Investorviden: Er du vild med udbytteaktier, bør du kigge på den amerikanske liste over ’udbytte-aristokrater’ (på engelsk: Dividend Aristocrats). Det er udbytteaktiernes superliga, og den indeholder udelukkende selskaber, der har hævet udbyttet mindst 25 år i træk. Lige nu er der 53 selskaber på listen.
Foto: Colourbox
18. maj 2018 kl. 00.00
Investorviden: KLUMME: Overvejer du at investere i emerging markets? Så er det vigtigt at forstå, hvad emerging markets er, for det er langt fra en homogen blok. Aaron Anderson fra Fisher Investments gør dig i denne klumme klogere på investering i emerging markets. Og han mener i øvrigt, at det er et godt tidspunkt at investere.
15. maj 2018 kl. 12.22
Investorviden: Freetrailer bliver den første danske virksomhed, der listes på Aktietorget i danske kroner. Tegningsperioden løber frem til 29. maj 2018. I den forbindelse har selskabet i samarbejde med Dansk Aktionærforening inviteret til investormøder, som du nu kan se som webcast her.
11. maj 2018 kl. 00.00
Investorviden: BOGOMTALE: Foreign Affairs er ikke en bog, selvom sideantallet kunne tyde på det. Det er derimod et hæderkronet amerikansk tidsskrift om udenrigspolitik og internationale anliggender. I denne uge anmelder vi Foreign Affairs' udgivelse "Letting Go. Trump, America and the World", der giver dig indblik i USA og landets rolle i verden efter indsættelsen af Donald Trump som præsident.
09. maj 2018 kl. 11.07
Investorviden: Danske investorer har en forkærlighed for aktivt forvaltede fonde. Det er her, de største formuer er placeret. Men det er også her, der er størst forskel på gode og dårlige fonde. Er det så de gode fonde, danskerne har valgt at investere i?
08. maj 2018 kl. 11.24
Investorviden: Den gennemsnitlige levealder stiger. Det gør pensionsalderen også. Så lille Leonora kan se frem til at skulle være 50 år på arbejdsmarkedet. Hvis hun vil have frihed til at tage en pause i det lange arbejdsliv, skal hun ikke kun spare op til pension, men også have en 'frihedskonto'.
04. maj 2018 kl. 09.44
Investorviden: USA's rejse mod højere og højere økonomiske tinder har ikke været uden huller i vejen. I denne uge anmelder vi Scott Nations "A History of the United States in Five Crashes", der fortæller historien om, hvordan landet er blevet påvirket af fem store børskrak fra 1907 og frem til nu.
04. maj 2018 kl. 00.00
Investorviden: KOMMENTAR: I denne uge offentliggjorte Finanstilsynet resultatet af deres gennemgang af Danske Banks hvidvasksag i den estiske filial. Det førte til både påbud, påtaler, forhøjet kapitalkrav, og at Finanstilsynets formand valgte at trække sig. Direktør for Dansk Aktionærforening, Leonhardt Pihl, kommenterer her sagen.
26. april 2018 kl. 00.00
Investorviden: Forfatteren af bogen "Fraud 101" Stephen Pedneault er revisor - men han er ikke som de fleste revisorer. Han har nemlig specialiseret sig i at afsløre bedrageri (Certified Fraud Examiner). I bogen gennemgår han forskellige typer af svindel og viser dig, hvordan du bliver bedre til at afsløre, når nogen forsøger at snyde dig.
26. april 2018 kl. 00.00
Investorviden: "Den internationale portefølje" har klaret starten af 2018 bedre end det generelle marked. Alligevel sidder Per Juul ikke på hænderne. Han køber blandt andet to danske aktier, der begge har haft det hårdt, men som han tror går en gylden tid i møde. 
22. april 2018 kl. 00.00
Investorviden: Du har allerede fået din årsopgørelse fra Skat, og du ved ganske givet, om du skal have penge tilbage. Men har du aktier eller andre værdipapirer, er der god grund til at tjekke, om Skats oplysninger er korrekte. Her er syv steder, du kan slå ned – og en vejledning i, hvordan du retter tallene hos Skat.
20. april 2018 kl. 00.00
Investorviden: De to Nobelpris-modtagere George A. Akerlof og Robert Schiller har sammen skrevet bogen ”Phishing for Phools”. Den giver dig indblik i, hvordan virksomheder prøver at udnytte dig, og hvordan du kan gennemskue svindelnumrene.
13. april 2018 kl. 00.00
Investorviden: Første kvartal har været udfordrende for både den aktive og passive modelportefølje med investeringsfonde. Porteføljernes underliggende fonde gemmer dog på store forskelle, når man ser nærmere på afkastet: Kvartalets bedste fond giver et afkast på knap to procent og den dårligste et afkast på minus otte procent. 
13. april 2018 kl. 00.00
Investorviden: Er du glad for Excel, har du en Sherlock Holmes i maven, og elsker du at investere i enkelt­aktier? Så er ugens bog "Financial Shenanigans" lige noget for dig. Bogen giver dig værktøjer til at afsløre, om et selskab manipulerer deres regnskaber for at få deres økonomi til at se bedre ud, end den er.
06. april 2018 kl. 00.00
Investorviden: Bogomtale: Jeg har et godt tilbud til dig. Hvis du investerer dine penge hos mig, så får du et garanteret afkast på 50 procent efter tre måneder. Var det noget?
05. april 2018 kl. 10.56
Investorviden: Dansk Aktionærforening og lokalforeningen København City arrangerer tre dages besøg på Færøerne. Det bliver en spændende tur med besøg hos BankNordik, den største bank på Færøerne, Bakkafrost, en af verdens største lakseproducenter, Atlantic Petroleum, et lille selskab med store ambitioner - samt ikke mindst en uforglemmelig naturoplevelse.
28. marts 2018 kl. 18.05
Investorviden: De private investorer i OW Bunker kan godt gå sammen i et gruppesøgsmål mod OW Bunkers ledelse og kapitalfonden Altor. Det har Østre Landsret afgjort, og det er en stor og vigtig sejr, mener Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening. Andre dele af rettens afgørelse ser han som et par små og et stort nederlag. Her får du et overblik over, hvad retten har besluttet, og hvad det betyder.
28. marts 2018 kl. 16.12
Investorviden: Første kvartal er nu afsluttet. Det betyder, at virksomhederne den næste tid kan komme med vigtige udmeldinger, hvor de justerer prognoser og præciserer præstationerne for det afsluttede kvartal. Fra udlandet står den på amerikanske nøgletal og truslen om handelskrig. Højdepunktet for danske investorer vil være kvartalsregnskab fra B&O.
28. marts 2018 kl. 14.04
Investorviden: Hvis du har både aktier og investeringsfonde i din portefølje, kan det være svært at få et nøjagtigt overblik over, hvordan din opsparing er investeret. Det overblik kan du få – ganske gratis – hvis du taster alle dine investeringer ind på Morningstars hjemmeside og bruger deres suveræne X-Ray-funktion.
Billede: Colourbox
28. marts 2018 kl. 11.48
Investorviden: KLUMME: Den seneste tids frygt for, at højere renter vil presse aktiekurserne ned, er en falsk frygt. Højere renter på obligationer vil ikke bremse bull-markedet. Det skriver Aaron Anderson fra Fisher Investments i denne klumme, hvor han peger på en række andre faktorer, der påvirker prisen på aktier.
25. marts 2018 kl. 00.00
Investorviden: Andelen af danske aktier, der er på udenlandske hænder, steg helt frem til 2016. I dag ejer udenlandske investorer seks ud af ti danske aktier. Det er en meget høj andel. Hvad sker der, hvis de udenlandske investorer begynder at trække sig ud? Og hvordan forbereder man sig på den situation? Det gør Michael Friis, Chef Aktieanalytiker i Alm. Brand, dig klogere på her.
24. marts 2018 kl. 16.38
Investorviden: På InvestorDagen i København blev det offentliggjort, hvilke seks investeringsfonde der løber med titlen som årets bedste. Sammenlignet med sidste år er der flere gengangere, og igen i år løber Nordea Invest med halvdelen af titlerne.
Nykredit Invest og SEB løb med flest priser ved Morningstar Fund Awards i år. Prisen som bedste forening til både aktier og obligationer gik til Nykredit Invest. Foto: Morningstar
24. marts 2018 kl. 12.11
Investorviden: Morningstar kårede i denne uge årets fem bedste investeringsfonde og de tre bedste investeringsforeninger. Ved kåringen blev der især lagt vægt på afkastet det seneste år. Se de otte vindere her.
23. marts 2018 kl. 00.00
Investorviden: Se data for alle deltagere i konkurrencen om at blive Årets investeringsfond 2018
23. marts 2018 kl. 00.00
Investorviden: Læs, hvordan Dansk Aktionærforening kårer årets bedste investeringsfonde
23. marts 2018 kl. 00.00
Investorviden: I Aktionæren nr. 2/2018 har vi kåret de bedste investeringsfonde med opgørelsesdato 31.12.2017. Her får du adgang til vores data, så du selv kan finde frem til de investeringsfonde, der passer til dine behov - og har bevist sit værd gennem tiden.
Investeringsfonde, der udelukkende investerer i danske værdipapirer, løber med sejren i fire ud af de seks kategorier. Og samtlige vindere i år er aktivt forvaltede investeringsfonde.
21. marts 2018 kl. 15.44
Investorviden: Igen i år er der stor forskel på afkastene, når vi sammenligner de bedste med de dårligste fonde. Se her, hvilke fonde du skal vælge.
21. marts 2018 kl. 15.35
Investorviden: Vi kårer årets bedste investeringsfonde, Lau Svenssen viser vej blandt nordiske konglomerater til rabatpris, og vi fortæller om et smart værktøj til at forstå din porteføljes sammensætning og risiko. Derudover får du selvfølgelig en række grundige aktieanalyser og relevante investor-nyheder.
16. marts 2018 kl. 00.00
Investorviden: I 2017 modtog Richard H. Thaler Nobelprisen i økonomi for sine betydelige bidrag til forskningen indenfor adfærdsøkonomi. Hans bog "Misbehaving: The Making of Behavioral Economics" giver dig indblik i, hvorfor du ikke er et rationelt menneske - og hvorfor det kan være farligt at tro, at du er.
Foto: NNIT
09. marts 2018 kl. 00.00
Investorviden: 2017 blev et turbulent år for det danske it-selskab NNIT. Året sluttede med et stærkt fjerde kvartal med flot vækst - men er tiden mon kommet til, at selskabets investorer skal vænne sig til, at "meget høj vækst” er udskiftet med ”lidt mindre høj vækst"? I den nyeste udgave af podcasten "Penge med Per" kan du høre finansdirektør i NNIT, Carsten Krogsgaard Thomsen, fortælle om selskabets aktuelle status og fremtidsudsigter.
02. marts 2018 kl. 12.54
Investorviden: Er du interesseret i investorpsykologi, er denne uges bog en moderne klassiker, det er svært at komme uden om. Lars Tvedes "Børshandlerens Psykologi" giver dig indblik i investor-hjernen, så du kan udnytte markedets svagheder uden at lade dig snyde af dine egne. Medlemmer af Dansk Aktionærforening kan købe bogen med 100 kroners rabat.
02. marts 2018 kl. 11.38
Investorviden: ”Kig på virksomhedernes fremtidige indtjening. Det er den, I betaler for.” Sådan lød opfordringen fra Carnegies chefstrateg, Henrik Drusebjerg, til tilhørerne på InvestorDagen i København sidste år. Nu har de fleste selskaber fremlagt deres årsregnskaber. Hvordan ser det så ud med forventningerne til den fremtidige indtjening? Vi har bedt Henrik Drusebjerg gøre status.
23. februar 2018 kl. 12.16
Investorviden: Hvorfor træffer du nogle gange dårlige valg? Det kan du få svar på i denne uges bog. Bogen er skrevet af Daniel Kahneman, der har brugt størstedelen af sit liv på at forske i netop dette område. Medlemmer af Dansk Aktionærforening kan desuden købe bogen med 25 procent rabat.
Soulaima Gourani (venstre) og Ann Lehmann Erichsen (højre)
16. februar 2018 kl. 09.51
Investorviden: Allerede som teenager oprettede forfatteren og foredragsholderen Soulaima Gourani en ”fuck you-konto,” der skulle sikre hende økonomisk uafhængighed. Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen anbefaler alle at oprette en ”frihedsopsparing.” Læs to tankevækkende kommentarer om økonomisk frihed – skrevet af to markante kvinder.
Foto: Nordnetbloggen
16. februar 2018 kl. 00.00
Investorviden: Tryg forgyldte selskabets aktionærer med et afkast på mere end 30 procent i 2017 og har lige købt Alka. Siden årsskiftet er kursen dog raslet ned. I den nyeste udgave af podcasten "Penge med Per" kan du høre Trygs Investor Relation Manager, Peter Brondt, fortælle om selskabets aktuelle status og fremtidsudsigter.
16. februar 2018 kl. 00.00
Investorviden: Slutningen af 2017 var udfordrende for "Den internationale portefølje", og årets afkast landede dermed under verdensmarkedet. Det råder Per Juul nu bod på ved blandt andet at købe en dansk gigant, der aktuelt har en price/earnings under 11, samt en svensk spiludvikler med enorm vækst. 
16. februar 2018 kl. 00.00
Investorviden: 2017 gav pæne afkast til både aktive og passive fonde i vores nye kappestrid på shareholders.dk. Samlet ligger de aktive fonde i front, men forspringet skyldes udelukkende flotte resultater i Fjernøsten-­aktier. I alle andre kategorier har de passive fonde givet et bedre afkast.
09. februar 2018 kl. 12.13
Investorviden: Magasinet Aktionæren har fået en ansigtsløftning. Det leveres til din postkasse på andre ugedage end hidtil. Og fremover kan du læse magasinet elektronisk her på hjemmesiden, før det lander i din postkasse. Det er tre af de markante ændringer, der sker her i 2018. Læs om de mange ændringer – og baggrunden for dem.
08. februar 2018 kl. 13.08
Investorviden: Verdensøkonomien vokser, og det er godt for det danske aktiemarked. Men aktierne er generelt ret dyre – målt på price/earnings – så der er høje forventninger indregnet i prisen. Hvad betyder det for udsigterne for 2018?
Foto: Scanpix
02. februar 2018 kl. 10.06
Investorviden: Verdens mest succesfulde investor, Warren Buffett, kunne ikke drømme om at investere i Bitcoin eller andre af de hypede kryptovalutaer. I et nyligt interview med tv-stationen CNBC forklarer han hvorfor.
02. februar 2018 kl. 00.00
Investorviden: Overvejer du, om de billige ETF'er (exchange traded funds) kunne være noget for dig? I denne uge anmelder vi bogen "The ETF Book - All You Need To Know About Exchange Traded Funds", der giver dig en grundig indføring i ETF'ernes verden - og et overblik over, hvordan du konkret kan bruge dem i din investeringsstategi.
Foto: Maj Invest
02. februar 2018 kl. 00.00
Investorviden: ”Der er næppe grund til at frygte et aktiecrash i 2018, men der er risiko for betydelige kursudsving, som let kan blive på både 10 og 20 procent.” Det skriver direktør i Maj Invest, Jeppe Christiansen, i denne artikel. Læs med her og bliv klogere på, hvad det betyder for dig som privat investor.
31. januar 2018 kl. 09.04
Investorviden: Den økonomiske optur har varet længe, og aktiemarkederne er steget markant siden finanskrisen. Det har fået nogle til at advare om, at kurserne er kommet alt for højt op. Men under den længste økonomiske optur fra 1982 til år 2000 steg aktierne meget mere. Så måske er der stadig langt til toppen.
26. januar 2018 kl. 00.00
Investorviden: Japan har verdens højeste statsgæld. Kinas virksomheder er til gengæld verdens mest forgældede. Hvordan påvirker den høje gæld finansmarkederne, og er det noget, vi som investorer skal bekymre os om?
Chefstrateg Thomas Thygesen | Foto: SEB
26. januar 2018 kl. 00.00
Investorviden: SEB Pension pressede aktiespeederen i bund i 2017. Det resulterede i, at de gav baghjul til konkurrenterne og indkasserede årets højeste afkast. I den nyeste udgave af podcasten "Penge med Per" kan du høre chefstrateg i SEB, Thomas Thygesen, fortælle om udsigterne for 2018.
Foto: BIL Danmark
26. januar 2018 kl. 00.00
Investorviden: FEM-STJERNEDE INVESTORER: Peter Nyborg Moltke fra investeringsforeningen BIL Danmark investerer udelukkende i danske aktier – primært små og mellemstore selskaber. Målt på afkast over tre år ligger hans fond lige nu på en flot førsteplads blandt samtlige danske investeringsfonde. Her fortæller han, hvordan han finder de aktier, han vil investere i. Og du kan se porteføljens aktuelle top-ti.
Foto: Colourbox
19. januar 2018 kl. 14.30
Investorviden: Du kan godt begynde at glæde dig: Udbytterne fra de danske investeringsfonde er på vej ind på kundernes konti. Og i år vil udbytterne være næsten dobbelt så store som sidste år.
19. januar 2018 kl. 11.20
Investorviden: Denne uge anmelder vi bogen "Investeringsforeninger". Bogen er skrevet af Peter Wendt, der har mange års erfaring fra branchen, og den giver dig håndgribelige værktøjer til at navigere i skoven af investeringsfonde. Medlemmer af Dansk Aktionærforening kan desuden købe bogen til rabatpris.
Foto: iStock
19. januar 2018 kl. 00.00
Investorviden: POLITIK: Centralbanker og renter er to af de mest omtalte temaer i finansverdenen i dag. Morningstar ser i denne artikel nærmere på, hvordan fremtiden tegner sig for de europæiske renter – og analysehuset giver dig som bonus nogle aktier, som de mener bør få medvind, hvis renterne begynder at stige.
Foto: iStock
12. januar 2018 kl. 13.48
Investorviden: Er du ganske uopfordret blevet ringet op af en ukendt børsmægler, der lovede dig guld og grønne skove? I så fald er du ikke alene. Finanstilsynet beretter, at de kan mærke en massiv stigning i antal borgere, der er udsat for svindel og ulovlig værdipapirhandel.
12. januar 2018 kl. 00.00
Investorviden: John Bogle er en legendarisk skikkelse indenfor passiv investering. Han skabte den første indeksforening og grundlagde verdens største udbyder af investeringsfonde, Vanguard Group. Bogles klassiker ”The Little Book of Common Sense Investing” forklarer, hvorfor han mener, at passiv investering er det bedste valg.
Otto Friedrichsen fra Formuepleje (venstre) og Jacob Pedersen fra Sydbank (højre) tager her et kig ind i 2018
11. januar 2018 kl. 13.29
Investorviden: De store økonomier i verden vokser alle på samme tid. Det er sjældent, det sker. Og det taler for et godt aktieår i 2018. Men prisen på aktier er rekordhøj. Det kunne varsle, at opturen snart er slut. Så hvad skal man mene? Vi har spurgt Otto Friedrichsen fra Formuepleje og Jacob Pedersen fra Sydbank om, hvordan de ser på mulighederne i det kommende aktieår.
Foto: iStock
06. januar 2018 kl. 00.00
Investorviden: Fra nytår trådte en række pensionsregler i kraft. Uanset om du er gået på pension eller slet ikke er begyndt at tænke på den, er der nye regler, du bør kende.
06. januar 2018 kl. 00.00
Investorviden: Hele 34 danske investeringsfonde gik ud af 2017 med et minus på bundlinjen. De fleste er naturligt nok fonde med obligationer. Men der findes også aktiefonde blandt årets bundskrabere. Har du investeret i en dansk fond, der gav et negativt afkast?
Foto: Colourbox
06. januar 2018 kl. 00.00
Investorviden: Værdien af en Bitcoin steg mere end 1000 procent i 2017. For de fleste lyder det helt forrykt. Men 1000 procent rækker end ikke til en plads i top 10 over årets mest stigende kryptovalutaer. Andre steg langt mere. Her får du listen over de ti kryptovalutaer, der klarede sig bedst i 2017.
I år kan vi fejre 25-året for den banebrydende rapport, Cadbury-rapporten, som opstillede de retningslinjer for ansvarlig virksomhedsledelse og aktionærernes rolle, vi kender i dag.
26. december 2017 kl. 00.00
Investorviden: KLUMME: Dansk Aktionærforenings direktør Leonhardt Pihl arbejdede i London og mærkede stemningen, da den banebrydende rapport, Cadbury-rapporten, blev udarbejdet og publiceret. Her fortæller han om oplevelserne dengang, og hvilken indflydelse rapporten har i dag på samarbejdet mellem virksomhedsledelse og aktionærer.
Kurt Kara og de andre i teamet har "hænderne på kogepladen". De har alle investeret mellem 40 og 50 procent af deres pensionsopsparinger i Maj Invest Value Aktier. | Foto: Maj Invest
26. december 2017 kl. 00.00
Investorviden: FEM-STJERNEDE INVESTORER: Investeringsfonden ”Maj Invest Value Aktier” - med makkerparet Kurt Kara og Ulrik Jensen ved roret – slår år efter år indekset. Hvad er hemmeligheden? I dette interview forklarer de to aktieeksperter, hvordan de vælger aktier til porteføljen.
22. december 2017 kl. 00.00
Investorviden: Vi har stadig til gode at se aktierne give de helt store gevinster, som normalt kendetegner et sent bull-marked, skriver finansmanden Ken Fisher i denne nytårsklumme. Derfor synes han, at det er nu, du skal eje aktier – og nyde udviklingen.
22. december 2017 kl. 00.00
Investorviden: KLUMME: Formand i Dansk Aktionærforening, Niels Mengel, tager et kig på året, der er gået – og året, vi står på trinnet ind til. Og han kan lide, hvad han ser. Se her, hvor positiviteten kommer fra.
19. december 2017 kl. 11.11
Investorviden: Denne uge anmelder vi en bog fra en af de helt store mastodonter inden for aktieinvestering: Peter Lynch. Lynch's mantra er, at den største fare for en investor er at betale for meget – og ikke kende virksomhederne godt nok. Bogen "One Up On Wall Street" giver dig våben mod disse farer.
15. december 2017 kl. 11.36
Investorviden: Denne uge kan Warren Buffett-entusiasterne se frem til et spændende indblik i den unge Buffett. Bogen "Warren Buffett's Ground Rules" tager dig med tilbage i tiden, til dengang superinvestorens investeringsstrategi var en ganske anden, end den er i dag. Se her, hvad det vil sige.
15. december 2017 kl. 11.30
Investorviden: KLUMME: Tiltag som aktiesparekontoen og Aktietorget på dansk grund har gjort 2017 til et ganske løfterigt år, og begge dele kan blive katalysatorer for noget meget større i årene, der kommer. Men der er stadig et stykke vej. Det skriver direktør i Dansk Aktionærforening, Leonhardt Pihl, i denne klumme om den aktuelle status på børsmarkedet her ved indgangen til 2018.
12. december 2017 kl. 11.56
Investorviden: Kom med, når Dansk Aktionærforening tager på investerings-cruise til Oslo. Det bliver en tur med spændende investorpræsentationer, virksomhedsbesøg i Oslo og en masse hyggeligt samvær med andre investerings-interesserede.
Foto: SP Group
08. december 2017 kl. 12.07
Investorviden: Plastproducenten SP Group har år efter år givet investorerne imponerende afkast. I den nyeste udgave af podcasten "Penge med Per" kan du høre SP Groups administrerende direktør, Frank Gad, fortælle om selskabets vækstdrivere, 2020-plan og fremtidsudsigter.
08. december 2017 kl. 00.00
Investorviden: Investerer du via en virksomhed, skal din virksomhed fremover have en international LEI-kode. Ellers er det slut med at købe og sælge værdipapirer. Men prisen for at få en LEI-kode kan være høj. Dansk Aktionærforening kritiserer, at det skal koste penge at få en kode.
01. december 2017 kl. 00.00
Investorviden: I denne uge udkom bogen "Skibsrederen", der fortæller historien om Danmarks ubetinget største virksomhed, A.P. Møller-Mærsk. Forfatteren Søren Ellemose har fulgt selskabet i mere end 25 år, og hans store viden kan du nu få indblik i med denne "moppedreng" på hele 542 sider.
De fleste udbydere af binære optioner har flotte og ofte avancerede hjemmesider. Der er oven i købet udarbejdet en prisportal, hvor interesserede kunder kan sammenligne priser hos de forskellige udbydere. På denne side fremstår kundetilfredsheden – målt med stjerner og procent – imponerende høj. (Ill.: Apple og screenshot af hjemmeside)
24. november 2017 kl. 09.55
Investorviden: Flere private investorer er blevet lokket til at indgå væddemål med udbydere af såkaldte binære optioner. Finanstilsynet og Dansk Aktionærforening advarer mod selve produktet.
24. november 2017 kl. 09.05
Investorviden: Se her, hvor dygtig du har været til at forudse udviklingen i andet halvår af 2017 - og hvem, der blev årets vinder med hele ti rigtige svar.
24. november 2017 kl. 08.13
Investorviden: Vil du gerne udvide din investor-værktøjskasse med teknisk analyse, er ugens bog et oplagt sted at begynde. Ulrik Dall gennemgår kort, præcist og pædagogisk de teknikker, du skal beherske for at kunne spotte gode investeringer med teknisk analyse. Medlemmer af Dansk Aktionærforening kan desuden købe bogen til rabatpris.
17. november 2017 kl. 13.11
Investorviden: KLUMME | "I dag står vi så med en lille nyfødt, der slet ikke holder den vægt, jordemødrene havde varslet. Og fra Dansk Aktionærforenings side har vi da også lidt svært ved at vedkende os slægtskabet, hvis vi ser os selv i spejlet. Men nu er barnet der, og vi kan ikke bare vende ryggen til. Al ny begyndelse rummer jo også muligheder," skriver direktør i Dansk Aktionærforening, Leonhardt Pihl, i denne klumme om aktiesparekontoen.
17. november 2017 kl. 12.22
Investorviden: Robotvirksomheder begik fodfejl, da de stod over for masser af kapital på intenst møde. "De er utroligt dårlige til at præsentere sig," mente investor
17. november 2017 kl. 00.00
Investorviden: Bruger du teknisk analyse til at finde frem til de gode investeringer? I så fald er ugens bog "The Art and Science of Technical Analysis" en håndsrækning til at tage din tekniske analyse til et endnu højere niveau.
Fire aktieeksperter med vidt forskellige holdninger forsøger her at svare på spørgsmålet: "Er det tid til at dæmpe aktieinvesteringerne?"
17. november 2017 kl. 00.00
Investorviden: Prisen på aktier er rekordhøj. Det giver nogle lyst til at løbe skrigende væk fra aktieinvesteringer. Nej, siger andre, der er stadig meget at hente, så du bør i stedet skrue op for din aktieandel. Her får du bud fra begge lejre.
15. november 2017 kl. 09.17
Investorviden: Private investorer kan fra 1. januar 2019 oprette en aktiesparekonto. Har du svært ved at hitte hoved og hale i, hvad aktiesparekontoen konkret kommer til at betyde for dig? Vi guider dig her igennem, hvad vi på nuværende tidspunkt ved.
Foto: Colourbox
10. november 2017 kl. 17.18
Investorviden: Ny måling viser, at antallet af danskere, der vil bruge den kommende aktiesparekonto, er sekscifret. Ung investor siger, at kontoen vil få ham til at tage mere risiko.
10. november 2017 kl. 00.00
Investorviden: Hvordan kan du bruge teknisk analyse til at vælge de rigtige investeringer? Det kan bogen "Finansielle markedsanalysers anatomi" give dig et grundigt indblik i. Medlemmer af Dansk Aktionærforening kan desuden købe bogen med 200 kroners rabat.
03. november 2017 kl. 09.39
Investorviden: POLITIK: Mange lønmodtagere sparer for lidt op til deres pensionisttilværelse. Det viser nye tal fra ATP. Flere eksperter advarer om udviklingen og mener, at regeringen må tvinge alle til at spare op til pensionen. Ellers ryger regningen bare videre til dem, der har sparet op.
03. november 2017 kl. 00.00
Investorviden: Kurt Kara er mangeårig forvalter af Maj Invest Value Aktier. Sidste år udgav han bogen "Den rationelle investor", som viser dig, hvordan du finder frem til de bedste investeringer gennem en langsigtet value-strategi. Medlemmer af Dansk Aktionærforening kan i november købe bogen til rabatpris.
Gijs Nagel, administrerende direktør i Degiro, varsler markante ændringer for kunderne i 2018. For eksempel vil Degiro fremover indberette handler til Skat, så kunderne slipper for at gøre det. | Foto: Degiro
02. november 2017 kl. 10.58
Investorviden: Tilfredse kunder, en velfungerende handelsplatform og meget lave priser. Det er de tre vigtigste forklaringer på, at hollandske Degiro i år løber med titlen som årets børsmægler. Men kapløbet om at vinde titlen var meget tæt.
31. oktober 2017 kl. 12.01
Investorviden: Når kursen på en af dine aktier falder, er det så et signal til at sælge? Eller et signal til at købe mere?
30. oktober 2017 kl. 12.22
Investorviden: Forlaget Bodano har udgivet fire rigtig gode bøger til dig, der er ny inden for aktier og investeringsbeviser - eller måske bare har brug for at få genopfrisket nogle af grundreglerne. Denne uge sætter vi spot på de fire bøger, som medlemmer af Dansk Aktionærforening desuden kan købe til rabatpris.
"Det er befriende, at de tør mene og fremføre andet end de fleste analytikere og markedsiagttagere," skriver Morten Bang i denne anmeldelse af podcasten "Adventures in Finance" | Foto: Adventures in Finance
21. oktober 2017 kl. 00.00
Investorviden: Værterne i podcasten "Adventures in Finance" er både kontrære og velargumenterende, og de udfordrer din opfattelse af verden som investor. Podcasten byder blandt andet på "Things we got wrong", hvor en investor fortæller om de investeringsfejl, vedkommende har begået.
For kvartalet er det de fjernøstlige aktier og de europæiske aktier, der trækker afkastet op. Afkastet på amerikanske aktier, globale aktier og danske aktier har været beskedne, men trods alt positive.
20. oktober 2017 kl. 09.53
Investorviden: Tredje kvartal gav plusser på kontoen for samtlige fonde i vores dyst mellem aktive og passive investeringsfonde. Der var dog stor forskel på størrelsen af disse plusser. Fondene med fjernøstlige aktier buldrede igen af sted med flotte afkast - specielt i den aktive portefølje. Men der var også andre mærkbare afkastforskelle i porteføljernes underliggende fonde. Se vindere og tabere her.
"Regeringens forslag er bare en ren skattelettelse til aktionærer," udtager Kristian Thulesen Dahl (foto). | Foto: Steen Brogaard, Folketinget
20. oktober 2017 kl. 09.42
Investorviden: Regeringens udspil til en kommende aktiesparekonto og lavere aktieskat møder nu modstand. Står det til Dansk Folkeparti, skal loftet på kontoen sænkes fra de udmeldte 500.000 kroner til 50.000, og aktieskatten skal forblive uændret. Både Dansk Aktionærforening og flere økonomiske rådgivere er ærgerlige over denne udmelding.
13. oktober 2017 kl. 13.38
Investorviden: Direktør i Dansk Aktionærforening, Leonhardt Pihl, slår i denne kommentar et slag for, at de danske investorer ikke har brug for restriktioner, når den nye aktiesparekonto skal fra papiret og ud i virkeligheden. Vejen frem er derimod information og oplysning.
Foto: Bavarian Nordic
13. oktober 2017 kl. 13.31
Investorviden: For en måned siden blev Bavarian Nordics værdi halveret fra dag til dag, da selskabets forsøg med milliardhåbet Prostvac mod prostatakræft blev stoppet. I denne uge kunne du i podcasten ”Penge med Per” høre Rolf S. Sørensen, IR-chef hos Bavarian Nordic, fortælle om, hvordan selskabet selv ser fremtidsudsigterne.
10. oktober 2017 kl. 13.52
Investorviden: Det er formålet med dit køb af en kryptovaluta, der afgør, om du skal betale skat af en gevinst – og kan trække tab fra.
10. oktober 2017 kl. 12.22
Investorviden: Hvis du – trods alle de røde advarselslamper – skulle få lyst til at købe virtuelle valutaer, er fremgangsmåden anderledes, end du er vant til, når du handler andre typer af værdipapirer.
10. oktober 2017 kl. 11.28
Investorviden: Kryptovalutaer introducerer en række nye begreber, som er nødvendige at forstå, hvis du overvejer at købe. Her gennemgår vi nogle af de vigtigste.
09. oktober 2017 kl. 14.49
Investorviden: Det er absolut ikke en aktie. En obligation er det heller ikke. Den kan heller ikke sammenlignes med traditionelle valutaer. Så spørgsmålet er: Hvad er bitcoin og andre såkaldte kryptovalutaer investeringsmæssigt? Her gennemgår vi de fem største valutaer.
Det er gået rigtigt godt i porteføljen siden sidste status i juli, og afkastet har været hele 6,8 procent, mens verdensindekset er steget 2,1 procent.
06. oktober 2017 kl. 11.04
Investorviden: Aktierne i "Den internationale portefølje" har på tre måneder givet et imponerende afkast på knap syv procent. Alligevel skifter Per Juul markant ud ved denne status. Blandt andet må vinderaktien HollyFrontier, der er steget hele 30 procent, gøre plads til fire nye aktier med stort potentiale. Se hvilke her.
06. oktober 2017 kl. 00.00
Investorviden: I Bloombergs podcast "Masters in Business" kan du blive klogere på, hvordan succesrige forretningsfolk som Ken Fisher, Howard Marks, Michael Lewis og mange flere er nået så langt, som de er.
29. september 2017 kl. 14.20
Investorviden: Danskerne har aldrig før haft så mange penge investeret i danske værdipapirer som nu. Det viser nye tal fra Nationalbanken. Men graver man lidt dybere i tallene, viser de også, at aktive investeringer faktisk halter lidt efter.
29. september 2017 kl. 00.00
Investorviden: Kender du pengenes historie - fra bytteøkonomi til mønter af guld? Denne uge har vi en bog, der udfordrer det, du tror, du ved og præsenterer en ny teori. Herudover kan du også få indblik i Euroens historie og blive klogere på, om den monetære union kan overleve i fremtiden.
16. september 2017 kl. 05.13
Investorviden: Hvad er værdien af en virksomhed? Og er værdi mere end blot regnskabstal? Denne uge har vi to bøger - der er alt andet end hyggelæsning - som klæder dig på til at svare kvalificeret på de spørgsmål.
Chefen for den europæiske Centralbank, Mario Draghi (billedet), vil ikke påvirke renteniveauet, så længe inflationen er under målet og euroen er så stærk overfor dollaren. Foto: Den europæiske Centralbank
08. september 2017 kl. 17.21
Investorviden: Den Europæiske Centralbank fortætter med at købe obligationer i stor stil, og renten forbliver lav. Det besluttede banken i denne uge, hvor det også kom frem, at banken nu har købt obligationer fra næsten 1000 europæiske virksomheder.
Hvis Nets bliver opkøbt af en kapitalfond, er det overvejende sandsynligt, at fonden vil forsøge at afnotere Nets. Og det kan bringe de private investorer i en vanskelig situation. Foto: Nets
08. september 2017 kl. 16.24
Investorviden: Hvis betalingstjenesten Nets bliver solgt til en udenlandsk kapitalfond, kan de private investorer i Nets komme i en vanskelig situation. Selskabets meget korte historie som børsnoteret selskab og den specielle ejerstruktur gør, at en virksomhedsovertagelse ikke nødvendigvis vil foregå, som vi plejer at se dem. Sådan lyder advarslen fra Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening.
I første halvår blev 39 selskaber noteret i Sverige, mens kun et enkelt selskab gik på børsen i Danmark. Lyt med i dette program, hvor Millionærklubben på Radio24syv tager emnet op. Foto: Radio24syv
08. september 2017 kl. 15.06
Investorviden: Det er reglen mere end undtagelsen, at danske selskaber går på børsen i Sverige frem for i Danmark. Millionærklubben på Radio24syv har taget emnet op, og har John Stihøj fra Aktiefokus med på råd. Han diskuterer et udpluk af de lovende selskaber, han har behandlet mere grundigt i den seneste version af magasinet Aktionæren.
07. september 2017 kl. 14.27
Investorviden: Med udgangspunkt i bogen "Efficiently Inefficient" forklarer Per Juul nogle af de mest succesfulde hedgefond-strategier, og hvordan du kan inspireres af dem – uden at påtage dig unødige risici.
De lave oliepriser fra 2014 til 2016 har medført et dramatisk fald i investeringerne globalt på hele 44 procent. Olieselskaberne blev tvunget til at reducere omkostningerne kraftigt for at sikre en bedre lønsomhed. | Foto: Statoil
07. september 2017 kl. 12.50
Investorviden: Thina Saltvedt er en af de mest citerede olieanalytikere i Norden, og hun er af Bloomberg udpeget som en af de tre mest træfsikre olieanalytikere i verden. I denne artikel giver hun dig indblik i, hvorfor prisen på olie bliver ved med at være presset, og hvornår vi kan forvente, at prisen begynde at stige igen.
31. august 2017 kl. 12.11
Investorviden: I podcasten "The Investors Podcast– We Study Billionaires" kan du blive klogere på, hvordan kendte investorer træffer beslutninger.
31. august 2017 kl. 12.07
Investorviden: I løbet af ugen har vi fået et indblik i den kommende finanslov. Informationerne er kommet drypvis, med masser af spin og en udpræget mangel på fakta. Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening, ser tilbage på ugen, der gik.
"Det er en rigtig god pakke, regeringen har fremlagt. Den vil styrke aktiekulturen og medvirke til at øge afkastet på risikovillig investering," siger Dansk Aktionærforenings direktør, Leonhardt Pihl.
30. august 2017 kl. 13.12
Investorviden: Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fremlagde i dag regeringens udspil "Sammen om fremtidens virksomheder". Her kommenterer Leonhardt Pihl, direktør i Dansk Aktionærforening, de forslag, der har betydning for danske investorer.
25. august 2017 kl. 14.16
Investorviden: Bitcoins og andre såkaldte krypto-valutaer er i mediernes søgelys for tiden. Men hvordan fungerer teknologierne - og kan de digitale penge være en fornuftig investeringsidé? Få et overblik med bogen "Cryptocurrency"
18. august 2017 kl. 11.29
Investorviden: Et politisk flertal vil afskaffe merskat på passive, udenlandske investingsfonde som eksempelvis ETF'er. Dansk Aktionærforening er glad og ser frem til konkret handling.
18. august 2017 kl. 08.54
Investorviden: Klassikeren "Security Analysis”, der er skrevet af Buffetts læremester Benjamin Graham, og Per Juuls ”Find de bedste aktier” gør dig begge klogere på, hvordan du bruger en virksomheds årsrapport til at gennemskue, om en investering er god eller ej.
Foto: Flickr
10. august 2017 kl. 17.29
Investorviden: Spændingerne mellem den amerikanske præsident Donald Trump og Nordkoreas øverste leder Kim Jong-un lagde i denne uge en dæmper på aktiemarkederne og fik investorerne til at søge mod ”sikre havne”.
Dine penge mister stille og roligt deres værdi, hvis du sætter dem ind på en bankkonto. Invester pengene i stedet - og se frem til eksponentiel vækst.
08. august 2017 kl. 13.43
Investorviden: Investering er ofte lig med store kursudsving og mange bekymringer. Er det ikke bedre bare at spare op og undgå risiko? Nej, siger analytiker Per Juul, der i denne guide giver dig hele seks årsager til, at investering er det rigtige valg – og én undtagelse.
Foto: Flickr
04. august 2017 kl. 14.08
Investorviden: Finansmarkederne har ikke længere tiltro til, at USA’s republikanske præsident Donald Trump får gennemført politiske reformer. Der er ingen forventninger priset ind i hverken aktiekurser eller dollarkurs. Det siger to analytikere. Skulle Trump blive tvunget til at træde tilbage, vil det ikke chokere finansmarkederne.
Foto: Flickr
03. august 2017 kl. 13.23
Investorviden: Vejrudsigten truer med regn i weekenden. Er du løbet tør for interessante indendørs-sysler? Så lav en omgang popcorn og slå fødderne op. Vi har her fundet en serie, en film og en dokumentar om Wall Street, der kan forsøde tiden, indtil solen titter frem igen.
28. juli 2017 kl. 15.43
Investorviden: POLITIK: Intet nyt er godt nyt, siger man ofte. Men det ordsprog gælder ikke for ugens møde i den ameri-kanske centralbank. Helt som ventet besluttede centralbanken, at den ikke vil ændre renten i USA i den-ne omgang. Planerne om at sælge ud af den gigantiske beholdning af obligationer blev der heller ikke ændret ved. Alligevel fik mødets udfald dollarkursen til at falde. Og beslutningen om status quo påvirker de aktier, du har i din portefølje – både danske og udenlandske. Læs her, hvordan det hænger sammen.
Foto: Scanpix
26. juli 2017 kl. 14.47
Investorviden: KULTUR: Læn dig tilbage i solsengen, luk øjnene og få investeringstips fra Warren Buffett. Lyder det for godt til at være sandt? Den er skam god nok. Du kan downloade hele syv Buffett-bøger som lydbøger. Se hvilke her.
Nordnets danske landechef, Niklas Odenwall, har lavet en opgørelse over de 15 danske og 15 udenlandske aktier, der har været mest eftertragtede blandt Nordnets kunder i sidste måned. Se opgørelsen herunder. | Foto: GreenMobility, Pandora, Novo Nordisk og Conferize
19. juli 2017 kl. 12.28
Investorviden: Hvilke aktier, tror du, var de mest eftertragtede i juni? To nye danske aktier - Conferize og GreenMobility - så dagens lys, men hvem trak flest investorer? Det kan du få svar på i det seneste blogindlæg fra Nordnets danske landechef, Niklas Odenwall.
18. juli 2017 kl. 11.22
Investorviden: Andet kvartal har været udfordrende for både den aktive og passive modelportefølje med investeringsfonde. Begge lejre går ud af kvartalet med et lille negativt afkast - marginalt bedre for den passive portefølje, der nu fører dysten med et mulehår. Porteføljernes underliggende fonde gemmer dog på store afkast-forskelle. Se vinderne og taberne her.
"Derfor melder spørgsmålene sig: Hvornår sætter centralbankerne renterne op igen? Vil det bremse den økonomiske vækst og sætte en stopper for risikovilligheden og aktiemarkedet?" skriver Jeppe Christiansen herunder. | Foto: Maj Invest
18. juli 2017 kl. 07.19
Investorviden: POLITIK: Vi nærmer os en lidt speciel mærkedag. Det er snart ti år siden, at vi hørte startskuddet til en af historiens største finanskriser, der fik finans- og aktiemarkederne til at skælve i mange år fremefter. Administrerende direktør i Maj Invest, Jeppe Christiansen, giver dig et indblik i markedernes aktuelle tilstand. Er der noget, du som investor bør være opmærksom på?
Den internationale portefølje har præsteret lidt dårligere end markedet i det seneste kvartal. En årsag er, at porteføljens retail-aktier volder problemer. Se herunder, hvordan Per Juul tackler den udfordring.
14. juli 2017 kl. 12.26
Investorviden: I 2017 er den internationale portefølje indtil videre blevet udvidet med tre nordiske aktier, der alle har klaret sig bedre end markedet. Ved denne status køber Per Juul yderligere op i én af dem, da den fortsat har ”en pæn rabat”. Derimod har porteføljens retail-aktier skuffet fælt, og to ud af fem aktier må i samme ombæring lade livet. Se her, hvilke aktier der er tale om.
Der er aktuelt to centrale pejlemærke, du som investor bør holde øje med, for ikke at blive taget på sengen af en nedtur på aktiemarkedet, skriver Morten Langer i sit blogindlæg. Læs herunder hvilke. | Foto: Colourbox
13. juli 2017 kl. 13.54
Investorviden: KULTUR: Erhvervsjournalist og redaktør for Økonomisk Ugebrev, Morten Langer, blogger hver lørdag på Nordnetbloggen. I sit seneste indlæg kunne du blive klogere på, om vi står foran en nedtur på aktiemarkedet, og få indblik i aktuelle danske vinderaktier og aktier, du bør skynde dig ud af.
Warren Buffett donerede i sidste uge over 20 milliarder kroner (3,17 milliarder dollar) til velgørende formål. | Foto: Scanpix
13. juli 2017 kl. 10.49
Investorviden: Superinvestoren Warren Buffett har længe haft som mål, at han vil forære over 99 procent af sin formue på 76,3 milliarder dollar (knap 500 milliarder kroner) til velgørende formål. I denne uge satte han turbo på uddelingerne.
”Forslaget fra regeringen går den forkerte vej. Det gør pensionsopsparing mere kompliceret, og det er ikke det, der er brug for,” siger Kim Valentin. Foto: iStockphoto
07. juli 2017 kl. 14.11
Investorviden: Regeringen og Dansk Folkeparti blev i slutningen af juni enige om indholdet i en ny pensionsreform. Som en del af aftalen ændres reglerne for indbetalinger til aldersopsparingen markant, og det får hårde ord med på vejen. ”En dårlig løsning” og ”den forkerte vej at gå” lyder kritikken.
Den første uge efter offentliggørelsen af den nye Tesla 3 fik Tesla 400.000 reservationer med et depositum på 1000 dollar, selv om kunderne kun havde set et billede og en beskrivelse af den nye model. Bilindustrien har aldrig oplevet noget tilsvarende. | Foto: Tesla
07. juli 2017 kl. 00.00
Investorviden: Hvad der tidligere lignede ren science fiction, er langt tættere på, end de fleste tror. Om få år vil hele transportsektoren gennemgå en udvikling, der bliver lige så markant, som da Ford begyndte at producere biler på samlebånd. Og på energiområdet vil kul, olie og atomkraft blive erstattet af vedvarende energi. Allerede i dag leverer solpaneler den billigste energi. Læs her, hvad det vil betyde for private investorer.
06. juli 2017 kl. 12.02
Investorviden: Denne uge sætter vi spotlys på fremtiden med to bøger, der har helt forskellige fremtidssyn. "The End of Alchemy" kommer med nogle forudsigelser, der nok vil risle koldt ned ad ryggen på dig. Hvorimod "The Inevitable" hilser fremtiden - og dens markante teknologiske fremskridt - velkommen.
04. juli 2017 kl. 15.10
Investorviden: Du kan bruge Finanskalenderen til at få overblik over kommende regnskaber fra danske og større udenlandske selskaber. Du kan også holde øje med, hvornår de vigtigste økonomiske nøgletal bliver offentliggjort.
30. juni 2017 kl. 00.00
Investorviden: Se her, hvor dygtig du har været til at forudse udviklingen i første halvår af 2017 - og hvem, der blev quizzens vinder med flest rigtige svar.
29. juni 2017 kl. 14.06
Investorviden: Denne uge kan du blive klogere på menneskets rolle i fremtiden. Bøgerne ”Rise of the Robots” og ”Homo Deus” giver (et skæmmende) indblik i, hvorfor fremtiden er brolagt med arbejdsløshed – og ikke nødvendigvis en, der kun rammer folk med manuelle, rutineprægede jobs.
Foto: Flickr
23. juni 2017 kl. 14.00
Investorviden: Morningstar er mest kendt for deres arbejde med investeringsfonde, som de uddeler et antal stjerner til. Dette stjernesystem bruges verden over. Men Morningstar laver meget andet. Blandt andet analyserer de aktier. Her får du tre eksempler, som ligger frit tilgængeligt på deres hjemmeside.
23. juni 2017 kl. 12.05
Investorviden: Denne uge kan du blive klogere på nogle af de udfordringer, der står mellem dig og det gode afkast. "Against the Gods" giver dig indblik i, hvorfor du bør sprede dine investeringer, og "Black Swan" viser, hvordan uventede hændelser - som 9/11 - påvirker økonomien.
"Objektivt set er det ikke en god forretning at købe og beholde aktier i cykliske selskaber, fordi det langsigtede afkast i sådanne selskaber oftest er lavere end i defensive selskaber," skriver Jesper Lund. Der er dog et lille men. | Foto: Colourbox
23. juni 2017 kl. 10.37
Investorviden: Nogle fastholder hårdnakket, at en køb og behold-strategi altid er den mest lønsomme måde at investere på. Andre mener, at man opnår de bedste resultater ved at købe og sælge aktier på de rigtige tidspunkter. Men behøver det at være et enten/eller? Her viser Jesper Lund, at det i høj grad er typen af aktier, der afgør, om du bør vælge den ene eller den anden strategi.
"Efter sommerferien kommer jeg med nogle initiativer, så der bliver bedre muligheder for som almindelig dansker at investere i vækst-iværksættere," udtaler Brian Mikkelsen. | Foto: Det Konservative Folkeparti (Helle Moos)
23. juni 2017 kl. 09.10
Investorviden: Sverige har længe haft en investeringssparekonto, der gør det nemmere at være investor. Nu følger også Norge trop. Dansk Aktionærforening og fondsbørsen kalder på politisk handlekraft: Kom så med den danske investeringssparekonto! Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) lover et udspil efter sommerferien.
16. juni 2017 kl. 00.00
Investorviden: Denne uge kan både den spirende iværksætter og virksomhedsejeren blive klogere. De to bøger ”Business Model Generation” og ”How to Attract Investors” giver dig input til, om din virksomhed har den rigtige forretningsmodel – eller om der er plads til forbedringer - og hvordan du kan øge chancerne for at tiltrække investorer.
De nye regler for ”aktivt ejerskab” oplister i syv punkter, hvordan en institutionel investor bør optræde som stor aktionær. Og flere af de danske pensionskasser er allerede begyndt at implementere de nye regler. | Foto: Mærsk
16. juni 2017 kl. 00.00
Investorviden: Pensionskasser og andre store investorer skal være mere aktive som investorer. Det er målet med et nyt sæt regler om ”aktivt ejerskab,” som blev vedtaget i november sidste år. Betyder det, at vi fremover vil se flere af de store investorer på generalforsamlingerne i de danske selskaber?
09. juni 2017 kl. 13.43
Investorviden: Hvert år slår omkring 30.000 nye danske virksomheder dørene op. Denne uge kan du med bøgerne "The Personal MBA" og "The Lean Startup" få indspark til, hvordan du griber det an, hvis du også går med drømme om at springe ud som iværksætter.
| Foto: Wedelslund Gods
02. juni 2017 kl. 13.41
Investorviden: Havde du ikke mulighed for at deltage i Classic Car Race forrige weekend, har du nu igen muligheden for at se nærmere på de to røde ”Team Dansk Aktionærforening”-veteranbiler. Denne gang til Træf- og Køretøjsdag på Wedelslund Gods i Galten ved Aarhus.
| Foto: Maj Invest
29. maj 2017 kl. 11.32
Investorviden: POLITIK: På trods af politiske usikkerhedsmomenter som Brexit, Trump og en spirende usikkerhed om EU’s fremtid, så kan vi konstatere en forbløffende stabilitet i aktie- og obligationsmarkederne. Og det er særligt i stabile perioder som denne, at man skal være opmærksom på finansielle risici, advarer Jeppe Christiansen, administrerende direktør i Maj Invest. Men hvordan tilpasser du din portefølje til denne risiko?
24. maj 2017 kl. 22.53
Investorviden: Church of England har slået de bedste kapitalforvaltere i 2016. Kirkens fond opnåede et afkast på hele 17 procent. Bliv klogere på kirkens investeringsstrategi her.
Det store amerikanske indeks S&P 500 steg knap 20 procent i 2016. Men stigningerne kan ikke tilskrives Donald Trump, mener Teis Knuthsen, investeringsdirektør i Saxo Privatbank. | Foto: Scanpix
24. maj 2017 kl. 08.14
Investorviden: Aktiemarkederne steg markant i 2016. Mange har snakket om Trump-effekten. Men var det virkelig valget i USA, der drev kurserne op, eller var det helt andre faktorer? Tre eksperter gør dig klogere her.
"Der er også tegn på boligbobler i mange andre lande, bl.a. også her i Norden," skriver Henrik Drusebjerg i sin morgenkommentar.
19. maj 2017 kl. 11.35
Investorviden: Denne uge bød på et specielt jubilæum for finanskrisen, påpeger chefstrateg Henrik Drusebjerg. Han ser tegn på, at historien gentager sig, og han frygter, at vi igen kan stå overfor en boble på boligmarkedet.
18. maj 2017 kl. 00.00
Investorviden: Læs hvordan Dansk Aktionærforening kårer årets bedste investeringsfonde
18. maj 2017 kl. 00.00
Investorviden: Igen i år er der stor forskel på afkastene, når vi sammenligner de bedste med de dårligste fonde. Se her, hvilke fonde du skal vælge.
18. maj 2017 kl. 00.00
Investorviden: Med udgangspunkt i datagrundlaget for kåringen af Årets investeringsfonde 2017 viser vi dig her, hvordan du finder frem til de bedste investeringsfonde til dit formål.
18. maj 2017 kl. 00.00
Investorviden: Se data for alle deltagere i konkurrencen om at blive Årets investeringsfond 2017
18. maj 2017 kl. 00.00
Investorviden: Denne uge kan du få et dybdegående indblik i Oraklet fra Omaha med bøgerne "The Snowball" og "The Warren Buffett CEO". Du kan se frem til at blive klogere på manden bag myten - men også på, hvordan han med stor succes har angrebet rollen som øverste chef i de virksomheder, som Berkshire Hathaway ejer.
"På både et-, tre- og femårs sigt har de udvalgte aktivt forvaltede fonde i vores portefølje klaret sig bedre end de passivt forvaltede fonde, vi har udvalgt. Merafkastet vokser endda jo længere periode, vi sammenligner," skriver Ulrik Dall i denne artikel | Foto: Colourbox
18. maj 2017 kl. 00.00
Investorviden: Der er stor forskel på afkastet i direkte sammenlignelig investeringsfonde. Det gælder især for de aktivt styrede fonde. Derfor vigtigt at vælge de rigtige. Men kan man det? Her viser vi en metode til at udvælge de aktivt styrede fonde, der med pæn sandsynlighed vil klare sig bedre end indeksfondene i fremtiden.
11. maj 2017 kl. 12.50
Investorviden: Sampension, PFA, ATP, PKA, Pensam og over 200 andre globale investorer underskrev i denne uge et fælles klimabrev til en række af verdens regeringsledere. Brevet blæser til kamp mod klimaforandringerne.
11. maj 2017 kl. 00.00
Investorviden: Denne uge kan du lære at investere som Warren Buffett med bøgerne "The Warren Buffett Philosophy of Investment" og "Inside the Investments of Warren Buffett". Du får dybdegående indsigt i de investeringsprincipper, der formede verdens bedste investor - og indblik i hans 20 største investeringer gennem tiden, og hvorfor valget faldt på netop dem. 
Foto: Classic Race Aarhus
05. maj 2017 kl. 15.13
Investorviden: Når årets veteranbils-motorløb Classic Race drøner afsted i Aarhus den 19.-21. maj, står Dansk Aktionærforening klar med to ”DAF-røde” veteranbiler, der er spået gode vinderchancer.
Ifølge PFA peger alt på, at Emmanuel Macron (foto) bliver Frankrigs kommende præsident på søndag. Og det har pensionsselskabet positioneret deres investeringer efter | Foto: Caroline Blumberg, Scanpix
05. maj 2017 kl. 11.36
Investorviden: Finansmarkederne tog meget positivt imod resultatet af første runde af præsidentvalget i Frankrig. Det nød PFA godt af. De tjente faktisk hele 800 millioner kroner på at positionere sig rigtigt op mod valget. Se her hvordan - samt hvordan de vurderer, at verden ser ud efter anden runde af valget på søndag.
At betale udbytte og købe selskabets egne aktier er to sider af samme sag. Det er to måder at betale penge ud til ejerne, men valget gør en forskel for forskellige investorer, skriver Per Juul.
28. april 2017 kl. 11.39
Investorviden: Der er stærkt delte meninger om aktietilbagekøb. De fleste ser det som et plus, men bevidstløse tilbagekøb uden skelen til aktiens værdi, kan være skadeligt for dit afkast. Per Juul giver dig her overblikket.
Hele fire banker får advarselslamperne til at blinke på årets risikoanalyse, der tidligere har spottet 11 ud af 20 bankkrak. Foto: Colourbox
28. april 2017 kl. 00.00
Investorviden: Københavns Andelskasse er i alvorlige problemer. Det viser en omfattende analyse - populært kaldet "dødslisten" - foretaget af analysefirmaet Bankresearch. Yderligere tre banker får advarselslamperne til at blinke. Se her, om din bank er i blandt.
21. april 2017 kl. 00.00
Investorviden: I denne uge kan du få et indblik i, hvor meget Wall Street har ændret sig på knap 100 år: Fra finansielle rådgivere, der påstår at kunne se ind i fremtiden, til højfrekvens-handlere, der tjener formuer ved at handle værdipapirer få millisekunder før alle andre ved at benytte avanceret software.
2017 har allerede vist positive takter på aktiekurserne, men chefstrateg Tine Choi skønner, at der fortsat er noget at komme efter. | Foto: Danske Bank
10. april 2017 kl. 14.36
Investorviden: KULTUR: Chefstrateg Tine Choi blogger på sitet InvestorView. I hendes sidste blogindlæg kunne du blive klogere på, hvorfor hun skønner, at 2017 og 2018 bliver gode aktieår - og hvorfor europæiske aktier er at foretrække.
08. april 2017 kl. 00.04
Investorviden: I denne uge tager de to forfattere - og tidligere børsmæglere - Michael Lewis og John LeFevre dig med bag kulisserne på Wall Street, hvor forsmåede sælgere, sadistiske tradere og utilregnelige chefer er hverdagskost.
Vækstfonden vil i første omgang børsnotere nogle af de virksomheder, som Vækstfonden allerede har investeret i, forklarer Christian Motzfeldt. Men han er åben for, at der også kan blive tale om andre børsklare selskaber. | Foto: Thomas Brolyng Steen (Scanpix)
07. april 2017 kl. 21.18
Investorviden: Det næste halvandet år vil børsnoteringerne komme som perler på en snor hos Nasdaq Copenhagen. Regeringens vækstfond regner med at sende ”en håndfuld” nye danske selskaber på børsen. På sigt er målet, at hele 25 små og mellemstore danske selskaber skal børsnoteres.
07. april 2017 kl. 20.27
Investorviden: I januar blev den internationale portefølje udvidet med norsk it og svensk gambling. På bare to måneder har de to nyindkøb kastet kursstigninger på henholdsvis 19 og 25 procent af sig. Ved denne status er der nyt guldstøv at komme efter i form af et norsk forsikringsselskab med høj vækst.
07. april 2017 kl. 00.00
Investorviden: De to modelporteføljer med henholdsvis aktive og passive investeringsfonde er kommet godt fra start i 2017 med pæne afkast. Men der er store forskelle på de enkelte fonde, så spredning har igen vist sig at være en klog strategi.
31. marts 2017 kl. 22.38
Investorviden: POLITIK: I Sverige har de en aktiekultur, der er langt mere udbredt og stikker dybere end den danske. Hvad er det, svenskerne kan? Og hvad skal der til, før Danmark kommer op på det niveau? Det var et af emnerne, da podcasten ”Penge med Per” blev optaget på InvestorDagen i København.
”Vi investerer i både små og store danske selskaber. Men den størrelse, vi har fået nu, sætter nogle begrænsninger for, hvad vi kan. Man kan sige, at det er muligheden for at finde en ny RTX, der gør, at vi nu lukker for nye kunder,” forklarer Michael Voss.
31. marts 2017 kl. 01.46
Investorviden: Fundamental Invest lukkede i onsdags for tilgang af nye kunder. Investeringsforeningen vil ikke være større, lyder begrundelsen. Det er et yderst sympatisk træk, mener Anders Nørskov, bestyrelsesmedlem i Dansk Aktionærforening.
"Som langsigtet investor er det netop i disse tider, man skal nedjustere sin risiko," skriver Jeppe Christiansen. | Foto: Lennart Søgård-Høyer, Maj Invest
31. marts 2017 kl. 00.00
Investorviden: Nobelpristager Robert J. Shiller - der forudsagde både it-boblen i 1999 og boligboblen i 2007 - udtalte for nyligt, at vi lige nu befinder os i en aktieboble. Bør du være nervøs? Administrerende direktør for Maj Invest, Jeppe Christiansen, guider dig her til, hvordan du bedst tager hånd om dine investeringer i den aktuelle situation.
Foto: Novo Nordisk
24. marts 2017 kl. 14.19
Investorviden: Forløbet med udskiftninger i ledelsen af Novo Nordisk har været så kritisabel, at bestyrelsesformanden, Göran Aldo, bør gå af ved den næste generalforsamling. Det mener Dansk Aktionærforening.
24. marts 2017 kl. 10.10
Investorviden: Gældsloftet i USA kan spænde ben for nogle af Donald Trumps finanspolitiske planer, vurderer Industriens Pension - og dét kan give rabalder på aktiemarkedet.
23. marts 2017 kl. 11.05
Investorviden: I denne uge vender vi spotlyset mod to af de mere "skruppelløse" investorer. George Soros interesserer sig ikke det store for, hvad han investerer i, bare det giver hurtig gevinst. Carl Icahn opkøber virksomheder for at gennemtrumfe forandringer, der kan presse prisen på aktierne i vejret, uanset de langsigtede konsekvenser. Læs mere om de to legendariske investorer her.
Foto: Nationalbanken
17. marts 2017 kl. 00.00
Investorviden: Vi kan se frem til højere vækst de kommende år. Det var budskabet fra nationalbankdirektør Lars Rohde, der onsdag i denne uge præsenterede en ny analyse af dansk økonomi. Men flere risikomomenter kan stikke en kæp i væksthjulet.
17. marts 2017 kl. 00.00
Investorviden: Spionage, bestikkelse og sminkede regnskaber. Historien om den vestjyske verdensvirksomhed Vestas er langt fra kedelig, cementerer bogen ”Vestas – Verdensmester for enhver pris,” der netop er udkommet i denne uge.
16. marts 2017 kl. 16.13
Investorviden: Morningstar kårede i denne uge de bedste investeringsforeninger og investeringsfonde i deres årlige kåring "Morningstar Fund Awards". Se de otte vindere her.
100 kroner er vokset til 1006 kroner i Thorleif Jacksons portefølje siden starten i 2004.
10. marts 2017 kl. 16.55
Investorviden: Dansk Aktionærforenings fundamentale portefølje, som styres af Thorleif Jackson, har netop rundet et skarpt hjørne. Siden starten i 2004 er porteføljens værdi ti-doblet. Sammenlignet med C20-indekset har den givet et merafkast på 8,6 procent pr. år.
Flere sydeuropæiske lande har været kendetegnet af en årrække med økonomiske nedskæringer, stor arbejdsløshed, manglende investeringer og unge uden penge eller håb for fremtiden. Det er med til at fastholde en lav rente i Europa. Foto: Scanpix
10. marts 2017 kl. 11.57
Investorviden: Den europæiske Centralbank er under pres for at hæve renten og nedtrappe de massive opkøb af obligationer, men en rentestigning kan tidligst komme på tale i slutningen af 2018.
10. marts 2017 kl. 00.00
Investorviden: Er du til aktive eller passive investeringer? I denne uge har vi en bog, der giver dig indblik i, hvordan Warren Buffett - verdens mest succesfulde investor - udvælger sine investeringer, og en anden, der fortæller historien om de passive investeringers fader, John Bogle.
"Et klart tegn på, at den globale vækst nærmer sig toppen, er, at både råvarepriser og inflation er stigende. Både i USA og i Europa er inflationen klart på vej frem," vurderer Jeppe Christiansen. | Foto: Lennart Søgård-Høyer, Maj Invest
03. marts 2017 kl. 00.00
Investorviden: Det globale væksttog fortsætter derudaf. Jeppe Christiansen, administrerende direktør for Maj Invest, ser dog klare tegn på, at væksten nærmer sig toppen. Se her, hvad det vil sige – og hvordan det kan få betydning for dig?
Aktiemarkederne er blevet resistente overfor dårlige nyheder. Den nervøsitet, vi så i starten af 2016, er stort set væk, mener Michael Voss.
03. marts 2017 kl. 00.00
Investorviden: De danske aktier kom godt fra start i begyndelsen af januar. Men hvordan ser det ud resten af året? Her får du et bud fra Michael Voss, som fortæller, hvordan han ser på aktiemarkedet generelt og nogle af de aktier, han ser størst potentiale i.
"Spørgsmålet er derfor, om det er på tide at være mere selektiv i sine investeringer og satse på den grundige selskabsanalyse, fremfor de brede indekser," skriver Alexandra Morris i sin Morgenkommentar.
03. marts 2017 kl. 00.00
Investorviden: KULTUR: Har du brug for friske input til dine investeringer? Finansmediet Investor giver dig hver uge inspirerende morgenkommentarer med aktuelle indspark fra finansverdenen. Denne uge kunne du blandt andet blive klogere på, om amerikanske aktier er toppet for denne gang.
Trump lovede i sin valgkamp, at nu skulle der investeres massivt i landets infrastruktur. Det er ikke noget, der står øverst på republikanernes ønskeliste, for det er jo skatteydernes penge, der skal bruges. Foto: Scanpix
03. marts 2017 kl. 00.00
Investorviden: Alle har øjnene rettet mod Donald Trump og de mange forslag, han kommer med. Men hvad vil det republikanske flertal i Kongressens to kamre være med til? Republikanerne har jo hidtil været tilhængere af frihandel, mindre stat og lavere skatter. USA-korrespondent Vivian Jordansen giver dig her overblikket.
24. februar 2017 kl. 00.00
Investorviden: Investerer du i Petrus, Latour eller Lafite Rothschild? I så fald er du ikke den eneste. Investorernes efterspørgsel efter fine vine er på det højeste niveau i mere end fem år.
24. februar 2017 kl. 00.00
Investorviden: Ti selskaber har måtte lægge kind til verbale lussinger fra den amerikanske præsident på Twitter og i tv-interviews. Alligevel er de samlet steget 15 milliarder kroner i værdi om dagen siden valget. Se, hvordan det er gået de ti forhadte selskaber her.
"For kunderne i banken er det en klar fordel at få et transparent og bedre produkt. Det får de ikke med den nuværende løsning, og det synes vi er ærgerligt," siger Dansk Aktionærforenings direktør, Leonhardt Pihl.
17. februar 2017 kl. 15.10
Investorviden: Har du en porteføljeplejeordning? I så fald er 1. juli en vigtig dato for dig. Her træder det nye forbud mod provisionsbetaling nemlig i kraft, og det kan betyde, at banken ændrer de gebyrer, du skal betale. Den endelige tolkning af reglerne lader fortsat vente på sig, og nu mudrer flere banker billedet ved at lancere nye produkter, der skal erstatte de tidligere porteføljeplejeprodukter.
Lars Kroijers mest viste YouTube-video ”How to invest if you can’t beat the markets” er blevet vist næsten 20.000 gange.
17. februar 2017 kl. 14.59
Investorviden: Tidligere hedgefond-manager og forfatter Lars Kroijer deler ud af sin viden på YouTube. Denne uge kan du blive klogere på, hvilken indflydelse Trump har på aktiemarkedet – og om du bør tage højde for det i dine investeringer.
Hos OW Bunker forsvandt finansdirektøren pludseligt. Folk skifter job – det er naturligt – men hvis det ledsages af en ’utydelig mumlen’, så er det værd at bide mærke i.
10. februar 2017 kl. 00.00
Investorviden: En investering, der går konkurs, er meget dyr for dit afkast. Læs med, når Per Juul gennemgår, hvad du kan holde øje med for at undgå, at det sker for dig.
10. februar 2017 kl. 00.00
Investorviden: ”Hold din økonomi i topform” - dét lover ugens indlæg på økonomisk rådgiver Kim Valentins blog ”FinansNyt”. Indlægget giver dig en privatøkonomisk opgavekalender for 2017, der viser, hvordan du hver måned året rundt kan justere økonomien og få mere ud af dine penge.
10. februar 2017 kl. 00.00
Investorviden: Erhvervsministeriets nye prisportal, Tjek Boliglån, er blevet kritiseret for at være fyldt med fejl. ”Der er tale om mikroskopiske fejl,” forsvarede erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) på et åbent samråd i denne uge.
03. februar 2017 kl. 00.00
Investorviden: HBO havde i denne uge premiere på dokumentaren ”Becoming Warren Buffett”. Dokumentaren zoomer helt tæt på mennesket Warren Buffett og giver dig eksklusive interviews med venner og familie og indblik i den legendariske investors hverdag.
02. februar 2017 kl. 16.15
Investorviden: Aktiemarkedet afslører tydeligt, at investorerne ryster i bukserne over Frankrigs præsidentvalg i april. Lige nu er prisen på april-futures på det europæiske frygt-indeks "Euro Stoxx 50 Votality", der kan fungere som forsikring mod europæisk aktieuro, bemærkelsesværdigt høj.
Henrik Drusebjerg om CoCo-obligationer: "Reelt er det et produkt, der kræver dobbelt analyse. Man skal både analysere rentemarkedet og aktiemarkedet, før man investerer.”
02. februar 2017 kl. 12.44
Investorviden: Nogle banker er begyndt at tilbyde kunder at købe såkaldte CoCo-obligationer. Hvis du får tilbuddet, så tøv en kende, for CoCo-obligationer er et komplekst investeringsprodukt med høj risiko. Her guider Henrik Drusebjerg og Leonhardt Pihl dig igennem det ildrøde produkt.
27. januar 2017 kl. 14.27
Investorviden: Tror du, at professionelle forvaltere og analytikere aldrig begår fejl? Så tro om igen. Læs med, når Per Juul gennemgår de 7 mest typiske fejl, der koster på afkastet.
27. januar 2017 kl. 10.16
Investorviden: I sidste del af 2016 fik Den Internationale Portefølje medvind fra USA. Tre af porteføljens amerikanere steg mellem 27 og 38 procent på tre måneder! Ved årsskiftet vinker Per Juul farvel til en amerikansk it-aktie for at gøre plads til to nye håb: Norsk it og svensk gambling. Se hvilke selskaber her.
27. januar 2017 kl. 00.00
Investorviden: Har du overvejet at investere på en af de nye platforme Better Rates eller Lendino, hvor private kan udlåne til private eller til virksomheder? Forbrugerrådet råber nu vagt i gevær.
Foto: Gyldendal
27. januar 2017 kl. 00.00
Investorviden: KULTUR: Erhvervskommentator Jens Chr. Hansen tager børsens tunge drenge under luppen på sin blog ”Børsen & Bosserne”. Denne uge er spotlyset vendt mod Novo-gruppen.
21. januar 2017 kl. 06.06
Investorviden: Den kommende uge kommer der en bølge regnskaber - specielt fra den amerikanske scene. Det kan give interessante meldinger for danske selskaber, hvor Genmab-investorerne kan have et vågent øje rettet mod samarbejdspartneren Johnson & Johnson, mens FLSmidth-aktionærer får nyt fra sektoren med præsentation fra Caterpillar. TDC-investorerne kigger med garanti mod den anden side af Øresund, fordi opkøbsspekulationerne er blusset op igen, og den eventuelle køber, Telia, kommer med regnskab.
Foto: Scanpix
20. januar 2017 kl. 12.57
Investorviden: To bankøkonomer ser en global økonomi, der vokser langsomt i 2017. ”Ikke sprudlende” og ”Ikke fantastisk, men dog fremad” kalder de den globale vækst i året, der banker på. Hvorefter de opremser en lang række usikkerhedsmomenter, der indikerer, at året 2017 for private investorer godt kan ende med at blive lige så uroligt som 2015 og 2016.
13. januar 2017 kl. 13.31
Investorviden: KULTUR | Fra denne uge kan du lytte til podcasten "Penge med Per". Her inviterer investeringsøkonom Per Hansen spændende gæster i studiet, så du kan få et indblik i, hvad der sker på finansmarkederne lige nu.
13. januar 2017 kl. 00.00
Investorviden: POLITIK | Både Novo Nordisk, Lundbeck og Genmab raslede ned, efter at Donald Trump på et pressemøde i denne uge langede ud efter medicinalindustrien og varslede, at han ville presse medicinpriserne ned.
Foto: Scanpix
06. januar 2017 kl. 16.46
Investorviden: Den kommende præsidents udtalelser på Twitter har flere gange fået aktiekurser til at styrtdykke. Nu kan du bruge app’en Trigger til at blive advaret, hvis han nævner firmaer, du har aktier i.
06. januar 2017 kl. 15.41
Investorviden: KULTUR: Freakonomics er en underholdende bestseller, der har sat sig for at udfordre de gængse forklaringer på en række dagligdags fænomener. Er det farligere at flyve end at køre bil? Hvad er farligst - våben eller swimmingpools? Hvor meget betyder opdragelse egentlig for, om børn klarer sig godt i skolen? Svarene er ofte overraskende.
23. december 2016 kl. 12.55
Investorviden: De fonde, der nu skal dyste, er valgt ud fra de historiske resultater. Og det er vores målsætning, at det er de samme fonde, der skal dyste år efter år.
23. december 2016 kl. 10.10
Investorviden: Otte ud af femten blandt de mest læste artikler på hjemmesiden i 2016 var analyser. Det er populært stof. Her har vi samlet de ti mest læste analyser i løbet af året. Fik du læst dem alle?
22. december 2016 kl. 21.16
Investorviden: Hvilke aktier vil klare sig bedst i 2017? Skal vinderne findes blandt dem, som klarede sig godt i 2016? Eller måske blandt nogle af dem, der klarede sig dårligst? Eller skal vi kigge helt andre steder hen? Her får du Helge Larsens og Michael Friis Jørgensens bud på vindere i 2017.
22. december 2016 kl. 14.59
Investorviden: Den nye duel mellem aktivt forvaltede og passivt forvaltede investeringsfonde begynder 1. januar 2017, og du vil kunne følge udviklingen, når vi opdaterer udviklingen hvert kvartal.
16. december 2016 kl. 16.44
Investorviden: Hvis du synes, det kan være svært at følge med, når økonomerne udtaler sig, så er der hjælp at hente i "Economics: The User's Guide". Men der er også nyttig viden for mere øvede. Selv økonomer burde have glæde af at læse bogen, selvom de bør forberede sig på at blive trådt over tæerne undervejs.
"Egentlig vil vi gerne finde en fælles løsning sammen med vores konkurrenter Eli Lilly og Sanofi, men det bliver nok svært, for så risikerer vi jo at blive anklaget for at lave prisaftaler. Men så gør vi det selv," siger Lars Rebien. Foto: Novo Nordisk
10. december 2016 kl. 09.59
Investorviden: Under den amerikanske valgkamp blev Novo Nordisk kritiseret for at have skruet priserne på insulin alt for højt op. Den skarpeste kritik kom fra demokraten Bernie Sanders. Og han havde ret, men tog også fejl, fortæller Lars Rebien i dette interview, hvor han forsikrer, at Novo Nordisk nok skal løse problemerne i USA – alene eller sammen med andre.
09. december 2016 kl. 16.24
Investorviden: Højesteret har slået fast, at Neurosearch var skyldige i kursmanipulation, da selskabet i 2010 kom med urigtige oplysninger om et lægemiddel mod Huntingtons sygdom. Investorer, der på grund af lovovertrædelsen har tabt penge på aktien, har derfor retten på sin side, hvis de vil føre sag mod selskabet.
Omsætningen på Nasdaq Copenhagen er mere end fordoblet på fem år. Det er en af grundene til, at Nasdaq nu har valgt at udvide C20-indekset. Foto: Colourbox
09. december 2016 kl. 15.55
Investorviden: Fra den 19. december kommer der et nyt eliteindeks for danske aktier – C25. Om et år skal det erstatte C20.
Sverige har en anderledes aktiekultur end Danmark med langt flere aktive investorer. Måske er den specielle 'aktiesparkonto' en del af forklaringen. Foto: Colourbox
09. december 2016 kl. 15.02
Investorviden: Danske politikere er begyndt at kigge over Øresund, når de skal finde en bedre måde at beskatte danske investorers opsparing. Og det er der god grund til. For den svenske ’investeringsparkonto’ gør livet meget lettere for den private investor.
09. december 2016 kl. 14.55
Investorviden: Brian Mikkelsen starter i sin nye rolle som Erhvervsvækstminister med tidlige julegaver til investorerne. Han vil nemlig indføre en flad aktieskat på 27 procent og vil desuden undersøge, om danskerne i fremtiden skal have en investeringsopsparingskonto efter svensk forbillede.
Carsten Dehn (tv) og Ulrik Ellesgaard (th), begge portefølgemanagere i Lannebo Fonder Europe Small Cap. Foto: Lannebo Fonder
18. november 2016 kl. 16.22
Investorviden: FEM-STJERNEDE INVESTORER: Makkerparret Carsten Dehn og Ulrik Ellesgaard er specialister i at finde og tjene penge på små europæiske aktier. De har opstillet et sæt regler, der skal mindske den indbyggede risiko, der er ved at investere i small cap-selskaber. Her fortæller de, hvordan de arbejder.
Hvordan gik det med Genmab? Og GomSpace? Og hvor mange gættede mon, hvem der løb med sejren ved det amerikanske præsidentvalg?
18. november 2016 kl. 11.31
Investorviden: Se her, hvor dygtig du har været til at forudse udviklingen i andet halvår 2016.
Den republikanske præsidentkandidat plejer at kunne regne med rygdækning fra Wall Street. Men Donald Trumps uforudsigelighed og intentioner om at aflyse frihandelsaftaler har fået børsmæglerne til at skifte side. Foto: Wikimedia. Grafik: Per Henrik Skou
04. november 2016 kl. 16.47
Investorviden: Wall Street ser stigende aktiekurser og hepper på Hillary Clinton, men det kan vende brat. For hvis Donald Trump vinder det amerikanske præsidentvalg, er det for Wall Street lig kaos og usikkerhed.
21. oktober 2016 kl. 15.31
Investorviden: Tidligere på året var der stor uro på aktiemarkederne, fordi investorerne frygtede flere ting. Her i Aktionæren har vi tidligere taget fat om emnerne den lave oliepris, den lave rente i Europa og den stigende rente i USA. I denne sidste artikel i serien ser vi på, om aktiemarkederne kan påvirkes negativt af det høje antal flygtninge, der de senere år er kommet til Europa.
Foretager du en investering uden at vide, hvor stor risiko du bør tage, kan det gå grueligt galt. Du kan risikere at tabe store dele af din formue og ligge søvnløs hver nat. Derfor er det vigtigt, at du spørger dig selv: Hvor stor en risiko kan jeg tåle at løbe? Foto: craftvision/iStockphoto
21. oktober 2016 kl. 10.52
Investorviden: Har den seneste tids uro på aktiemarkedet generet dig mere, end du forventede? Og hvad nu hvis der kommer mere af samme slags? Hvordan vil du tackle det? Børsuroen kunne være anledningen til at overveje din risikoprofil - både hvad angår din økonomi og din psykologi.
Henrik Drusebjerg har et klart bud på, hvorfor investorerne reagerer så nervøst i år. Men at vi skulle være på vej mod en global recession, finder han mildt sagt overdrevet. For grundlæggende går udviklingen den rigtige vej, siger han. Foto Carnegie
13. oktober 2016 kl. 17.07
Investorviden: 2016 startede med en kraftig nedtur på alle aktiemarkeder, fordi investorerne var nervøse. Markederne rettede sig. Men er der stadig grund til frygt? Her giver Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie sit bud på, hvordan situationen er på de finansielle markeder, og hvilke problemer der stadig kan skabe uro.
07. oktober 2016 kl. 14.42
Investorviden: Kriser, katastrofer og ulykker er godt nyhedsstof - især når det handler om økonomi. Selv den mindste usikkerhed i markedet kan tolkes som bevis for, at dommedag er nært forestående. Men hvornår skal du lukke ørerne - og hvornår kan der være noget om snakken? Vi har valgt fire bøger, der kan gøre dig bedre til at forstå, hvordan økonomiske kriser opstår.
Siden sidste status ved halvåret er Per Juuls internationale portefølje steget 4,7 procent, mens aktiemarkedet på verdensplan er steget 4,0 procent. Siden årsskiftet er porteføljen steget 1,6 procent mens verdensmarkedet er steget 2,0 procent. Foto: Dansk Aktionærforening
07. oktober 2016 kl. 12.52
Investorviden: Afkastet i den internationale portefølje har været fint i den seneste periode, og aktiemarkedets humør lader til at være i bedring, skriver Per Juul. Han tager en bank og et raffinaderi med i porteføljen.
De finansielle forhold kan aflæses i regnskabet. Men hvordan vurderer du en ledelse på en fornuftig måde?
30. september 2016 kl. 09.46
Investorviden: Ledelsen kan have stor betydelse for en virksomheds værdi og investeringspotentiale. Men det kan være svært at bedømme, om ledelsen gør sit arbejde godt nok. Dave Ulrichs nye bog kommer til undsætning med en objektiv model at vurdere ledelser ud fra.
29. september 2016 kl. 15.59
Investorviden: Selv skatteminister Karsten Lauritzen indrømmer, at det danske skattesystem er "ret komplekst". Et nyt skattelovråd skal undersøge, om de nuværende skatteregler kan forenkles.
Et talstærkt publikum var mødt op for at høre Skatteminister Karsten Lauritzen på InvestorDagen den 20. september i København.
23. september 2016 kl. 17.48
Investorviden: I spørgetiden efter sit oplæg på InvestorDagen i København sagde skatteminister Karsten Lauritzen, at han arbejder på flere ændringer af de danske regler for beskatning af aktier.
21. september 2016 kl. 13.06
Investorviden: Nets er netop gået på børsen. P1 Business har i udsendelsen "Fremtidens penge" fokus på, hvordan vilkårene for betaling kan komme til at se ud i fremtiden.
16. september 2016 kl. 17.38
Investorviden: Skatteminister Karsten Lauritzen kommer til InvestorDagen i København på tirsdag. Her er tre gode spørgsmål du kan stille ham, inden forhandlingerne på Christiansborg starter.
Leonhardt Pihl har overtaget rorpinden efter Jens Møller Nielsen. Han har store ambitioner for Dansk Aktionærforenings fremtid.
09. september 2016 kl. 12.05
Investorviden: Den 1. september fik Dansk Aktionær­forening ny direktør – Leonhardt Pihl. Her fortæller han, hvor han gerne vil trække foreningen­­­­ hen, hvilke opgaver han vil prioritere … og lidt om, hvordan han selv investerer.
02. september 2016 kl. 14.07
Investorviden: Når du investerer, er det vigtigt at have et solidt fundament at træffe beslutninger ud fra. Du skal have kriterier for, hvad du vil købe og hvornår du skal sælge. Du skal have det største afkast, men du skal også kunne sove om natten. Vi har udvalgt fire bøger, der hjælper dig med at skabe eller skærpe din investeringsstrategi.
02. september 2016 kl. 12.33
Investorviden: Ved du, hvor risikable dine aktier er i forhold til aktiemarkedet generelt? Ved at fokusere på dine aktiers beta-værdi, kan du reducere og styre din risiko … og samtidig bevidst bruge metoder, der kan forbedre dit afkast.
Der er mange ting at holde styr på, når du investerer. Noget af det vigtigste er, at du skal sammensætte din portefølje optimalt. Ellers risikerer du at få dårlige afkast eller udsætte dig for unødigt høje risici. Foto: Colourbox
02. september 2016 kl. 10.55
Investorviden: Spred dine investeringer. Undgå dumme mentale fejl. Husk at re-balancere ... Per Juul har samlet en række store og små tips til, hvordan du styrer din aktieportefølje.
Regeringens udspil "Et stærkere Danmark" lægger blandt op til en sænkning af skatten på aktieindkomst og mulighed for at trække investeringer i mindre virksomheder fra i skat.
01. september 2016 kl. 16.09
Investorviden: Den nye direktør for Dansk Aktionærforening, Leonhardt Pihl, er grundlæggende positiv overfor den plan, som regeringen fremlagde i tirsdags. Men han ser også ærgerlige mangler - og lavthængende frugter, der ikke bliver plukket.
30. august 2016 kl. 16.26
Investorviden: Regeringen fremlagde i dag flere forslag, der vil sænke skatten på det, du tjener på dine aktier, og som vil gøre det nemmere for flere at investere og spare op.
26. august 2016 kl. 15.42
Investorviden: Leder du efter et fornuftigt sted at placere din opsparing? På InvestorDagen i København kan du møde selskaber indenfor vidt forskellige dele af finansverdenen.
Foto: Alex Proimos (udgivet under Creative Commons-licens BY 2.0)
26. august 2016 kl. 14.12
Investorviden: Når det bliver Japans tur til at være vært for OL i 2020, bliver medaljerne rent genbrug. Metallerne til medaljerne skal komme fra folks gamle telefoner, computere og andet elektronik. Men hvor meget elektronikaffald får de brug for?
26. august 2016 kl. 09.29
Investorviden: Diskriminationen af udenlandske investorer er en ulempe for danske forbrugere. Der er nemlig udpræget skævhed i beskatningen af danske investeringsfonde og udenlandske. Sådan lyder det i dag fredag fra Dansk Aktionærforening, Investeringsfondsbranchen, Nasdaq, Saxo Bank og BlackRock Nordics i Børsens kronik. Læs, hvordan de mener, at problemerne skal løses.
19. august 2016 kl. 12.05
Investorviden: Dansk økonomi står stille, og det bliver sværere at tiltrække investeringer. Aktieskatten skal derfor have et markant nøk nedad for at sikre vækst i fremtiden. Sådan lyder argumentet fra brancheorganisationen DVCA op til efterårets politiske forhandlinger om en skattereform.
Det er en realitet: Mols-Linien slettes fra handel på Københavns Fondsbørs. Aktien handles dog videre, omend på en mindre likvid markedsplads. Foto: Mols-Linien
19. august 2016 kl. 09.58
Investorviden: Efter en langtrukken proces har Mols-Linien fået Erhversankenævnets velsignelse til at afnotere aktien. Sidste handelsdag bliver den 11. oktober. Småaktionærer har dog sørget for, at aktien fortsat kan handles på en mindre markedsplads for unoterede aktier, OTC.
Med Pokémon Go må du ud og motionere for at fange dine Pokémons. Og du må betale kassen, hvis du skal have en reel chance for at fange de allersjældneste Pokémons. Foto: Luca Mascaro (Creative Commons BY-SA 2.0)
18. august 2016 kl. 16.42
Investorviden: Spillet Pokémon Go har taget verden med storm siden lanceringen i juli. Det er gratis at hente spillet ned på sin telefon, og det koster ikke noget at spille det. Men selskaberne bag tjener alligevel masser af penge. Hvordan hænger det sammen?
Warren Buffet blander sig normalt udenom politiske diskussioner. Men udsigten til Donald Trump som mulig præsident har fået ham op af kontorstolen.
12. august 2016 kl. 14.54
Investorviden: Warren Buffett har kastet sig helhjertet ind i den amerikanske valgkamp. Han går direkte til angreb på Donald Trump.
Motivet på de tre medaljer ved OL i Rio viser det panathenæiske stadium, hvis historie kan spores tilbage til det fjerde århundrede før Kristus, og den oldgræske sejsgudinde Nike. Foto: www.brasil2016.gov
12. august 2016 kl. 14.32
Investorviden: Der står i alt 2102 medaljer på spil ved OL i Rio. 310 styk er uddelt i skrivende stund, hvoraf Danmark har sikret sig to sølvmedaljer og en enkelt bronzemedalje. Men hvad er sådan nogle medaljer egentlig værd?
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. Kilde: altinget.dk. Fotograf: Steen Brogaard
05. august 2016 kl. 11.39
Investorviden: Dansk Aktionærforening inviterer til foredrag med Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, der blandt andet vil fortælle om ministeriets arbejde med PSO-afgiften.
01. august 2016 kl. 10.41
Investorviden: En af måderne at vurdere aktiemarkedets stemning på er at se på antallet af aktier i OMXC20-indekset, der befinder sig over deres respektive 200 dages glidende gennemsnit. Det såkaldte Hausse-indeks er udtryk for investorernes optimisme og kan bruges til at identificere vendepunkter i markedet.
12. juli 2016 kl. 11.32
Investorviden: Med udgangspunkt i datagrundlaget for kåring af Årets investeringsfonde 2016 viser vi dig her, hvordan du finder frem til de bedste investeringsfonde til dit formål.
 I slutningen af april udfordrede Nasdaq Copenhagen fem folketingspolitikere til en kappestrid om aktieinvesteringer. Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, løb med sejren.
01. juli 2016 kl. 16.12
Investorviden: Sådan lød det fra Enhedslistens Pelle Dragsted, da han på Folkemødet blev udpeget som vinder i Nasdaq Copenhagens aktiespil foran fire andre politikere.
01. juli 2016 kl. 12.45
Investorviden: DEN INTERNATIONALE MODELPORTEFØLJE: Brexit er overstået med moderate kursmæssige konsekvenser og Per Juul supplerer porteføljen med Disney samt en arbitrageinvestering.
30. juni 2016 kl. 19.41
Investorviden: Foreningens sekretariat holder lukket i juli. Her fortæller fire ansatte, hvad de skal læse i sommerferien, og de kommer med bud på, hvad du kan bruge tiden på, hvis du skulle komme til at kede dig.
28. juni 2016 kl. 13.23
Investorviden: En gang om året kårer Dansk Aktionærforenings medlemmer Årets Bank/Børsmægler. Respondenterne bliver bedt om at svare på tilfredsheden med deres hyppigst anvendte bank/børsmægler.
24. juni 2016 kl. 17.48
Investorviden: Resultatet af den britiske folkeafstemning har rystet aktiebørserne i hele Europa. Hvad gør man i sådan en situation? Det har vi bedt Kurt Kara, aktiechef for valueaktier i Maj Invest om et bud på.
23. juni 2016 kl. 16.12
Investorviden: JP/Politikens Hus har startet et nyt netmedie med artikler, der henvender sig til private investorer. Mediet, Investor, er annoncefinansieret og derfor gratis for brugerne.
23. juni 2016 kl. 16.00
Investorviden: På Folkemødet på Bornholm satte Dansk Erhverv fokus på den danske aktiekultur og det lave antal børsnoteringer. I en paneldebat gav fem debattører deres bud på, hvordan aktiekulturen kan forbedres. Fra Dansk Aktionærforening deltog formanden Niels Mengel. Se debatten - og panelets åbning af Fondsbørsen - her.
23. juni 2016 kl. 00.00
21. juni 2016 kl. 11.12
Investorviden: I hvert nummer af Aktionæren bringer vi en stor sektoranalyse og tre-fire mindre analyser af aktier eller investeringsfonde. Disse analyser kan normalt kun læses af medlemmerne af Dansk Aktionærforening. Men vi vil gerne vise dig kvaliteten af vores analyser. Derfor kan du nu se, læse og downloade tre eksempler på, hvad vi kan.
16. juni 2016 kl. 22.53
Investorviden: Bornholm summer for tiden af engagerede debatter og lærerige oplæg. Dansk Aktionærforening er med ved tre arrangementer de næste dage.
Bevægelsen Kvindeøkonomien ses her under et møde på Christiansborg. Lørdag den 18. juni kan du møde dem på Folkemødet, hvor de inviterer til debat om kvinders pension.
16. juni 2016 kl. 21.34
Investorviden: Hvordan bliver dit liv, når du går på pension? Er der penge nok til en lækker lejlighed eller kun til en lille etværelses? Bliver der mon råd til at rejse verden rundt, eller må du nøjes med en tur i parken? Kvindeøkonomien inviterer til debat om kvinder og pension.
Betaler du for meget, når du handler værdipapirer? Giv din bank et grundigt tjek på de seks parametre i artiklen - og se, hvad du kan gøre for at spare penge.
16. juni 2016 kl. 17.55
Investorviden: Som investor kan der være mange penge at spare, hvis du reducerer dine omkostninger. Her gennemgår vi de vigtigste poster, du bør holde øje med.
14. juni 2016 kl. 15.39
Investorviden: Se her, hvor dygtig du har været til at forudse udviklingen i første halvår 2016.
10. juni 2016 kl. 17.23
Investorviden: Den danske stat bliver den helt store vinder efter børsnoteringen af Dong Energy. Staten beholder halvdelen af aktierne, der ved noteringen havde markedsværdi på 98,2 milliarder. Men det skæppede også ganske godt i statskassen, da staten samtidig solgte ud af sine Dong-aktier.
10. juni 2016 kl. 15.32
Investorviden: Hvad ville du give for at få en snak med Warren Buffett? Lige nu kan du byde ind på en middag med oraklet fra Omaha. Men du skal have den store tegnebog op af lommen.
03. juni 2016 kl. 15.24
Investorviden: Lad være med at kigge på de britiske meningsmålinger. De er alt for upræcise. Kig i stedet på, hvad bettingbureauerne siger om sandsynligheden for et ja eller et nej til at blive i EU. Så klart lød opfordringen fra Henrik Drusebjerg, Carnegie Investment Bank, på InvestorDagen i København. Men hvad siger bettingbureauerne? Det kan du se her.
03. juni 2016 kl. 12.00
Investorviden: Hvilke tanker ligger bag noteringen af Lauritz.com? Hvad skal pengene gå til? Og hvad betyder det, at bestyrelsens formand og den administrerende direktør er gift med hinanden? Hør programmet på P1 Business og bliv klogere.
27. maj 2016 kl. 16.50
Investorviden: Når du får udbytter fra udenlandske aktier, betaler du automatisk skat i det land, aktien er børsnoteret i. Er der trukket mere end 15 procent, kan du søge om at få overskydende skat tilbage. Proceduren er ret bureaukratisk, men her gennemgår vi, hvordan du skal gøre.
Illustration: CanStockPhoto/Per Henrik Schou
27. maj 2016 kl. 15.23
Investorviden: Enhedslisten, Alternativet og SF har fremsat et forslag om, at formidlingsprovision helt skal forbydes. Men et stort flertal i Folketinget vil kun indføre et delvist forbud.
24. maj 2016 kl. 17.05
Investorviden: De fleste investorer jagter den næste højdespringer på børsen. Men det er meget svært på forhånd at spotte vinderen inden for en ny teknologi eller i en fremadstormende branche. Dermed kan du nemt komme til at tabe mange penge i jagten på den gyldne vinder.
23. maj 2016 kl. 14.19
Investorviden: Skiftende meldinger fra den amerikanske centralbank har givet uro på aktiemarkederne. Men hvad sker der egentlig, når USA hæver renten? Og hvordan påvirker det aktiemarkederne?
20. maj 2016 kl. 17.39
Investorviden: Formanden for Dansk Aktionærforening, Niels Mengel, er oppe i det røde felt over en regel, der rammer folk, der har investeret deres pensionspenge i et selskab, som senere afnoteres. Finanstilsynet kigger på, om reglen kan laves om.
20. maj 2016 kl. 16.13
Investorviden: TV2 har startet en ny erhvervskanal, der kun kan ses på internettet via computer eller på mobiltelefonen.
20. maj 2016 kl. 15.23
Investorviden: NY SERIE: FEM-STJERNEDE INVESTORER. Carsten Jantzen Leth fra Nordea Invest Danske aktier har en meget ambitiøs målsætning: Han skal slå det danske aktieindeks med ti procent hvert år. Her får du et indblik i, hvordan han gør. 
20. maj 2016 kl. 14.12
Investorviden: Lauritz.com går efter planen på First North i Stockholm senest 1. juli. Virksomheden sigter efter en pris på omkring 650 millioner.
20. maj 2016 kl. 13.41
Investorviden: NY SERIE: FEM-STJERNEDE INVESTORER. Michael Voss handler kun med danske aktier. Og han gør det så godt, at han vinder den ene pris efter den anden. Men hvad er det, han kan? Og hvordan finder han morgendagens vindere? Vi har besøgt ham på kontoret i Trørød.
17. maj 2016 kl. 16.51
Investorviden: Se data for alle deltagere i konkurrencen om at blive Årets investeringsfond 2016
17. maj 2016 kl. 15.10
Investorviden: Igen i år er der stor forskel på afkastene, når vi sammenligner de bedste med de dårligste fonde. Se, hvad du skal vælge.
17. maj 2016 kl. 10.25
Investorviden: Læs hvordan Dansk Aktionærforening kårer årets bedste investeringsfonde
13. maj 2016 kl. 15.54
Investorviden: Det nordjyske small cap-selskab GomSpace er på vej på børsen i Stockholm. Du kan møde ledelsen, og du kan deltage i børsintroduktionen frem til den 1. juni.
13. maj 2016 kl. 13.31
Investorviden: I 2010 stoppede festen brat for Færøernes største bank, og Finansiel Stabilitet måtte komme til undsætning. Se historien om Eik Bank, der gik fra fremadstormende succes til ruin på få år.
13. maj 2016 kl. 11.49
Investorviden: Ventetiden er slut: Dong offentliggjorde 12. maj en hensigtserklæring om at blive børsnoteret hurtigst muligt. Mindst 15 procent af aktierne sælges, og regeringen beholder kontrollen. Men er timingen rigtig?
11. maj 2016 kl. 10.30
06. maj 2016 kl. 18.52
Investorviden: Fem danske politikere dyster den næste tid i fondsbørsens aktiespil, der skal sætte fokus på dansk aktiekultur. Hvem tror du klarer sig bedst?
06. maj 2016 kl. 17.04
Investorviden: Danske virksomheder foretrækker i stigende grad at blive børsnoteret i Sverige fremfor i Danmark. Sidste år blev der foretaget 81 børsnoteringer af danske virksomheder i Sverige, mens kun fire virksomheder blev noteret i Danmark. Hvad betyder udviklingen - og kan den vendes?
06. maj 2016 kl. 15.36
Investorviden: De danske banker har det generelt bedre, men analysefirmaet Bankresearchs gennemgang af 2015-regnskaberne viser, at fem banker udviser klare krisetegn. Se om din bank er i fare.
29. april 2016 kl. 12.37
Investorviden: Det blev Jakob Skouboe – redaktør på Finanswatch, der løb med erhvervsjournalistprisen for sin dækning af OW Bunker- sagen.
28. april 2016 kl. 16.45
Investorviden: DEN INTERNATIONALE MODELPORTEFØLJE: Per Juuls portefølje har givet positivt afkast, mens markedet er faldet. Fire aktier ryger ud, mens tre nye kommer til for at forøge kvaliteten af porteføljen.
21. april 2016 kl. 13.31
Investorviden: KULTUR: Tirsdag i denne uge var den tidligere bankdirektør i Roskilde Bank i Østre Landsret i en milliard-erstatningssag. DR har lavet en webdok om tiden op til Roskilde Banks krak.
20. april 2016 kl. 16.21
Investorviden: Nordea mangler et moralsk kompas. Så kras lød kritikken fra kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) i et læserbrev i Børsen i tirsdags. Ministeren gav tre eksempler til at underbygge sin pointe. Nordea har svaret på kritikken.
15. april 2016 kl. 13.51
Investorviden: Unge Aktionærer Fyn inviterede til liveudsendelse af Millionærklubben på Radio24syv. Lyt med her, når eksperterne diskuterer den økonomiske verdenssituation og veloplagte svarer på publikums spørgsmål.
15. april 2016 kl. 13.46
Investorviden: Erhvervsankenævnet har netop afgjort, at Mols-Liniens minoritetsaktionærer har partsstatus. Dermed er Mols-Liniens småaktionærer klageberettigede. En sejr, mener aktionærernes talsmand.
14. april 2016 kl. 13.41
Investorviden: Gik du glip af InvestorDagen, eller vil du bare have genopfrisket et par tips? Se videoerne her.
Uffe Elbæk er partileder i Alternativet.
09. april 2016 kl. 12.06
Investorviden: Flere pensionsmidler skal frigøres, og det skal være lettere for enkeltmandsvirksomheder at investere i aktier. Det fremgår af den nye iværksætterpakke fra Alternativet.
Peter Nyholm (tv.) er chefredaktør og medstifter. Han har blandt andet været finansredaktør på Berlingske i fire år. Morten Johnsen (th.) er administrerende direktør og har været virksomhedsredaktør på Jyllands-Posten/Finans
09. april 2016 kl. 11.21
Investorviden: Det nye magasin InsideBusiness er på trapperne. Det skal være en moderne digital weekendavis for erhvervslivet fortæller kræfterne bag magasinet.
01. april 2016 kl. 10.25
Investorviden: Er certifikater og ETN’er et godt nyt investeringsprodukt, eller er det noget, du skal gå i en stor bue udenom? Det diskuterer tilhængere og modstandere i en spændende paneldebat på InvestorDagen i København.
31. marts 2016 kl. 14.45
Investorviden: Nu har du en enestående mulighed for at være med, når Millionærklubben sender live fra Odense den 15. april. Millionærklubben er kendt fra Radio 24/7, hvor de sender live 9.05 -10.00 alle hverdage og går bag om aktiemarkedernes udsving, krumspring og nye tendenser.
31. marts 2016 kl. 09.41
Investorviden: Står det til erhvervs- og vækstministeren, vil det fra 1. januar 2017 være forbudt for blandt andet banker at indkradse provision, hvis disse er en del af en porteføljeplejeordning.
30. marts 2016 kl. 14.58
Investorviden: Nu er det snart tid til InvestorDagen i København. Og har du lyst til at glæde en ven eller to, kan du som medlem af Dansk Aktionærforening invitere dem med ganske gratis.
23. marts 2016 kl. 11.15
Investorviden: I går rystede terroranslaget i den belgiske hovedstad hele verden – og i dag spreder rystelserne sig til aktiemarkederne i Asien.
Fingerprint Cards laver blandt andet digitale one touch-løsninger til smartphones.
23. marts 2016 kl. 00.00
Investorviden: Aktiekursen er steget helt ekstremt på Fingerprint Cards og Precise Biometrics. Det har givet aktionærerne imponerende afkast. Men hvorfor er aktierne steget så voldsomt? Hør Thomas Marschall, tidligere topchef i Precise Biometrics, fortælle historien om de to selskaber.
21. marts 2016 kl. 09.15
Investorviden: Der er masser af spænding og dramatik, når det Kgl. Teater slår dørene op til en forestilling om en af Danmarks største svindelsager. 
19. marts 2016 kl. 12.08
Investorviden: Ny bog om ledelse tegner et billede af et fundamentalt skifte i vores samfund ved hjælp af blandt andet hjerneforskning og preussisk krigskunst.
18. marts 2016 kl. 00.00
Investorviden: Det nye nummer af Aktionæren indeholder ekstra mange analyser. Du får to sektoranalyser og meget andet godt. Temaet er olie, den lave oliepris, og hvad det betyder for aktiemarkedet. Vil du læse magasinet allerede nu?
15. marts 2016 kl. 09.09
Investorviden: I kølvandet på afnoteringen af Mols-Linien beder Folketingets erhvervsudvalg nu erhvervs-og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) undersøge, om lovgivningen yder tilstrækkelig beskyttelse til mindretalsaktionærerne.
Småaktionærerne i Mols-Linien mener, at Nasdaq Copenhagen har udvandet reglerne for afnotering i sagen om Mols-Linien.
11. marts 2016 kl. 12.20
Investorviden: Foreningen Mols-Liniens Småaktionærer har mandag sendt en klage afsted til Finanstilsynet, hvori de kritiserer Nasdaq Copenhagen for at udvande afnoteringsreglerne.
Foto: OW Bunker
11. marts 2016 kl. 11.52
Investorviden: Jakob Skouboe, der er forfatter til bogen "OW Bunker: Insidernes fortælling om det dramatiske kollaps", er blandt de fem nominerede til årets udgave af Erhvervsjournalistprisen.
09. marts 2016 kl. 11.56
Investorviden: Axel Steuch har for Dansk Aktionærforening udviklet et aktieanalyseprogram, som er et værktøj til aktieanalyse og brug i den løbende overvågning af din aktieportefølje. Med analyseprogrammet bliver du blandt andet i stand til at kaste lys over den historiske kursudvikling og sætte tal på dine fremtidige forventninger.
Axel Steuch har 40 års erfaring med investering, og er manden bag Dansk Aktionærforenings aktieanalyseprogram. Foto: Privatfoto
08. marts 2016 kl. 10.33
Investorviden: Er du på udkig efter et værktøj til analyse og overvågning af dine aktier? Eller kender du måske allerede Dansk Aktionærforenings aktieanalyseprogram? Så er der gode nyheder - programmet er nemlig netop blevet opdateret.
04. marts 2016 kl. 08.55
Investorviden: SimCorp gav et afkast på formidable 142 procent i 2015. Aktien faldt dog 30 procent efter nytår, men er på det seneste steget pænt igen. Er aktien attraktiv eller for dyr?
Morten Bødskov (S) er formand for Folketingets Erhvervsudvalg. Foto Folketinget
02. marts 2016 kl. 00.00
Investorviden: Politikerne vil have svar på, hvorfor Nykredit jagter ny kapital via en kommende børsnotering og de meget udskældte forhøjede bidragssatser.
Mette Rude Sundstrøm (adm. direktør) og Bengt Sundstrøm (ejer). Foto Lauritz.com
25. februar 2016 kl. 17.00
Investorviden: Det store online-auktionshus lauritz.com, der de seneste år har haft høj vækst og flere succesfulde opkøb, tager nu de første skridt i retningen af en bøsnotering.
James Green/CNNMoney
22. februar 2016 kl. 12.16
Investorviden: Den krakkede amerikanske storbank genopstår - som whiskey.
Foto: Roskilde Festival
19. februar 2016 kl. 18.03
Investorviden: Man skal kun eje ti procent rock n’ roll-aktier sagde Asger Aamund tidligere på ugen til Finans.dk. Men hvilke aktier er sådan rigtig rock n’roll? Og hvilke bands svarer dine aktier til, hvis de var en musikfestival? Godmorgen P3 giver et bud.
19. februar 2016 kl. 17.51
Investorviden: Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har genvalgt Christian Motzfeldt til direktør for den statslige investeringsfond.
12. februar 2016 kl. 12.15
Investorviden: Jan Bonde Nielsen beskrives i folkemunde som den mest kontroversielle erhvervsmand gennem fem årtier. Den nye bog Afsløret går i dybden med Bonde Nielsen og svindelsager for astronomiske beløb.
12. februar 2016 kl. 00.00
Investorviden: Nykredit proklamerede tidligere denne måned, at selskabet vil børsnoteres på grund af frygt for økonomiske tab i forbindelse med kommende EU-regulering. Men frygten er ikke begrundet, mener erhvervs- og vækstministeren.
Foto: HBO Nordic
05. februar 2016 kl. 14.57
Investorviden: KULTUR: Hvis du er til rigdom, den amerikanske drøm og Wallstreet, så er den nye TV-serie Billions måske noget for dig.
05. februar 2016 kl. 04.06
Investorviden: Så er årets første nummer af Aktionæren landet i din postkasse. Magasinet byder blandt andet på et stort tema om C20-aktier, og så spotter Thorleif Jackson indiske bankaktier under overskriften "Verdens bedste banker findes i Indien".
04. februar 2016 kl. 13.08
Investorviden: Ansatte skal kunne modtage aktier til en værdi af op til 10 procent af deres årsløn uden at blive indkomstbeskattet - det fremgår af et nyt lovforslag.
Jens Møller Nielsen, direktør for Dansk Aktionærforening. Foto: Mikael Rieck
02. februar 2016 kl. 00.00
Investorviden: Endnu et dansk selskab er på vej på børsen. Det kan være en guldrandet forretning at være med fra første dag - men også det modsatte. Direktør i Dansk Aktionærforening Jens Møller Nielsen deler sine syv tips til, hvad han kigger på, før han går med i en børsnotering.
29. januar 2016 kl. 13.31
Investorviden: Den kommende uge bliver travl på den danske scene. Investorerne kan se frem til friske regnskabstal fra hele fire C20-selskaber. Ugen byder desuden på flere udenlandske regnskaber og betydningsfulde makrotal.
29. januar 2016 kl. 11.33
Investorviden: Har de seneste års øgede krav til finanssektoren gjort, at bankerne er blevet for tilbageholdende med at låne penge ud i landområderne? Ja, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl, og flere politikere bakker ham op.
29. januar 2016 kl. 10.42
Investorviden: Investorer har en tendens til at begå de samme fejl igen og igen, mener investeringsrådgiver og forfatter Jens Balle. Men hvordan hænger det sammen?
22. januar 2016 kl. 11.19
Investorviden: Det bliver en travl uge på både den danske og udenlandske regnskabsscene. Regnskaberne fra Nordea, NNIT og Ambu vil få stor konkurrence fra Lilly Eli, Siemens, Johnson & Johnson og mange flere.
22. januar 2016 kl. 00.00
Investorviden: I år er 25-året for afsløringen af bedraget i Nordisk Fjer. I den anledning udkommer en ny - og billigere - udgave af bestselleren ”Bedraget – Sagen om Nordisk Fjer” med nye historier, der dukkede op efter bogens oprindelige udgivelse i 2013.
22. januar 2016 kl. 00.00
Investorviden: 2015 var et år med store kursudsving. Johnny Madsen fra Dansk FI giver et indblik i, hvorfor investorer bliver nødt til at tænke langsigtet, og svarer på, hvordan du investerer mest formålstjenstligt i år?
22. januar 2016 kl. 00.00
Investorviden: Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) vil over de kommende to år ruste danske virksomheder til den digitale tidsalder. Dét sker med en ny ambitiøs vækstplan – ”Danmark i Vækst”.
16. januar 2016 kl. 10.39
Investorviden: Prisen på en aktie og afkastet på kapitalen vil være misvisende, hvis selskabet bag har mange kontanter eller meget gæld. Læs her, hvordan man finder den reelle pris og det egentlige afkast.
15. januar 2016 kl. 12.40
Investorviden: Godtroende danskere tror, at de deltager en telefonundersøgelse med Financial Times – i stedet vikles de ind i et spind af svindel, som kan ende med at koste rigtig mange penge. Nu advarer Dansk Aktionærforening.
15. januar 2016 kl. 11.40
Investorviden: Både Novozymes og Tryg har haft en hård start på 2016, og investorerne vil derfor have blikket stift rettet mod ugens regnskaber fra de to selskaber. Du kan desuden se frem til flere spændende udenlandske regnskaber og vigtige makrotal.
15. januar 2016 kl. 11.16
Investorviden: Det er blevet tid til at opkræve den såkaldte PAL-skat for 2015. Så det er nu, du skal holde øje med, om din konto er gået i minus.
15. januar 2016 kl. 00.00
Investorviden: Haldor Topsøe var et af dansk erhvervslivs helt store ikoner. Men hvad ved vi egentlig om firmaet bag manden? Ny bog - baseret på fri adgang til firmaets arkiver - giver dig nu et spændende kig "bag gardinerne".
08. januar 2016 kl. 19.00
Investorviden: Den svenske Bonnier-koncern har solgt Børsen til JP/Politikens Hus – og det til en god pris, mener koncernen.
08. januar 2016 kl. 18.41
Investorviden: Efter et fald i det danske bruttonationalprodukt i tredje kvartal, mener Danske Bank, at der skal stramninger til.
08. januar 2016 kl. 17.34
Investorviden: DEN INTERNATIONALE MODELPORTEFØLJE: Per Juul smider otte aktier på porten for at gøre plads til fire spændende nyindkøb: Tre amerikanere og en taiwaner. Se dem alle her - og bliv klogere på, hvorfor analytikeren fortsat i 2016 overvægter amerikanske aktier i porteføljen.
08. januar 2016 kl. 15.57
Investorviden: DEN FUNDAMENTALE PORTEFØLJE: Thorleif Jacksons modelportefølje steg hele 44 procent i 2015 - hjulpet på vej af mange stærke vinderaktier. Årets absolutte taber blev Mærsk. Men betyder det, at aktien ryger på porten, eller gemmer der sig et oplagt køb bag faldet?
08. januar 2016 kl. 12.57
Investorviden: DEN TEKNISKE MODELPORTEFØLJE: SimCorp var porteføljens vinderaktie i 2015 med hele 132 procent stigning. Aktien ryger dog ved årsskiftet til fordel for nye aktier med større 2016-potentiale. Se her, hvilke syv aktier der klarer sig gennem nåleøjet.
08. januar 2016 kl. 12.28
Investorviden: AKTIEUDSIGTEN: Regnskabet fra Chr. Hansen bliver ugens store omdrejningspunkt, efter finanshuset UBS sænkede forventningerne til aktien i december. Vil selskabet overraske positivt?
08. januar 2016 kl. 00.00
Investorviden: ANALYSE: Analytiker Bruno Japp fra Økonomisk Ugebrev har taget et kig ind i 2016 og spottet tre danske vinderaktier med stort potentiale. Se her hvilke.
08. januar 2016 kl. 00.00
Investorviden: DEN TEKNISKE MODELPORTEFØLJE MED INVESTERINGSFORENINGER: Jesper Lund runder porteføljen af efter 11 år - med igen at overhale verdensmarkedet. Specielt tre papirer har givet baghjul. Se her hvilke, og få analytikerens bud på, hvor aktiemarkedet bevæger sig hen i 2016.
09. oktober 2015 kl. 00.00
Investorviden: MASTERCLASS: I fortsættelsen af vores tema om ETF-fonde viser vi, hvordan ETF-fonde kan anvendes til at investere i områder, der ikke fuldt dækkes af danske investeringsforeninger.
20. august 2015 kl. 09.59
P/E er det vigtigste nøgletal, når du skal vurdere, om en aktie er en god investering. Men hvornår er P/E-værdien for høj – og kan den være for lav? Illustration: Porcorex/iStockphoto.com
26. juni 2015 kl. 11.28
Investorviden: Hvis du kun skal kende ét nøgletal, skal det være P/E. Men P/E fortæller ikke hele sandheden, og der er mange faldgruber. Vi fortæller her, hvordan du bruger P/E rigtigt.
26. april 2010 kl. 11.07

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  9.-12. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: