13. december 2019 kl. 11.58
Dårlig governance hos Harboes Bryggeri
Economist og Financial Times bragte tidligere i 2019 artikler om, hvordan selskaber kontrolleret af grundlæggere og ejerfamilier generelt set giver bedre afkast end mere institutionelt styrede selskaber. Hovedingrediensen i den bedre performance er bedre kapitaldisciplin og en performancedrevet kultur. Men ingen regel uden undtagelse.
Af Ole Søeberg, formand for Dansk Aktionærforening

Desværre gælder dette fænomen ikke ledelsen og hovedejeren i Harboes Bryggeri. Tidligere i 2019 meddelte Harboe ellers, at større aktieposter skiftede hænder indenfor familien, og at selskabets mangeårige direktør havde givet stafetten videre til sin datter.

 

Få måneder senere, den 12. december, annoncerede selskabet så en større rokade på ledende poster, hvor den tidligere direktør nu satte sig i formandsstolen, mens datteren ikke længere er direktør og de vigtigste beslutningsposter er beklædt af personer, der har familiemæssig tilknytning til den ny formand.

 

Rokaden er tilsyneladende sket på grund af uenighed om den strategiske retning. Om det ny hold, der styrer virksomheden, har de rette kompetencer og respekt for eksterne aktionærer må tiden vise.

Dårligt afkast i årtier

Den historiske udvikling for Harboes Bryggeri tyder imidlertid ikke på det. Selskabets værdiskabelse, governance og kommunikation har samlet set medvirket til, at aktien ikke har skabt værdi for aktionærerne i årtier. Grafen nedenfor viser kursudviklingen de seneste fem år for Harboes aktie (sort) sammenlignet med Royal Unibrew (grøn) og Carlsberg (rød).

 

 

Kilde: marketscreener.com

 

Man skulle ellers forvente af salg af øl og læskedrikke er en aktivitet, der er til at tjene penge på. Harboe er selvfølgelig oppe imod dygtige konkurrenter som Carlsberg og Royal Unibrew, men det ved alle, så derfor er det kedeligt at konstatere, at Harboe ikke har valgt veje, hvor sandsynligheden for at lave en god og fornuftig forretning er større.

 

Og der er sandsynligvis personer fra de to store konkurrenter der kunne lokkes til Harboe og bidrage til den udvikling.

 

Desværre er Harboe landet så langt fra skiven at det på nuværende tidspunkt er svært som investor at få et ordentlig indblik i, hvordan fremtiden ser ud.

Tjek altid ledelsen

Dansk Aktionærforening støtter op om en god udvikling af de børsnoterede selskaber, men vi må også konstatere, at man skal vurdere kompetencer og beslutningsdygtighed hos selskabernes ledelser og bestyrelser.

 

Og når der er tvivl, er det bedst at holde sig væk. Dermed har de pågældende selskaber ikke aktiemarkedet som værdifuld finansieringskilde på rimelige vilkår i tilfælde af, at de skulle have brug for det.

 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: