01. marts 2012 kl. 00.00
Horrible prisforskelle på aktiehandel på nettet
DANSK AKTIONÆRFORENING MENER: Undersøgelsen "Årets Børsmægler 2012" dokumenterer en chokerende prisforskel fra den billigste til den dyreste bank. Det bør være et oplagt incitament til at kigge på, hvad du selv betaler i din bank - og om du mon ikke kan slippe billigere?
Af Jens Møller Nielsen
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk


 
Hører du også til dem, der sparer småpenge på benzinen, mens gebyrerne fosser ud af bankkontoen?

Jeg kan ikke fordrage at tanke benzin for kort efter at opdage, at tankstationen nede ad gaden er 10 øre billigere. Uanset at vi kun taler om fire kroner for en tankfuld, tanker jeg derfor sjældent uden at have tjekket alle fire-fem tankstationer i kvarteret. Min timeløn for den rundtur må være latterligt lav - især da jeg jo brænder benzin af på vejen. Men gnieren i min mave trumfer tit fornuften.

Omvendt forholder det sig i banken. Når jeg én gang har valgt bank, kan der gå både 5 og 10 år, før jeg næste gang overvejer, om jeg skulle skifte - og i så fald ofte af andre årsager. Som for nylig, hvor jeg rykkede over i samme bank som min bedre halvdel - men mest fordi det er praktisk i hverdagen, og ikke fordi den nye bank er billigst.

Men det kan være en ekstremt dyr prioritering, afslører vi i dette magasin med Dansk Aktionærforenings årlige undersøgelse og kåring af Årets Børsmægler 2012 (læs side 14-17). Som noget nyt har vi denne gang indhentet oplysninger om omkostninger fra bankerne selv. Som en risikobevidst investor hører du naturligvis ikke til dem, der kun har danske aktier (vel?). Derfor har vi taget udgangspunkt i to scenarier, hvor en investor har forskellige formuer og fordelinger på danske/udenlandske aktier.

Undersøgelsen dokumenterer en chokerende prisforskel fra den billigste til den dyreste bank. Hvis man har en stor del udenlandske aktier, betaler man over fem gange så meget i årlige omkostninger i den dyreste bank sammenlignet med den billigste. Fem gange!

Differencen i vores scenarie er på 8.503 kroner om året - et helt andet beløb, end min indre gnier kan spare på sine mange rundture efter billig benzin.

Regnestykket afhænger kraftigt af dit handelsmønster og din portefølje. Men vores undersøgelse burde være rigeligt incitament til at få regnet efter, hvad du giver i handels- og depot-omkostninger, og hvor billigt du kunne slippe andetsteds. Er dine omkostningerne væsentligt højere end i en billigere bank, så må dit regnestykke som minimum være et fremragende udgangspunkt for at gå ned i banken, slå i bordet og forlange en bedre pris.

Din tid kan vise sig at være langt bedre givet ud end alle rundturene til kvarterets tankstationer.

PS: Hvis du skifter bank, skal du være opmærksom på de ret hampre gebyrer for at overføre værdipapirer. Ofte er det billigere at sælge papirerne i den ene bank og købe dem igen i den anden. (Husk dog altid at holde dig under indskydergarantiens cirka 750.000 kroner i kontant indestående, og at salg af værdi papirer kan udløse en skatteregning.)
 

 
Jens Møller Nielsen er chefredaktør for Dansk Aktionærforening.
 

 

Læs mere
i Aktionærens
marts-
udgave her:
Nordnet vinder
på lave omkostninger
og service

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 • Aktionæren 1/2019
  28. januar - 1. februar
 • Aktionæren 2/2019
  4.-8. marts
 • Aktionæren 3/2019
  8.-12. april
 • Aktionæren 4/2019
  20.-24. maj
 • Aktionæren 5/2019
  24.-28. juni

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: