18. april 2011 kl. 00.00
Omkostningerne er det eneste sikre i investeringsforeninger
DANSK AKTIONÆRFORENING MENER: Det er sandt, at mange investeringsforeninger har klaret sig bedre end markedet. Men husk, at der også er mange, som har klaret sig dårligere - det er bare ikke dem, man hører om. Omkostningerne kan man til gengæld være stensikker på.
Af Jens Møller Nielsen
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk
Spred dine investeringer! Sådan lyder et rituelt mantra i Dansk Aktionærforening og beslægtede investor-trossamfund verden over.
 
Til det er investeringsforeninger noget nær et mirakelmiddel: Derigennem kan man hurtigt og nemt sprede få midler på mange investeringer fra hele verden. Og derfor har de en naturlig plads i depoterne hos mange investorer.
 
Men investeringsforeninger er ikke helt så altruistiske, som navnet kunne antyde. Langt hen ad vejen har vi private investorer blot brug for, at nogen sætter vores penge i en stor stak forskellige værdipapirer, justerer lidt på sammensætningen en gang eller to om året - og så i øvrigt lader investeringerne være i fred.
 
Men bag investeringsforeningerne står banker og andre forvaltere, som ikke tjener mange penge på dén strategi. Derfor er det helt almindeligt, at investeringsforeninger køber og sælger deres værdipapirer så ofte, at det svarer til en fuldstændig udskiftning af porteføljen på 12 måneder eller mindre. Det er stærkt tvivlsomt, om investorerne derved tjener flere penge, end hvis deres investeringsforeninger bare havde beholdt de værdipapirer, som de ejede ved årets begyndelse. Til gengæld tjener banken godt på handelsomkostninger, ligesom forvalterne kan retfærdiggøre højere administrationsomkostninger.
 
Det er sandt, at mange investeringsforeninger har klaret  sig bedre end markedet. Men husk, at der også er mange, som har klaret sig dårligere - det er bare ikke dem, man hører om, eller måske er de endda lukket, da statistikkerne gik dem imod. Når alt kommer til alt, er det en stående religionskrig, om man systematisk kan slå markedet mange år i træk. Omkostningerne kan man til gengæld være stensikker på, og handelsomkostningerne er kun én blomst i den buket, der sikrer, at bankerne tjener rigtig gode penge på investeringsforeninger.
 
I april-udgaven af magasinet Aktionæren kortlægger vi for sjette år i træk de investeringsforeninger, som har demonstreret stabilt afkast over en årrække. Men vi holder et skarpt blik på både omkostningerne og risiko (målt som udsving i kursen), som giver store minuspoint i Dansk Aktionærforenings model.
Læs om vinderne i magasinet og se, hvordan dine investeringsforeninger har klaret sig, i den fulde data-liste bag undersøgelsen her.
 
Og hører du til den religion, der mener, at historisk afkast intet siger om fremtiden, så bladr om til side 20-21 i magasinet, hvor vi kortlægger nogle af Danmarks billigste investeringsforeninger - uden hensyn til de afkast, de har præsteret.
 


Læs meget mere om investerings-
foreninger i april-udgaven af
magasinet Aktionæren
.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Hvordan skal
fremtidens DAF se ud?

Vil du have indflydelse på Dansk Aktionærforenings arbejde? Har du gode ideer til nye aktiviteter i foreningen? Vil du også gerne være med til at bestemme, hvem der skal sidde i bestyrelsen?

 

Repræsentantskabet er foreningens højeste myndighed, der er snart valg og du kan stille op nu.


Stil op her inden den 15. november

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmark bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 8/2019
  4.-8. november
 • Aktionæren 9/2019
  9.-13. december
 • Aktionæren 1/2020
  27.-31. januar
 • Aktionæren 2/2020
  3.-6. marts
 • Aktionæren 3/2020
  6.-8. april
 • Aktionæren 4/2020
  18.-22. maj
 • Aktionæren 5/2020
  22.-26. juni
 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: