10. marts 2011 kl. 00.00
Nordnet er årets børsmægler 2011
Dansk Aktionærforenings medlemmer har nu for tredje år i træk kåret Nordnet Bank som årets børsmægler. Ikke nok med at Nordnet vinder, den nordiske internetmægler har tilmed øget afstanden til nærmeste konkurrent, Saxo-Etrade Bank, hele 10 gange.
Af Thomas Bolding Hansen
Denne side stammer fra vores gamle hjemmeside og kan derfor se lidt underlig ud, mangle billeder etc. Hvis du støder på noget, som gør det svært at læse indholdet, så skriv gerne til webmaster@shareholders.dk

 
Læs også:
 

 
Sidste års kåring af årets børsmægler var et drama, hvor de to førende i feltet, Nordnet og Etrade Bank, lå næsten side om side, hvor Nordnet kun vandt med en enkelt fods længde. Nordnet kom over stregen med 18,9 point i alt, hvilket kun var 0,2 point mere end Etrade Bank, som Saxo-Etrade Bank dengang hed.
 
I dette års undersøgelse er spændet udvidet til det tidobbelte. Nu er det hele to point, der adskiller de to nærmeste konkurrenter med henholdsvis 18,7 og 16,7 point. 
 
Men en ny stærk konkurrent har meldt sin ankomst i dette års undersøgelse. Handelsbanken har taget et kvantespring i sidste års undersøgelse fra 11,5 til 16,0 point i år, hvilket betyder en tredjeplads for den svenskejede bank. Handelsbankens point er baseret på 20 svar, hvor 218 personer derimod har svarede angående Nordnet, og 85 personer har givet mening tilkende omkring Saxo-Etrade Bank.
 
Nordnet vinder næsten det hele
Sidste år fik Nordnet den højeste karakter i fire ud af i alt 14 kategorier. I dette års undersøgelse er situationen spejlvendt, og der er kun fire kategorier, hvor det ikke lykkedes Nordnet rydde bordet. Hele undersøgelsens højeste realiserede topkarakter på 1,7 er udelukkende tilfaldet Nordnet - endda hele to gange - for henholdsvis driftsstabilitet og for forløbet med at udføre en handel. Det vækker naturligvis ekstra glæde hos Nordnets landechef i Danmark, Max Gandrup.
 
"Vi har fokus på driftssikkerhed og med mange aktiekunder, er det et meget vigtigt område - vi har en såkaldt oppetid på 99,7 procent," siger han.
 
På ét område er Nordnet dog gået tilbage. Det er på service, hvor internetmægleren må acceptere en lille tilbagegang.
 
"Vi ligger heldigvis stadig højt. I 2010 er vi flyttet til København, har fået nye medarbejdere, har fået mange ny kunder og er gået i gang med pension som et nyt område. Det har givet en langt højere arbejdsbelastning, så jeg er ikke overrasket over, at vores serviceniveau er faldet lidt tilbage netop i år," siger han. 
 
 
 
 
Uforstående nummer to
Hos Saxo-Etrade Bank, forstår man ikke helt det voldsomme dyk i karakteren og banken har heller ikke fået nogen tilkendegivelser fra kunderne, der giver et indtryk af årsagen. Topchefen holder sig til at glæde sig over en plads i toppen.
 
"Vi er stolte over og taknemmelige for, at vi bliver vurderet til at være blandt de absolut bedste inden for aktiehandel. Igen i år viser undersøgelsen, at de private investorer foretrækker de specialiserede online-banker frem for de traditionelle banker, og det bekræfter os i, at vi har en konkurrencedygtig handelsplatform og en god service," siger administrerende direktør hos Saxo-Etrade Bank, Jens K. Høyer.
 
Hos internetmægleren vil man naturligvis gerne være den bedste til aktiehandel. Derfor arbejder Saxo-Etrade Bank lige nu på at relancere dets online platform til europæisk handel og samtidig gøre nyhedsflowet endnu bedre.
 
Fremadstormende bank i nakken
Hvis der er nogen i undersøgelsen, der har formået at forbedre kundernes serviceoplevelse markant over det sidste år, så er det Handelsbanken, der får den højeste karakter i undersøgelsen for service og rådgivning. Men ikke nok med det. Karakteren for service er steget fra 1,2 sidste år til 1,6 i år.
 
"Det er vigtigt for os, at vi netop har en god rådgivning og service," siger chef for formueområdet i Handelsbanken Ulrik Johannesen. Det betyder, at banken ikke kan være billigst, men samtidigt vil levere servicen til en konkurrencedygtig pris.
 
Høj pris for udenlandske aktier
Det lykkedes faktisk Handelsbanken at få den bedste karakter for pris på kurtage på udenlandske aktier. Det undrer faktisk både Max Gandrup og Ulrik Johannesen. Sidstnævnte et bud på hvorfor: 
 
"På specielt nordiske aktier vil vi gerne være konkurrencedygtige, da vi er en nordisk bank og vil gerne være konkurrencedygtige på udenlandske aktier," siger han.
 
Vinderens råd til investorerne i 2011
Nordnet Banks landechef, Max Gandrup siger, at han "ligesom alle andre professionelle investorer ikke kan sige, om markedet skal op og ned. Det jeg kan sige er, at det er enormt vigtigt at have en stor risikospredning i ens aktier".
 
Han understreger også, at ønsker man at sprede risikoen effektivt og let, så kan man vælge indeksfonde. Hvis man derimod også vil eksponeres mod enkelte lande og ind på nogle eksotiske fremadstormende markeder, så kan man vælge investeringsforeninger.
 
"Der er en dyrere service, men man får professionelle forvaltere med i købet."
 
"Hvis omkostningerne skal holdes nede, så er det enkeltaktier, man skal købe. Hvis man vil have lidt mere risikospredning, så kan man købe indeksfondene," siger Nordnet Banks landechef, Max Gandrup.
Handelsbankens karakter for udenlandske aktier, der er den højeste der er givet på området, er dog kun på 0,7. Altså knap en tredjedel af maksimumskarakteren to. Investorerne er generelt utilfredse med de dyre priser på at handle internationale aktier. Her falder de laveste karakterer i undersøgelsen. Det gælder også hos Nordnet, hvor karakteren er på 0,6 vedrørende kurtage på udenlandske aktier.
 
"Det er ret billigt at handle med danske aktier, så det er ikke mærkeligt, at mange synes, at det er tilsvarende dyrt at handle i udlandet," siger Max Gandrup. Han tilføjer, at Nordnet ikke kan gøre det meget billigere og samtidig tjene penge.  
 
Informationskrig under opsejling?
Handelsbanken vinder også i kategorien 'Informationer via nettet'. En gedigen overraskelse for Max Gandrup:
 
"Der mener jeg nu, at vores kunder bør være tilfreds med vores udbud, for vi har et ganske komplet informationsudbud," siger han og overvejer, om det er de individuelle aktieanalyser og morgenrapporter, som Handelsbanken udsender, der gør at banken ligger i top. Dette område ønsker Nordnet selv at udbygge. Dog vil internetmægleren ikke bedrive egen aktieresearch, men bestille rapporter og analyser hos eksterne partnere.
 
På ét punkt er Handelsbanken dog gået tilbage. Det er på driftsstabiliteten. Her lå banken sidste år pænt i top, men er i år faldet med 0,2 point til den dårlige halvdel af de undersøgte banken.
 
"Vi har haft et møgår med hensyn til nedbrud på nethandel, og det er jeg særdeles utilfreds med," siger Ulrik Johannesen.
 
Det skyldes, at man har konverteret bankens it-system til et nyt, og det har resulteret i nedbrud på stribe og lover at 2011 bliver anderledes bedre.
 
Vinderen vil blive på toppen
Nordnet Bank er undervejs i en forvandlingsproces og har som et af de seneste skridt oprettet en dansk fysisk afdeling og dermed kunnet udvidet deres service til personkunderne, "der gerne vil give sig selv mere i pension."
 
Hermed står internetbanken godt positioneret til at blive på toppen, mener landechefen for Nordnet.
 
"Vi kommer dermed også på lige fod med de øvrige mæglere i Danmark med hensyn til indberetning i skat. (der hidtil har været et bureaukratisk anliggende, idet Nordnet hidtil udelukkende har været registreret som svensk selskab, red.) Så jeg tror absolut, at vi fortsat er førende om fem år. Det er vores langsigtede mål fortsat at være førende som dansk børsmægler og pensionsbank," siger Max Gandrup.
 

 
Tak til alle, der har bidraget til undersøgelsen og tillykke til de seks heldige, der ved lodtrækning har vundet hver to flasker god rødvin: Tage Kristensen, Mogens Ditlevsen, Irma Løvstad, Flemming Rasmussen, Per Stabell Monby og Jette Tomsen.
 

 
 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: