• Foto: Pandora
  Foto: Pandora
17. september 2020 kl. 08.32
Pandora: God ledelse gør forskellen
Smykkeproducenten har til manges overraskelse markeret sig som bedste C25-aktie i årets første knap ni måneder. Per Hansen fortæller historien bag den positive udvikling.
Af Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet

Pandoras aktiekursudvikling har de seneste år været meget omtalt og debatteret. I 2020 vil jeg mene, at udviklingen er gledet under radaren. Mens indtjeningsforventningerne kører sidelæns eller ned, drøner aktiekursen op. Ledelse kan igen have gjort forskellen.

 

Et år med mange udfordringer

Det stod ikke klart, at 2020 ville blive forandringens år for de hårdt prøvede Pandora aktionærer. ”Programme now” kører videre, men strategiplanen var – og er fortsat - behæftet med usikkerhed om, hvornår resultaterne kommer.

 

Oveni kommer urolighederne i Hong Kong, og COVID-19 gjorde kun ondt værre, først i Kina, og sidenhen i forbindelse med nedlukningerne i Sydeuropa.

 

Væk med ledelsesmistillid 

I en ikke så fjern fortid havde den tidligere ledelse mistet tilliden hos investorerne. Anders Colding Friis leverede desværre for mange upræcise prognoser, og det havde ikke kun en betydning for resultaterne, men især for udviklingen i risikopræmien. ”Long-only” investorer kunne stadig gode lide aktien og udsigterne og ikke mindst prisfastsættelsen, men de var begyndt at tvivle og falde fra. Samtidig blev Pandora et oplagt mål for shortsalg, som pressede aktien ned.

 

Ledelsesproblemerne fortsatte. Anders Colding Friis blev fyret og erstattet af et ledelseskollegium af Jeremy Schwarz og finansdirektør Anders Boyer. Som absolutte toppersoner var de dog kun overgangsfigurer. Jeremy Schwarz havde ambitioner til mere, men klarede ikke avancementet og rejste derfor videre.

 

Godt nyt i toppen

Lidt senere kom både en ny bestyrelsesformand og ny ledelse. Begge havde gode CVer men var i Danmark ubeskrevne blade. I offentligheden var Alexander Lacik den mindst ukendte. Bestyrelsesformand Peder Tuborgh fra Arla blev erstattet af Peter Ruzicka, tidligere direktør i Orkla.

 

2020 bliver et fremragende Pandora aktieår 

Hvis man udelukkende betragter sundhedstilstanden i Pandora igennem aktiekursudviklingen, kan man med god grund hævde, at 2020 har været et godt år. Aktiekursen startede året i kurs 293. Den bevægede sig ned mod 200 i marts, da verden vænnede sig til flere måneder med global nedlukning, men status medio september er en stigning på mere end 65 % til en kurs i omegnen af 500.

 

Forskellen mellem god og dårlig kursudvikling må i et meget stort omfang tilskrives den nye direktør og den nye bestyrelsesformand. Kun de færreste har formentlig hørt noget til endsige hørt noget fra bestyrelsesformanden. Det har været godt. De seneste år var der alt for meget blæst om den faldende vækst og profitabilitet og tvivl om, hvorvidt turnaround potentialet nu også var intakt. Fokus er nu internt på turnaround i stedet for ekstern negativ opmærksomhed. Intet nyt har været godt nyt, synes investorerne.

 

 

Anm: Per Hansen ejer ikke aktier i Pandora

 

 

 

 

 

 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 1/2021
  25. januar
 • Aktionæren 2/2021
  10. marts
 • Aktionæren 3/2021
  21. april
 • Aktionæren 4/2021
  20. maj
 • Aktionæren 5/2021
  23. juni
 • Aktionæren 6/2021
  8. september
 • Aktionæren 7/2021
  6. oktober
 • Aktionæren 8/2021
  10. november
 • Aktionæren 9/2021
  15. december

 

 

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: