24. februar 2017 kl. 16.02
Uge 9: Kan Trump overraske markederne?
Nets, Sydbank og DS Norden er tre af de selskaber, der fremlægger regnskab i den kommende uge. Men størst opmærksomhed vil der formentlig være om Trumps tale til nationen. Vil han overraske igen og komme med en vækstpakke?
Af Tue de Neergaard, analytiker, Aktiefokus

Mandag

Den færøske bank BankNordik er aktuel med årsregnskab på en stille dag, så det kan give banken ekstra opmærksomhed.

 

Den amerikanske opgørelse over varige forbrugsgoder for januar fremlægges mandag eftermiddag. Trenden i opgørelsen kan give en fremadrettet indikation og kan påvirke stemningen på finansmarkerne ved større overraskelser.

 

Tirsdag

Nets tager opmærksomhed med sin årspræsentation. Nogle af fikspunkterne er selskabets ekspansion i Norden og kampen med nye digitale betalingsløsninger herunder Mobilepay. Generelt er betalingsmiddelmarkedet i en brydningstid med stigende international konkurrence fra store it-spillere såsom Paypal, Google og Apple. Nets måtte i sidste uge konstatere, at Danske Bank blæste til priskrig med sit alternativ Mobilepay. Yderligere har der været spekulationer om opkøbslyst hos Nets i Sverige. Det har den svenske avis Dagens Industri berettet om i januar. Et naturligt fikspunkt bliver Nets prognoser for det kommende regnskabsår.

 

IC Group er aktuel med halvårsregnskab, hvor investorerne får regnskabstal indeholdende salget i den vigtige juleperiode, og dermed også en spændende opdatering af prognoserne for helåret 2016/17. Den 2. februar berettede IC Group, at selskabet vil ændre strukturen i koncernen med mere selvstændige brands samt ny koncernchef, hvor Peter Thorsen skal lede arbejdet med selskabets nye struktur.

 

Den amerikanske præsident Donald Trump stjæler alt rampelyset, da han i Kongressen over for de to kamre skal holde den årlige State of the Union-tale. Med det momentum, aktiemarkederne har opbygget siden Trumps valgsejr, kan der være gode muligheder for kurspåvirkende meldinger. Derfor kan spørgsmålet være: Skuffer Trump eller sætter han trumf på med nye meldinger om en solid vækstpakke. Handelsbanken Markets venter, at Donald Trump vil komme til at skuffe markeder med sin vækstpakke, men seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingø hæfter sig også ved, at timingen kan være svær at bedømme.

 

”Fremadrettet vurderer vi, at Trumps økonomiske pakke vil skuffe finansmarkederne, og det kan ske i State of the Union-talen. Men vi ved ikke, hvor meget politisk indhold Trump vil præsentere,” siger Rasmus Gudum-Sessingø til for Aktiefokus, og han tilføjer, at finansmarkederne også blev skuffet i den første State of the Union-tale fra Barack Obama.

 

Den republikanske leder Paul Ryan forsøgte for et par uger siden at nedtone forventningerne til en omfattende vækstpakke, da han nævnte, at prioriteringen af de kommende opgaver bliver først at få fjernet Obamacare og derefter at få lavet en skattereform. Derefter kunne man så fokusere på en vækstpakke med infrastrukturinvesteringer.

 

Onsdag

Sydbank er aktuel med årsregnskab. Hvis det følger tendensen i årsregnskabet fra den jyske konkurrent, Jyske Bank, vil det præsentere en overraskende svag toplinje, men også en positiv udvikling i nedskrivningerne. Spørgsmålet er så, om Sydbank også har oplevet et større pres på rentemarginalerne, og om gebyrindtægterne er modvirket af en god udvikling i nedskrivningerne. Den store spiller, Danske Bank, som også viste lidt svaghed i renteindtægterne, gav i starten af februar stærke udsigter til 2017. Det kan dermed være fikspunkterne for Sydbank.

 

Tørlastrederiet D/S Norden, som også har noget eksponering i tankrederi-markedet, fremlægger sit årsregnskab, og det er ventet, at tankrederi-markedet har hjulpet bundlinjen i fjerde kvartal. I fjerde kvartal blev det til et rebound i tankraterne efter et dyk i tredje kvartal.

 

Den kinesiske Caixin PMI erhvervstillid for industrien fremlægges natten til onsdag. Erhvervstilliden giver en god indikation for den kinesiske vækstudsigt, så den har en market mover-effekt ved større overraskelser. Analytikerne venter her en lille nedgang til 50,8 fra 51,0 i januar.

 

Finansmarkederne vil senere rette blikket mod USA, hvor det vigtige erhvervstillids-barometer ISM erhvervstillid for industrien kan give en god indikation for den kommende økonomiske udvikling. Erhvervstilliden viste styrke i januar med en værdi på 56,0, og det meget høje niveau ventes næsten at blive fast i februar, hvor analytikernes konsensusestimat lyder på 55,8 for februar-opgørelsen. Det peger mod solid vækst, hvilket også er en af årsagerne til, at den amerikanske centralbank indikerer tre rentestigninger i 2017.

 

Torsdag

Den tyske dækproducent Continental fremlægger regnskab for fjerde kvartal. Det sker, efter at den franske konkurrent Michelin har præsenteret sine tal, der sendt den franske dæk-aktie godt 2 procent højere på dagen. Tidligere i januar berettede Michelin, at koncernen vil løfte sine priser i 2017, hvilket delvist skyldes råvareprisstigninger på blandt andet gummi. Det amerikanske finanshus Goldman Sachs løftede 3. februar sin anbefaling på Continental-aktien til køb fra neutral, og finanshuset berettede, at det fortrak aktier i selskaber, der producerer reservedele til biler - frem for bilaktier. Specielt foretrak Goldman Sachs aktier fra dækproducenterne. Franske Michelin fik i samme ombæring gentaget sin købsanbefaling hos Goldman Sachs.

 

Fredag

Kina kan natten til fredag igen være i søgelyset, fordi Caixin erhvervstilliden fremlægges – denne gang for servicesektoren. Den seneste udgave fra januar viste en værdi på 53,1 og pegede dermed mod fin vækst. Så en stigning vil være positiv for finansstemningen.

 

De tyske detailsalgstal for januar kan trække opmærksomhed, selv om opgørelsen market mover-effekt er af middelmådig karakter. Analytikerne venter at se et fald på 0,1 procent i forhold til december, hvor væksten gik et minus på 0,9 til nulvækst.

 

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

 

 • Aktionæren 1/2020
  27.-31. januar
 • Aktionæren 2/2020
  3.-6. marts
 • Aktionæren 3/2020
  6.-8. april
 • Aktionæren 4/2020
  18.-22. maj
 • Aktionæren 5/2020
  22.-26. juni
 • Aktionæren 6/2020
  1.-4. september
 • Aktionæren 7/2020
  6.-9. oktober
 • Aktionæren 8/2020
  3.-6. november
 • Aktionæren 9/2020
  15.-18. december

 

 

 

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: