Hausse-indekset

LOG IND

Kun for medlemmerFollow on LinkedIn

 

 


Ekspert: Investeringsfidus i olie er risikabel

22. marts 2011 - Af Thomas Bolding Hansen
Send til en ven   Start debat   Udskriv siden

Det lyder lokkende med et afkast på 40-50 pct. på bare 2-3 måneder ved at spekulere i prisforskellen mellem Brent- og WTI-olie. For den uindviede kan det endda lyde plausibelt. Dansk Aktionærforening har talt med en handler med fingeren direkte på pulsen. Han kalder den smarte fidus for risikabel.


 
Læs også:
 

 
Man skal vælge sine investeringer med omhu. En investeringsidé kan virke yderst plausibel og historisk funderet, men det er ikke det samme, som at ínvesteringsstrategien faktisk holder i fremtiden.
 
Smart fidus med historisk 'belæg'
DayTradeCenter forsøger nu sammen med Skandinavisk Fondkommission at lokke investorer til at deltage i spekulation i prisforskellen mellem de to olietyper 'Brent Crude' og 'WTI Crude'.
 
DayTradeCenter og Skadinavisk Fondkommission henviser til, at der historisk har været tæt sammenhæng mellem priserne på de to olietyper, der plejer at krydse hinanden på kryds og på tværs med et mere indsnævret spænd. Umiddelbart lyder det altså logisk, at det nuværende store spænd snart skulle indsnævres igen.
 
Men så enkelt er det ikke.
  
Lagrene bugner med WTI-olie
Seniorhandler fra Danske Markets Commodities Martin Vorgod stiller sig meget skeptisk over for det, som DayTradeCenter forsøger at sælge som en god og sikker fidus.
 
"Jeg ville være meget forsigtig med hensyn til at love et afkast på 40-50 pct. Det er korrekt, at historisk set har WTI-olien handlet med en lille overpris i forhold til Brent-olien, da den handler tættere på slutbrugerne," siger han og fortsætter:
 
"Men nu er der sket det, at WTI-markedet er ved at miste lidt af sin status som en af verdens store referenceolier, for det, som foregår i Cushing, Oklahoma (hvor WTI-olie opbevares og prissættes, red.), har ikke mere meget at gøre med, hvad der foregår på de globale oliemarkeder."
 
Det skyldes, forklarer Martin Vorgod, at lagrene af WTI-olie i Cushing efterhånden 'bugner'. Der er simpelthen større indleveringer af olie, end der er udleveringer.
 
Så ganske vist er både Brent Crude og West Texas Intermediate (WTI) lette råolier. Men Brent er en type let råolie, der udvindes i Nordsøen. er en anden ligeledes let råolie, der opbevares i Oklahoma, USA. WTI Crude har lidt højere kvalitet end Bent Crude.
 
Men Brent Crude kommer fra Nordsøen, hvor produktionen er faldende, og hvor oliepriserne let påvirkes af de nærligende begivenheder i Mellemøsten. WTI ligger derimod i store tanke midt i USA - langt fra nærmeste havn.
 
Det er dog ikke den eneste årsag.
 
"Jeg vil ikke tage til stilling til, hvad spekulation i råvarer betyder for priserne - men det er vigtigt at holde for øje, at WTI er stadigvæk en af de mest handlede råvarer globalt set. Mange ligger og køber futures med kort løbetid, og det er med til at presse prisen ned på den korte kurve," siger Martin Vorgod.
 
Spændet indsnævres ikke nødvendigvis
Han mener ikke, at det lyder som en god investering og slet ikke en sikker en af slagsen. Faktisk mener seniorhandleren, at man ikke engang kan være sikker på spændet indsnævres lige i denne periode, for spændet har ændret sig gentagne gange i Brent-oliens favør siden starten af 2009, hvor WTI-olien indtil begyndelsen af 2009 stort set altid var dyrere og i gennemsnit handlede to dollar dyrere end Brent. Oveni er der en tendens til, at WTI-lagrene vokser, når olien vælter ind fra Canada. Og det gør den nu, for Canada skruer først for alvor skruer op for sin produktion, når olieprisen er så høj, som det er tilfældet netop nu.
 
"Det er et risky game at spekulere i, om spændet skal køre ud eller ind. Vi har faktisk set på det seneste, at det indsnævrer sig en smule og derefter udvider sig igen flere gange. Jeg vil være yderst skeptisk over for sådanne løfter, specielt hvad angår olie i de her dage. Der er så mange ting på globalt plan, der influerer prisen," siger han.
 
En yderligere faktor, der ændre på prisforholdet mellem de to indekser, er, at olieproduktionen i Nordsøen er faldende. Det giver større efterspørgsel, i modsætning til WTI, som tenderer til at være et overforsynet oliemarked for tiden.
 
En sidste faktor er konflikten i Libyen. Brent-olien konkurrerer direkte med olien fra Libyen, der også er let råolie af god kvalitet. Den israelske energi-blogger Lior Cohen har beskrevet, hvordan spændet mellem Brent og WTI har udviklet sig under revolutionerne i Egypten og Libyen.
 
Danske Markets forventer, at det brede spænd mellem Brent- og WTI-olien vil være nogenlunde intakt i hele 2011, og derefter vil indsnævres en del frem mod udgangen af 2012, dog uden at spændet helt forsvinder.

 
Få mere at vide:

 
Dokumentation:
RELATEREDE ARTIKLER
25. marts 2011
DayTradeCenter opgiver "latterlig" investeringsfidus i olie

22. marts 2011
Investeringsfidus udløser ny kritik af DayTradeCenter

21. marts 2011
Dansk Aktionærforening advarer mod DayTradeCenter og Skandinavisk Fondkommission

27. oktober 2010
Aktionærforening: Pas på nyt center


SENESTE AKTIEUDSIGT
21. november 2014
Aktieudsigten: Fokus på Simcorp og Royal Unibrew


MARKEDSKOMMENTAR
Dagens tekniske analyse

FIRMAMEDLEMMER
Bliv firmamedlem i
Dansk Aktionærforening

SENESTE ARTIKLER
24. november 2014
Hvem skal vælges ind i Dansk Aktionærforenings repræsentantskab?

21. november 2014
Carlsberg: Er Rusland-krise en købsmulighed?

21. november 2014
Kesko - stabil nordisk udbytteaktie med vækstpotentiale

14. november 2014
Schouw & Co. er klar til vækst og nye opkøb

14. november 2014
Skatteministeren kommer Dansk Aktionærforening i møde

7. november 2014
FLSmidth bygger op til 6-7 år med vækst

7. november 2014
Vestas i salg efter 382 procent stigning

6. november 2014
Investor i OW Bunker?


Giv et julegavekort til Dansk Aktionærforening

31. oktober 2014
Google: En investering i fremtiden


DEBAT - SENESTE INDLÆG
24-11-2014 7:41
Når andre shorter ens lange positioner
(0 svar)
19-11-2014 12:46
Seneste nyt???
(2 svar)
15-11-2014 17:57
O.W. Bunker - formidle aktiesalg/-køb aktionærer imellem
(0 svar)
Deltag i DAFs debatforum

SENESTE PRESSEOMTALE
26. november 2014
Finanstilsynets undersøgelse har sat gang i en indledende undersøgelse af europæiske investeringsforeninger

25. november 2014
Veltrimmede Carnegie-handler har begrænset betydning for OW Bunker-investorer

24. november 2014
FI granskar Carnegie efter OW Bunker-kraschen

25. november 2014
Carnegie frygter ikke erstatningssag

Se mere presseomtale

SENESTE PRESSEMEDDELELSER
15. september 2014
Skatteministeren møder private investorer

10. september 2014
Mød topchefer på stor investormesse

30. maj 2014
InvestorDag i Aarhus trækker 1.000 besøgende

Se flere pressemeddelelser

DET LÆSER REDAKTIONEN
2. august 2013
Grådige aktionærer trak Torm ned

2. august 2013
Økonomer frygter ny boligboble


SENESTE BREVKASSE-SVAR
23. december 2011
Skelner Skat mellem A- og B-aktier?

9. december 2011
Hvad er den skattemæssige købskurs på aktier, som jeg har arvet?