• Anvendelse af cannabis til andet end medicinske formål er kun lovligt i en håndfuld amerikanske delstater og nogle få lande uden for USA – blandt andet Tjekkiet, Israel, Uruguay og Sydafrika. Foto: Colourbox
    Anvendelse af cannabis til andet end medicinske formål er kun lovligt i en håndfuld amerikanske delstater og nogle få lande uden for USA – blandt andet Tjekkiet, Israel, Uruguay og Sydafrika. Foto: Colourbox
30. juni 2017 kl. 14.28
Er cannabisaktier en skæv investering?
Flere og flere steder legaliseres brugen af cannabis. I første omgang til smertelindring og medicinsk brug. Senere kommer det, amerikanerne kalder recreational use – altså lørdagshygge med en pibe sjov tobak. Dermed er cannabis-aktierne på vej til at blive en seriøs investeringsmulighed.
Af Helge Larsen, redaktør, Proinvestor

Da delstaten Colorado i 2012 gjorde det lovligt at producere, sælge og markedsføre cannabis til andet end medicinske formål, startede det et boom i aktier med relation til marihuana.

 

Ofte var den eneste relation blot navnet, men det var nok til at tiltrække mange investorer, der ikke ville gå glip af den største nye ting siden internettet. Mange af de nystartede virksomheder havde dog hverken omsætning, produkter eller en holdbar forretningsplan, og aktieboblen brast hurtigt.

Sektor med mange risici

Sektoren indeholder i dag alt fra virksomheder, der dyrker hamp eller sælger landbrugsmateriel, til producenter af rygeudstyr, hashkager og medicin baseret på naturlig eller syntetisk cannabis.

Selv om cannabis overordnet set er et vækstområde, står investorerne overfor flere udfordringer.

 

For det første består sektoren af et forvirrende antal små virksomheder, som det kan være svært at få overblik over.

 

For det andet er de politiske og lovgivningsmæssige rammer forskellige fra delstat til delstat og fra land til land – og desuden under løbende forandring. Det er især tilfældet for de virksomheder, der fokuserer på rekreativt brug. Selskabernes udvikling har desuden været begrænset af kraftig offentlig regulering og høje afgifter.

 

Anvendelse af cannabis til andet end medicinske formål er kun lovligt i en håndfuld amerikanske delstater og nogle få lande uden for USA – blandt andet Tjekkiet, Israel, Uruguay og Sydafrika.

 

De selskaber, der står med de største vækstmuligheder, er derfor dem, der tilbyder cannabisbaserede produkter til medicinsk anvendelse. Disse selskaber skiller sig også ud som mere seriøse og med større umiddelbart potentiale.

 

Canada er langt fremme

Fra 1840 og hundrede år frem solgte apoteker i USA cannabisbaserede produkter, men dyrkning, forarbejdning, besiddelse og salg blev stort set ulovligt i 1937.

 

Nu svinger pendulet den anden vej. Medicinsk cannabis er i dag tilladt i 29 amerikanske delstater samt i Canada og nogle få europæiske lande.

 

Canada ventes at blive det land, hvor medicinsk cannabis for alvor vil slå igennem. De canadiske regler er dog ikke endeligt fastlagt.

 

Indeks med 35 selskaber

Cannabisprodukter til medicinsk brug er altid underlagt kontrol af sundhedsmyndighederne. Det giver investorerne en vis sikkerhed, og de medicinske cannabisselskaber vejer da også tungest i sektorens indeks, Marijuana Index, der tæller 32 nordamerikanske aktier udvalgt blandt 276 børsnoterede selskaber i sektoren.

 

Selv om der er tale om mere seriøse virksomheder, er de dog fortsat meget volatile. Således startede indekset med at stige ni procent fra årsskiftet frem til slutningen af februar, men var i starten af juni faldet 32 procent fra toppen.

 

Samtidig er sektoren relativt lille: den samlede børsværdi for virksomhederne i indekset beløber sig til 7,8 milliarder dollars. Den mindste aktie i indekset har en børsværdi på blot 14 millioner dollars, og der er ofte tale om penny stocks – det vil sige aktier med en kurs under en dollar. Begge dele er tegn på, at du som investor skal se dig godt for.

 

Endelig har en stor del af sektorens aktier endnu ingen indtjening, og mange af selskaberne baserer deres forretningsplan på legalisering af cannabis om to eller tre år. Aktierne vurderes derfor i højere grad på grundlag af price/sales end baseret på price/earnings.

 

En sidste risikofaktor er, at når medicinsk brug af cannabis bliver mere udbredt, vil store medicinalfirmaer gøre deres entré, formodentlig gennem opkøb. Også af den grund er det svært, for ikke at sige umuligt, at udpege vinderne i sektoren.

Spred dine investeringer

Ønsker du at sprede din risiko, fordi sektoren er risikabel, har du to oplagte muligheder.

 

Du kan investere i en indeksfond, men indtil videre er udvalget yderst begrænset. Den første ETF i sektoren, Horizons Medical Marijuana Life Sciences ETF, blev noteret i Toronto i april i år. Styrken i denne fond er, at den udelukkende indeholder virksomheder, der arbejder med medicinsk anvendelse af cannabis. Svagheden er, at de kun skygger 14 aktier, hvoraf de ti er canadiske.

 

En anden mulighed kunne være selv at sprede investeringen på et fornuftigt antal aktier og eventuelt supplere op, når det står mere klart, hvem der bliver de fremtidige vindere og tabere.

 

På de næste sider beskriver jeg en række selskaber, som det kan være relevant at kigge nærmere på.


Se analyserne af de 9 cannabis-selskaber i magasinet Aktionæren her >>
 

Selskaberne er: Canopy Growth Corp, Insys Therapeutics, Cara Therapeutics, GW Pharmaceuticals, Aphria, Aurora Cannabis Inc., OrganiGram Holdings Inc, Cronos, ICC International Cannabis Corp.


 

Helge Larsen har ikke aktier i de omtalte selskaber.

Nyt socialt netværk for investorer

Tilmeld dig herLog ind

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her

Firmamedlemmer

 

Se alle vores
firmamedlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager investor-magasinet Aktionæren 9 gange om året.

Læs magasinet her.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: